Tallinnast pärit Kristjan Lootus (33) on professionaalne tantsija, koreograaf ja artist, kes elab Stockholmis. Möödunud aastal võitis ta rootsi rahva südame kui tuli esimesele kohale saates “Let’s Dance” (Eestis “Tantsud tähtedega”) koos oma partneri, lauljatar Jessica Andersson’iga. Ka sel aastal jätkab Kristjan oma võidukäiku koos uue partneri, rootsi krimikirjaniku Camilla Läckberg’ga. Kuidas sai aga Kristjani tantsukarjäär alguse, seda uuris Aftonbladet.

“Tegelikult polnud see minu valik. Kui olin seitsme aastane, elasime ühes kõrghoones Tallinnas. Ühel päeval tuli üks tüdruk, kes oli sama vana kui mina, koos oma vanematega ja andis uksekella. Nad otsisid tüdrukule tantsupartnerit ja ma ütlesin OK. Kolm nädalat hiljem lõpetas tüdruk tantsimise, kuid mina jätkasin,” ütleb Kristjan Lootus.

Kuidas tundus poisina tantsuga tegelemine kui Sa väike olid?

See polnud väga macho, aga see oli OK. Mängisin ka jalgpalli ja mul läks hästi, nii et see tasakaalustas tantsimist. Kui must tantsija poleks saanud, siis oleksin olnud professionaalne jalgpallur.

Aga kui Sa said vanemaks, siis oli see lahe, et oskasid tantsida?

Jah, kõik muutus kui ma olin kuusteist kaheksateist aastat vana. Mina olin see, kes julges tüdrukuid kooliballidel ja koolipidudel tantsima võtta ja oma liikumisega muljet avaldada.

Nii et tantsust sai viis tüdrukutega tuttavaks saada?

Ha, ha, ha… Nii võib ju ka öelda. Ma olin enesekindel ja sain tantsida kõige ilusamate tüdrukutega. See oli hea võimalus külgelöömiseks.

Nii et Sa usud, et armastuse võib leida tantsu kaudu?

Absoluutselt, saad oma tantsupartneriga lähedaseks ja sealt edasi võib areneda mehe ja naise vaheline suhe. Tänu tantsule sain tuttavaks oma abikaasaga. Pidime esinema samas shows. Saime kontakti kohe esimest korda teineteisele otsa vaadates. Mõlemad tundsime, et  “This is it!” ja nii oligi. Siis oli meil soolonumber, milles oli mitmeid huvitavaid liikumisi. Tekkisid veel tugevamad tunded, mida tants omakorda võimendas.

Mis teeb tantsimise nii eriliseks?

See on tore ja saad tantsupõrandal oma tundeid väljendada. See annab palju positiivset energiat.

Kas tantsimine on hea treenimise vorm?

Loomulikult, lligutad ju tervet keha. Samal ajal teed midagi, mis on lõbus ja mis teeb rõõmsaks. Tihti on selline tunne, et lõbutsed, mitte ei tee trenni, ehkki tegelikult teed. Tantsimine on treeningvorm, mis sobib kõigile.

Aga kas tõesti on kõik inimesed võimelised tantsima õppima?

Jah, mul pole olnud ühtegi õpilast, kes poleks tantsima õppinud. Tihti arvan, et kõige raskem on teha esimene samm. Paljud tunnevad tõelist hirmu ja kardavad, et kõik saavad aru kui nad midagi valesti teevad, aga nii see pole.

Mis on parim nipp, et heaks tantsijaks saada?

Just see ongi tähtis, et tuleb julgeda teha esimene samm. Ja meesterahvana tuleb mõelda selle peale, et oma tantsupartnerit tuleb juhtida ja esitleda. Tuleb näidata kui ilus ta on.

Mis on olnud kõige tugevam elamus Sinu karjääri jooksul?

See oli siis kui mina ja Jessica võitsime (saates “Lets Dance!”, toim.).

Mis on kõige hullem, mis Sinu karjääri jooksul on juhtunud?

Tegelikult arvan ma, et kõik kogemused on kasulikud. Need teevad sind selleks, kes oled täna. Kuid kui ma sain ühe oma unistuste tööst ja pidin tantsima Robert Wells‘i (rootsi klaverikunstnik, toim.) suurel turneel, hakkasid mul põlved kohutavalt valutama. Sõin valuvaigistavaid põletikuvastaseid tablette, mis aitasid väga palju ja võimaldasid mul tantsida. Ma pole ju see, kes alla annab ja poleks kuidagi teisiti leppinud.

Sul on ka teine “salajane” haridus, mis tantsimisega sugugi seotud pole?

Jah, ma olen ka tsiviilinsener, aga pole sel erialal kunagi töötanud. Kõigil minu perekonnas on tehniline haridus ja nii ka minul.