“Muresid ei ole. Selliste ürituste korraldamine on pingeline 1000-nde asjaga korraga tegelemine, aga see on selline meeldiv pinge, mis teeb elu pigem huvitavaks. Ja kui taas on kõik möödas, on ikka kõigil hea tunne, et jälle on ära tehtud midagi suurt,” pajatab Tallinna Lauluväljaku direktor Riho Rõõmus Gossip.ee’le suurürituste korraldamise tagamaid.

Tallinna Lauluväljaku direktor Riho Rõõmus, kes välismaistest artistidest kõige rohkem on kassasse raha toonud ning kelle esinemise ajal on enim publikut olnud?

99% juhtudel Laululuväljak ise ei korralda ühtki üritust ja ühtegi artisti Eestisse ei kutsu. Seepärast ei oska me ka vastata kui „kallis“ on ükski mega-artist, palju tema kontserdist korraldaja ja/või Tallinn ja Eesti riik rahalist kasu saab. Seda oskab vastata reeglina iga ürituse korraldaja. Ja eks see ole mõnes mõttes ka nende strateegiline info ja osaliselt ka ärisaladus.

Meie pakume korraldajale omalt poolt väljakut, hooneid, ruume, taristut, erinevaid teenuseid. Ja siin on muidugi lihtne reegel – mida suurema artisti kontsert, seda suuremad on käibed ka Lauluväljakule. Suure ürituse korraldamiseks võetaks reeglina kogu territoorium, mitu päeva toimub montaaz ja ettevalmistus, siis üritus/kontsert ise. Siis ürituse demontaaz ja järelkoristused jms. Suured üritused vajavad ka lavaaluseid ruume, mööblit, tarvikuid jne.
 
Eks ka rahvaarv on n.ö. „väike saladus“. Täpseid arve teavad ikka vaid korraldajad. Kuulujuttude tasemel võistlevad omavahel M.Jackson, Rolling Stones, Metallica ja Madonna. Aga suurusjärk on kõigil 80 000 inimese kanti.
 
Kuidas meenutate “Vabaduse Laulu” ja öölaulupidusid?

Kõige mujetavaldavam sündmus oli ikkagi 1988 aasta „Eestimaa Laul“, mida korraldasid Karskus Liit koostöös Kodamuga ja Rahvarindega. Peakorraldajaks oli sel üritusel Enno Selirand. See on kindlasti ajaloo suurim rahvaüritus Eestimaal. Kuigi skeptikud kahtlevad, aga mina ei hakka igatahes ümber lükkama legendi, et Eestimaa Laulult käis läbi ca 300 000 inimest. Mul endal oli au ja võimalus olla esinejate hulgas. Laulsin tol ajal ansamblis Vanaviisi, kes esines ca 30 minutit. Sellise rahvahulga ees esinemine sellises emotsionaalses õhkonnas on ülim, mis ühe pillimehe elus võib juhtuda.
 
Ka 2008 toimunud Öölaulupidu oli suhteliselt hästi tehtud ja emotsionaalne, publikut oli väga palju. Minu hinnangul oli ettevõtmine veidi „ülelavastatud“ ja sellega kadus teatud siirus, lihtsus ja ehedus. Aga siiski kõlasid vähemalt kõik olilised laulva revolutsiooni-aegsed laulud ja rahvas oma naudingu lõpuks sai.
 
2011 aasta 20.augusti „Vabaduse Laul“ oli aga hoopis teist laadi üritus. Enamusele rahvale ei olnud varem ürituse kaasaegne konseptsioon ära seletatud ja seepärast oli paljudel pettumus suur kui laval ei nähtud-kuuldud Ivo Linnat ega Tõnis Mägi`t ega kõlanud tuntud isamaalisi laule. Nooremale põlvkonnale aga üritus meeldis, palju rahvast, head esinejad, pidulik meeleolu, tasuta suurkontsert …. Ise-asi, et jah …. keskmine, lihtne, tavaline eestlane ei saanud seda, mida ta ootas.
 
Kui kaua on Rock Summerit korraldatud ning millised on olnud suuremad rõõmud ja mured ürituste korraldamistega seoses?

Rock-Summerit korraldas Jüri Makarov 1988-1996 . Kahjuks, erinevatel põhjustel see unikaalne festival hääbus lõpuks ära.
 
Aga kui rääkida Õllesummerist, siis Õllesummer sai alguse ühelt poolt suurest vaimustusest Rock Summeri suhtes, teisalt minu kirjutatud õlleluludest, millega tahtsin bändile ja endale kuulsust ja soovist mingi väga suur rahva-vestival-pidu korraldada. 1990 aastal toimusid esimesed katsetamised selle Õllesummeri nime all – Vanaviisi turnee üle Eesti ja pärast 2-päevane mini-festival Lauluväljaku pargiosas. Aastatel 1994 ja 1995 toimus Õ.Summer Eesti Näituste messikompleksis ja 1996-st aastast kolis üle Lauluväljakule. Seni on Õllesummer edukana püsinud Eestimaa suurima rahvapeo ja festivalina. Järjest enam on tõusnud artistide ja erinevate muusika-programmide osakaal. Järjest väiksema osakaaluga on õllekultuuri aredamine ja au sees hoidmine. Õlu on muutunud viimastel aastatel pigem „taustajoogiks“, mida festivalil(-del) ikka juuakse.
 
Rõõmu teeb see, et vaatamata teatud meedia ja ka ühiskonna silmakirjaliku osa torisemisele ja õelutsemisele, on festival jätkuvalt populaarne. Rahvas annab oma „jalgadega“ ise asjale hinnangu – ta tuleb ikka ja jälle kohale. Teades, et see on üks paremini organiseeritud suurfestival Eestis. Ja muidugi – igal aastal ja igal päeval ( vb ka igal tunnil) on Õllesummeri platsil võimalik leida midagi, mis sulle meeldib – esinejat/artisti , meelelahutust, head sööki-jooki, vanu sõpru, uusi sõpru.
 
Muresid ei ole. Selliste ürituste korraldamine on pingeline 1000-nde asjaga korraga tegelemine, aga see on selline meeldiv pinge, mis teeb elu pigem huvitavaks. Ja kui taas on kõik möödas, on ikka kõigil hea tunne, et jälle on ära tehtud midagi suurt.
 
Plaanid selleks suveks?
2012 aasta suvi tuleb Lauluväljakule väga üritusterohke. Võib isegi öelda, et viimaste aastate üks üritusterohkemaid. Meil on põhimõte, et Lauluväljak ei anna varem omalt poolt ühegi ürituse suhtes infot kui korraldajaga on kõik 100% kokku lepitud ja ürituse korraldaja on meile loa andnud ka omalt poolt infot jagada.
 
Üht-teist siiski : tulemas on artist Inna kontsert, 2 uut festivali – Retrolegend ja 90?dad ( Alphaphille, Rednex jmt.). Õllesummer on välja öelnud ühe välismaise pea-esineja – Mika. BDG firma korraldab Red Hot Chilli Peppersi kontserdi. Turul liigub info võimalikust Lady Gaga kontserdist – meie ei kinnita seda, ega lükka ka ümber. Vene muusika austajatele on tulemas festival Russkij Shanssoon ( enamus esinejaid Moskvast) . No ja üritusi on veel ja veel …
 
Milliseid ameteid olete siiani pidanud?
Ma ise olen kõrgema muusikalise haridusega, lõpetanud Tallinna Riikliku Konservatooriumi muusikapedagoogika-koorijuhtimise erialal. Elus olen nt. laulnud paar aastat Estonia teatri ooperikooris, olnud ca 20 aastat „bändimees“ ( sellest 15 aastat ansamblis Vanaviisi, kellega tegin kaasa kogu laulva revolutsiooni kõige suuremad sündmused, reisisime kontsertidega Hiinas, Argentiinas, Brasiilias, Moskvas Kremlis, Saksamaal, Soomes, Rootsis jne. ). Mitu aastat tegelesin reklaamitööga (Tallinna Linnahallis ja siis Eesti esimeses reklaamifirmas „Inorek“). Siis tegin oma firma, mis hakkas tegelema tasuta reklaamilehtede välja-andisega ja suurte meelelahutusürituste korraldamisega (90-ndate esimene pool). Siis tuli juba Õllesummer …..
 
Alates 1995.aastast olen juhtinud Lauluväljakut. Õllesummerit mina ise enam ei korralda juba ammu, selleks on omaette firma.
 
Huvialad?
Suurim hobi on lugemine. Muidugi mulle
meeldib muusika. Seinast seina. Eriliselt lemmikzanrit ei ole. Pea-asi, et muusika oleks tehtud hästi ja südamest. Spordist meeldib mulle tennis ja mäesuusatamine.
 
Perekond ja lapsed?
Peres on mul elukaaslane Marje Hansar ja kasutütar Triin. No ja koer ja kass ka. Ja eriliselt uhke olen ma oma poja üle, kes elab, õpib ja töötab Tartus.
 
Lemmikud estraadilt?
Lemmikud estraadilt ….. Jaak Joala.
 
Milliseid raadiojaamu enim kuulate?
Raadiojaamad – Kuku, Vikkeraadio, Raadio Tallinn, Klassikaraadio, Star FM
 
Kes te tähtkujult olete ning kas te horoskoope usute?
Tähtkujult olen Kalad. Põhimõtteliselt ma usun horoskoobindust. Kas just kõike seda, mida n.ö. iga päev ja nädal „meelelahutuseks toodetakse“. Aga Universumi mõju meie olemusele, loomusele, tervisele, käitumisele, saatusele ma ikka usun.
 
Mida arvate selgeltnägijatest ja ravitsejatest?

Kuna kogu mateeria ja ka maailmaruum koosneb aatomitest, molekulidest jt. Aineosakestest, milledel on oma energiaväli(-jad) siis kindlasti on neid energivälju võimalik mõjutada. Ja eriliste ülivõimetega inimesed (n.ö. ravitsejad) seda kindlasti ka suudavad. Tegelikult on meil kõigil mingil määral neid võimeid. Kellel vähem, kellel rohkem. Ja pealegi – me pole õppinud neid võimeid ära tundma ega kasutama. Aga lihtne näide – ema kallistus või paitus haigele lapsele on väga teraapilise ja raviva toimega.
 
Selgeltnägemisega on asi veidi keerulisem. Arvan, et ka see on võimalik, aga need võimed olemas vist siiski väga vähestel väljavalitutel.
 
Südamelt ära?
Ega olegi sellist suurt asja, mis ängi tekitaks. Kui oled asjad endale korralikult lahti mõtestanud ja selgeks teinud, siis nad ka ei piina sind. Seda enam, et sel juhul näed ja tead ka lahendusi probleemidele, mis su elus parajasti on. Ja reeglina on tarvis ikka ise ennast kätte võtta, laiskusest ja/või rumalusest üle saada. Lahendused on pea alati enda käes.