Kreeka teine abipakett, eurotsooni võlakriisi epitsenter ja äsjane likviidsusprogramm ei ole lahendanud eurotsooni võlakriisi ning Euroopa Liit ei jää püsima ilma kaugele ulatuvate reformideta, kirjutab Soros Fund Managementi juhatuse esimees George Soros Financial Times’is, vahendab Äripäev.

Soros hoiatab, et Euroopa seisab silmitsi pikaaegse majandusseisakuga või veel halvemaga – terve kontinendi langusega.  „On riike, kes on sarnase kogemuse läbinud. Ladina-Ameerika riigid kannatasid kaotatud kümnendi käes peale 1982. aastat ning Jaapan on olnud majandusseisakus veerand sajandit – mõlemad on selle üle elanud. Kuid Euroopa Liit ei ole riik ning on ebatõenäoline, et see ka ellu jääb. Deflatsiooniline võla lõks ähvardab hävitada veel mittetäielikku poliitilist ühendust,” ütles ta.

Miljardärist investori sõnul ei lahendanud Euroopa Keskpanga pikaajaline refinantseerimisoperatsioon (LTRO) eurotsooni põhiprobleeme ning sellele järgnenud aktsiaturgude ralli tegelikult peitis neid samu lahendamata probleeme. Kuigi Saksamaa on korduvalt öelnud, et eurotsooni lagunemine on võimatu ning seda ei juhtu, on üha valjemalt hakatud rääkima rahaliidu lagunemisest.

Sorose sõnul peavad poliitikud praegust kurssi muutma, kuna eurotsooni plaan kaitsta mehhanismi, mis ei tööta ainult halvendab olukorda. Teiseks märkis ta, et praegune olukord on äärmiselt ebaharilik ning on vaja erakordseid meetmeid, et taastada normaalsus. Kolmandaks on vaja luua uued eeskirjad, mis takistavad finantsturgudel olemast ebastabiilsed.