Psühhiaater ja seksuoloog doktor Imre Rammul räägib Gossip.ee’le, et tema tulevikuplaanid on suuresti ikka seotud Arstliku Perenõuandla ja seksuoloogiaga. “Muuhulgas üritaks seal tekitada seksuoloogia kompetentsikeskuse. Samal ajal on olemas ka ambitsioon perearsti nõuandetelefoni püstipanemiseks väljaspool Eestit ja veel mõned salaplaanid.”

Imre Rammul, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündinud olen 23.aprillil 1961 .a Tallinnas.
 
Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?
Mäletan, et päris väikese poisina oli mul tavaks sellele küsimusele ikka ja aina vastata, et korstnapühkijaks. Mida aeg edasi, seda enam kippus vastuseks tulema, et soovsin saada arstiks. Viimast ei ole põhjust ka väga imeks panna, sest minu isa ja ema olid mõlemad tohtrid.
 
Millistes koolides te olete õppinud ja kus?

Minu esimeseks kooliks oli Tartu I Keskkool (praegune Hugo Treffneri Gümnaasium). Seoses kolimisega Tallinna jätkasin Tallinna 32. Keskkoolis ja pärast seda juba Tartu Ülikooli Arstiteaduskonnas.
 
Milliseid ameteid te senise elu jooksul pidanud olete?

Üsna varsti pärast ülikooli lõpetamist asusin juhatama Tartu Psühhiaatriahaigla Narkoloogia osakonda. Samal ajal omandasin seksuoloogi lisaeriala Ukrainas ja Venemaal. Edasi tulid seksuoloogi vastuvõtud Tartus ja ka Pärnu Perenõuandlas, seksuoloogia loengud tudengitele. Õige pea toimus taas kolimine pealinna ja töö esialgu psühhiaater-seksuoloogina ning hiljem ka Arstliku Perenõuandla juhatajana. 2001-2005.a juhatasin Põhja-Eesti Regionaalhaigla Psühhiaatriakliinikut Seewaldis jätkates ühtlasi tööd psühhiaater-seksuoloogina. Seejärel juhatasin paari aasta vältel Seksuaaltervise Kliinikut ja siis jätkasin juba taas Arstliku Perenõuandla juhatajana. Paralleelselt ametitegevusega olen mitmete aastate vältel olnud Eesti Pereplaneerimise Liidu ja Eesti Akadeemilise Seksuoloogia Seltsi juhatuses. Täna töötab meie all perearsti nõuandetelefon ja lasteabi telefon; lisaks jätkuvalt seksuoloogiline, psühhiaatriline ja narkoloogiline nõustamine.
 
Äsja oli meedias juttu sellest, et Vabariigi Valitsus kiitis heaks keemilist kastreerimist võimaldava seaduse eelnõu. Mida see keemiline kastreerimine oma sisult tähendab?
Nimetatud medikamentoosse sekkumise tegelik sisu ei ole sedavõrd dramaatiline, kui see termin lubaks oletada. Reaalselt on tegemist pöörduva iseloomuga sekkumisega, mis madaldab meessuguhormoonide nivood või pärsib nende toimet. Ootuspäraseks tulemuseks on sugutungi ja agressiivsuse vähenemine ning seksuaalhälbeliste impulsside kontrolli all hoidmine.
 
Hiljuti oli meedias juttu ka tuntud muusik Rein Laaneorust kelle arvutist oli leitud keelatud videosid. Kas ka Rein Laaneorg peab ravi läbi tegema, kas oskate sellest täpsemalt rääkida?
See ravi saab toimuda vaid isiku informeeritud nõusoleku korral. Ravivajadus ja selle pakkumine sõltuvad konkreetsest juhtumist, mistõttu ei ole seda kohane siin arutada. Nii mõnelgi juhul on otstarbekas piirduda psühhoteraapiaga.
 
Kuidas te selgitaksite arstina homoseksuaalsust, kas see on haigus või midagi muud?

Rahvusvaheline haiguste klassifikatsioon ei käsitle homoseksuaalsust haigusena (diagnoosina on võimalik seda maha märkida vaid siis, kui seksuaalne suundumus olulisel määral häirib isikut). Samas on haiguse-tervise koordinaadistikus oluliseks, kuivõrd organismi psüühilised või kehalised iseärasused aitavad või takistavad tal oma bioloogilisi funktsioone täita. Üheks organismi oluliseks funktsiooniks on reproduktiivne funktsioon ja järglaste eest hoolitsemine, mis homoseksuaalsuse korral on suuremal või väiksemal määral häiritud. Emake Loodus võiks omada põhjendatud ootuseid selles suhtes ja ei julge minagi talle väga vastu vaielda. Tegelikult ei aita sildikleepimine sammugi edasi – tähtis on teha inimesele ja tema ümbritsevatele selgeks, et puudub igasugune põhjus kuskilt “süüdlast” otsida; tuleb aidata leppida seksuaalse orientatsiooniga ja eluga edasi minna.
 
Olete ühes oma intervjuus öelnud, et pedofiilid on ise olnud ohvrid. Kas te soovite sellest täpsemalt rääkida?

See väide tugineb mitmetel uuringutel, kuid ei tähenda kaugeltki seda, et kõik seksuaalkurjategijad on olnud seksuaalselt ärakasutatud – selliste isikute hulk on grupis lihtsalt ebaproportsionaalselt suur.
 
Olete öelnud meedias sedagi seksuloogina, et hea seks vajab harjutamist. Mida seal siis harjutada on?

Hea seks vajab ehk enam harjumist s.t. oma parteri, tema soovide ja eelistuste paremat tundmist. Siiski ei ole üleliigseks endale selgeks teha mõned elementaarsed anatoomilised ja füsioloogilised tõed ning mõne “padjaraamatuga” tutvust teha.
 
Läbi ajakirjanduse on jooksnud ka ütlus: “Kompleksravi aitab kurjategijatel valed mõtted ära tunda.” Mida see sisuliselt tähendab?
Taas kord on juhtunud, et ajakirjanik ei ole öeldut mõistnud või on sihiteadlikult huvitava pealkirja pastakast välja imenud. Olen öelnud, et psühhoteraapia üheks sihiks on saavutada võimekus õigeaegselt seksuaalhälbelisi impulse ära tunda ja sellele reageerida.
 
Kirjeldage palun ühte oma tööpäeva. Mida kõike sellesse mahub?
Reeglina toimub alustuseks vastuvõtt, mille käigus võtan vastu ca 10 inimest või paari. Tullakse suhte-ja seksuaalprobleemidega, sugulisel teel levivate infektsioonide tõttu, sõltuvushäiretega ja psühhiaatriliste probleemidega jne, jne. Selle vahele mahub kohati ka mitmeid telefonivestlusi, mis puudutavad remonti, tervist või-mida-tahes-veel. Kord või paar nädalas toimub lõuna ajal koosolek kolleegidega, kellega arutame nii jooksvaid probleeme kui ka kõikvõimalikke käigusolevaid ja tulevikuprojekte. Edasi tuleb vormistada ambulatoorsed ravidokumendid, vastata arvuti vahendusel küsimustele ja tavapostile. Kauba peale töö Kaksikdiagnoosiga patsientide päevakeskuses, artiklid-ettekanded-lugemised-ekspertiisid ja peagi õhtu juba käes.
 
Teie perekond ja lapsed?
Siin tuleb küll ära märkida, et seksuoloogi elukutse ei paku personaalset kaitset. 1990.a lahutasin oma 8 aastat kestnud abielu ja nüüdseks elan juba ca 20 aastat koos teise naisega. Mõlemal meil lapsed olemas ja kaunis tublid ning suhtlemine laste ja eksi uue perega on üsna tihe.
 
Huvialad?
Bridži ja malega on viimasel ajal nigelasti. Suhteliselt sageli käin kalal ja seenel. Kokkamine tuleb kohati päris kenasti välja ja seda saan praktiseerida päris tihti.
 
Südamelt ära?
Kõige enam häirib mind tänasel päeval meie inimeste massiline lahkumine välismaale. Hukkuvalt laevalt põgenevad kõigepealt rotid ja viimasena lahkub kapten. Äkki ei olegi lahkumisel küsimus alati rahas, vaid pigem “kaptenitundes”. Kui riigi ja tööandja poolt tuleks seda tunnet rohkem, siis suureneks kindlasti ka valmidus enam kohapeal asju parandada, selle asemel, et jalgadega hääletada.
 
Tulevikuplaanid?
Tulevikuplaanid on suuresti ikka seotud Arstliku Perenõuandla ja seksuoloogiaga. Muuhulgas üritaks seal tekitada seksuoloogia kompetentsikeskuse. Samal ajal on olemas ka ambitsioon perearsti nõuandetelefoni p&uuml
;stipanemiseks väljaspool Eestit ja veel mõned salaplaanid.
 
Millist muusikat te kuulata armastate ning kes on teie lemmikud?

Suhteliselt harva juhtub, et ma sihtotstarbeliselt mingi plaadi peale panen – viimati oli vist E.Grieg. Miks mitte sir Elton, Tõnis Mägi või ka mistahes muu hea muusika.
 
Millist raadiojaama te enim kuulate?

Tundub, et statistiliselt sagedaimaks on osutunud KUKU.
 
Mida arvate selgeltnägijatest ja ravitsejatest?

Selge on see, et selgeltnägijaid ei saa ära keelata, sest ikka on olnud neid, kes usuvad ja usk ravitseb. M.Twaini järgi ei olevat see õige kuningas, kes käepuudutusega ei suuda nahatuberkuloosi ravida! Päris kena, kui uskumine aitab alkoholist loobuda või mõne psühhosomaatilise probleemi lahendada. Kurvem on see, kui selle suure usu tõttu mõni pahaloomuline kasvaja või mingi muu tõsine terviseprobleem maha magatakse.
 
Kas te horoskoopidesse usute ning kes te tähtkujult olete?
Hiinlaste järgi Härg ja tavahoroskoobi järgi Sõnn, kuid uskumusi paraku ei jaga. Tänaseks olen lugenud mitmeid uuringuid, milles on nt sarimõrvari sünnihoroskoop omaks tunnistatud vms, kuid usku sellesse oli ka enne kasinalt. Passiivne usk oma saatusesse võtab tihti auru maha, mille tõttu võib nii mõnigi tarvilik asi jääda toimetamata.
 
Kas te raamatuid armastate lugeda ning milline romaan ja kirjanik kuulub teie lemmikute hulka?

Meeldib Selma Lagerlöf (“Gösta Berlingi saaga”, „Jeruusalem”), M.Twain, Ilf ja Petrov, J.Hasek ja mitmed teised. Omal ajal lugesin ka hea himuga „Kääbikut”.