“Lapsena unistasin saatepäevadiktori tööst. Ametinimetust siis ei teadnud, kuid Merle Randma-Aru ETV ekraanilt, oli minu absoluutne imetlusobjekt. Tahtsingi saada just selliseks kui tema, ja just sellist tööd teha täiskasvanuna,” räägib Tallinna TV’s töötav Katrin Toome Gossip.ee’le.

Katrin Toome, teie sünnipäev ja sünnikodu?

Olen sündinud 7. novembril, Tallinnas. Lapsepõlvekodu oli Mustamäe paneelmaja 8dal korrusel.
 
Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?

Lapsena unistasin saatepäevadiktori tööst. Ametinimetust siis ei teadnud, kuid Merle Randma-Aru ETV ekraanilt, oli minu absoluutne imetlusobjekt. Tahtsingi saada just selliseks kui tema, ja just sellist tööd teha täiskasvanuna.
 
Millistes koolides te olete õppinud ja kus?
Koole on olnud palju. Suurem osa kooliskäimisi olen käinud täiskasvanueas, valdavalt erialastel koolitustel, kursustel.
 
Milliseid ameteid te olete oma senise elu jooksul pidanud?
Alustasin 17-aastaselt õpingute kõrvalt restoranis ettekandjana – nüüd tean kui koormav see töö on ja oskan ettekandjate tööd väärtustada. Ka suures kingakaupluses olen töötanud müüjana. Oma koristusfirma tegevjuhina lõin vajadusel ka ise koristustöödel või akendepesul käed külge. Samuti väga raske töö, füüsiliselt raske, ja tänusõnu ei kuule praktiliselt iialgi. Baaridaamigi ametit on proovitud. Erialalt olen aga kosmeetik-jumestaja, ka selles valdkonnas olen töötanud. Valdava aja oma senisest töökarjäärist, ehk juba üle 17 aasta, olen aga siiski veetnud televisioonis. Esimene töökogemus telemaastikul tuli hoopis aga sekretärina.
 
Meenutage oma esimest tööpäeva televisioonis, millal see oli ja millises telekanalis?

Esimene ametlik tööpäev oli Kanal 2s, Kanal 2 ja Ilmar Taska sekretärina. Kuigi kanal 2te läksin saatejuhtide konkursile, jõudes ka lõppvooru, tehti tööpakkumine esialgu Kanal 2 sekretärikohale. Kanal 2 oli küll üks sekretär, kuid töömahu tõttu oli kedagi veel juurde vaja ning minul oli vastav haridus olemas. Mõne kuu möödudes alustasin paralleelselt ka saatepäevadiktorina ning edasi juba ka saatejuhina.

Esimesest tööpäevast meenub kuidas Ilmar Taska mind kolleegidele tutvustas, ikka ühe laua juurest teise laua juurde, ja nii mööda kolm korrust. Loomulikult ei jäänud meelde ei nimed ega ametinimetused. Tunne oli ebamugav, ei osanud midagi öelda, ega kuidagi olla. Nii nagu ikka uues kohas kus kõik on võõras. Esimene töö telekaamera ees ei olegi meeles. Tean vaid, et kaamerahirmu ei olnud ja operaator oli ilus, pikk poiss Andres.
 
Kuidas meenutate oma diktoriaastaid?
Saatepäevadiktor olin palju aastaid Kanal 2s. Esimene töökogemus televisioonis, sestap ka ääretult huvitav. Esimesed kõnekoolitused, esimesed interviuud, fotosessioonid, tänaval äratundmised jne jne. Kolleegidega läbisaamine oli suurepärane, tollase ühe saatepäevarezissööri, Sirje Tennoosaarega lävime aktiivselt tänaseni. Kanal 2s diktoritöö kõrvalt alustasin ka oma esimese saatega, olles nii autor, saatejuht, toimetaja kui produtsent. Kuigi ma algajana ei olnud kindlasti kõige parem saatejuht, tunnen ma uhkust oma julguse üle alustada milegi sellisega, mida senini eesti telemaastikul ei olnud. Aasta siis oli 1996. Edasi suundusin Eesti televisiooni, juhtima koos Peeter Oja ja Urmas Reitelmaniga lotosaadet Topelt Tosin. Aasta pärast taas tagasi Kanal2 te saatepäevadiktoriks ning Seksuaalse Kaamera saatejuhiks.
 
Kuidas te sattusite juhtima aastaid tagasi eetris olnud öist interaktiivset saadet ning kui kaua te seda saadet juhtisite ning mida põnevat sellest ajast meenutate?

Kanal 2s kaotati ära saatepäevadiktorid, nii nagu teisteski telekanalites. Mõne kuu pärast tehti pakkumine alustada TV3 öösaatejuhina. Senini seal saates saatejuhti veel ei olnudki, vaid muusika ja sõnumid ekraanil. Esialgu ma pakkumist vastu ei võtnud. Mõne kuu pärast küsiti aga uuesti ning väikese kõhklusega võtsin tööpakkumise vastu. Esialgne plaan oli teha öösel tööd seni, kuni teise töö leian. Öösel töötamine on teadupärast väga kurnav. Lõpuks aga töötasin öösel 8 aastat. Oli perioode kui tuli tööl käia 6 ööd nädalas. Aastatega hakkas paraku selline töögraafik tervisele. Tõsised uneprobleemid vaevavad mind tänaseni.

Enamus Nightchati saateid olid aga minu jaoks põnevad – Aastetega oli välja kujunenud kindel austajaskond kes minu tulekut öösel teleekraanile väga ootas. Oli palju inimesi kel oma elukoha või tervise tõttu puudus igasugune võimalus seltsieluks, kes tõesti üksisilmi ootasid seda öötundi, et minuga ekraanivahendusel suhelda. Igas saates oli vastuvõtt väga, väga soe. Eks see oligi põhjus mis mulle nii paljudeks aastateks jõudu andis seda tööd teha.
 
Olete nüüd skandaalse Tallinna TV töötaja. Kes teid sinna tööle kutsus ning mida te seal täpsemalt teete?
Töövestlusele kutsus mind Jüri Raudsepp. Vestlusel oli ka pearezissöör Artur Grandström. Läksin töövestlusele sooviga saada erialast tööd, uudisteankru kohast ei osanud unistadagi. Jüri Raudsepp aga kohe meie esimesel kohtumisel ütles, et minust saab uudisteankur ja nii saigi. See oli 2010 aasta septembris. Sel ajal ei teatud veel Tallinna Televisioonist suurt midagi, alustasime ametlikult saadetega eetris alles 2 jaanuaril 2011. Mul oli au juhtida esimest Tallinna Televisiooni uudistesaadet. Kogu paanika ja negativist TTV ümber tuli hiljem. Tänaseks on minu tööülesandeks, lisaks uudiste tegemisele, lisandunud ka saate Kaming Suun tegemine. Tegemist on saatega mis tutvustab Tallinna TV nädala jooksul eetris nähtavaid saateid, sarju ja filme. Minu jaoks esmane kogemus olla ise ka rezissööriks. Väga põnev on.
 
Kas teid on ka ähvardatud Tallinna TV- s töötamise tõttu?

Ei.
 
Huvialad?
Veedan palju aega tööl. Vabadel hetkedel armastan aga lugeda, eriti elulugusid. Ka pikad jalutuskäigud oma 13 aastase labradoripreiliga kuuluvad igasse nädalavahetusse, kui ilm vähegi lubab. Suveõhtutel armastan istuda vanalinnas välikohvikus ja lihtsalt inimesi vaadata – inimesed on nii põnevad! Suvel on tegemisi palju – suvilakrunt vajab palju hoolt – mulle meeldib paljakäsi mullas olla, kindaid ma ei armasta. Toredate suveürituste ning kontserdite külastused koos sõpradega on midagi millest ma juba unistan.
 
Südamelt ära?
…et inimesed oleksid Tallinna Televisiooni vastu tolerantsemad. Võin kindlalt väita, et TTV töötajad teevad oma tööd südamega. Selle tunnistuseks on just see, et hoolimata negatiivsest vastukajast, arenetakse, tahetakse areneda oma töös. Meile ju eksimisi ei andes
tata. Vaid psüühiliselt tugevad inimesed suudavad tööd teha, sõimust hoolimata. Ma olen veendunud, et nii mõnigi praegune TTV töötaja, teeb veel kunagi telemaastikul ajalugu. Ma armastan ja austan oma kolleege väga. Väga ootan aega, et meie töid ja tegemisi saadaks kunagi ka tunnustus.
 
Perekond ja lapsed?
Mul on 21 aastane tütar Stefi. Minu vanemad lahkusid siit ilmast juba palju aastaid tagasi, ema siis kui olin vaid 11-aastane.

Tulevikuplaanid?
…jätkan samal rajal. Telerajal.
 
Millist muusikat te kuulata armastate ja kes on teie lemmikud?
Jumaldan Tõnis Mäge ja ansamblit Ruja. Esimene mälestus lapsepõlvest ongi seotud Rujaga. Mäletan kuidas ma rätsepaistmes istusin must-valge televiisori ees, nina praktiliselt vastu ekraani ja kiigutasin ennast Urmas Alenderi laulude saatel. Kui Tallinnasse satub kontserdi andma läti ansabel Brainstorm, siis alati püüan sellest, läbinisti positiivsust õhkuvast konterdist ka osa saada. Lemmikute hulka kuuluvad ka Agnetha Faltskög, James Blunt, Rod Stewart, Josh Groban, Sara Brightman, Sarah McLachlan.

Millist raadiojaama enim kuulate?
Sky Plus ja Star fm on need mida ma enamuse ajast autos kuulan.
 
Millised on teie lemmiksaated telerist?

Uudistesaated ja mõned tõsielusaated. Armastan kokandussaateid. Meeleldi vaatan ka loodussaateid.
 
Mainisite, et armastate lugeda?
Kes on lemmikkirjanikud?
Väga meeldib lugeda. Eelistan elulooraamatuid. Inimeste elukäigud on põnevamad igast kriminullist. Igava elulooga inimest vist ka raamatut ei kirjutata… Kindlat lemmikkirjanikku ei ole.

Kas horoskoope usute ja kes te ise tähtkujult olete?

Ei usu. Eks ma olen lugenud horoskoope muidugi, kuidpäeva, nädala või aastahoroskoopide vastu huvi ei tunne. Pigem loen isikuhoroskoope. Ise olen sündinud Skorpioni tähtkujus.
 
Mida arvate selgeltnägijatest ja ravitsejatest ning ehk on teil ka endal mõni põnev lugu rääkida antud küsimuse juures?

Usun ja pooldan. Olen ka ise päris hea tunnetusega. On olnud aegu kus sõbrannad aina palusid ennustada. Suudan ära võtta ka väiksemad valud. Intuitsioon on samuti mul hästi arenenud, alt veab see mind väga harva.


Katrin Toome


Katrin Toome