Sel suvel lõpetab FBI eesti arvutiviiruse vastu võitlemise. Miljonid arvutid kogu maailmas võivad jääda ilma Internetita, annab teada MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) arvutiturvalisuse osakond CERT-SE, vahendab Aftonbladet.

Niinimetatud “valeserverite” abil saadab viirus kasutaja kodulehetedele, milledel asuvate kuulutuste pealt viiruse looja raha teenib.

“Kui oled viiruse saanud, võid sattuda suvalisele kodulehele,” ütleb IT spetsialist Kristian Borryd.

Kui FBI viiruse pealetungi avastas, alustati hiiglasliku päästeoperatsiooniga. Üle kolme aasta on FBi kindlustanud “terved” serverid. Nüüd aga peab ameerika julgeolekuteenistus seda liiga kalliks ja 9-l juulil operatsioon nimega “Ghost Click” lõpetatakse. Kui arvuti on nakatunud, ei saa enam normaalselt surfata.

Pahatahtliku viiruse loojad arreteeriti FBi andmetel möödunud aasta novembris Eestis. Tegemist on kuue meesterahvaga, keda nüüd süüdistatakse 15 miljoni dollari ebaseaduslikus teenimises.

“Nad saavad mõne ööri iga kliki eest, kuid kui seda teevad sajad tuhanded inimesed mitme aasta vältel, siis teeb see kokku väga suure summa,” ütleb Eurosecure arvutiturvalisuse ekspert Anders Nilsson, kelle sõnul ei piisa tavalise antiviiruse programmi kasutamisest. “Piisab sellest, et kahjulik kood on arvutist paar korda viimaste aastate jooksul läbi käinud,” ütleb ta ja soovitab sel juhul ühendust võtta oma Interneti tarnijaga.