Tänases Gossip.ee “Kohvipausi” rubriigis on meie vestluspartneriks muusik Margus Vaher. Loe mida vahvat Margus räägib ning mis hakkajal mehel teoksil!

Margus Vaher, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen sündinud 16.jaanuaril 1984.aastal Kuressaares.
 
Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?
Kuna olin lapsena lummatud idamaistest võitluskunstidest, siis ninja´ks.
 
Millistes koolides te olete õppinud ja kus?
Olen lõpetanud Kuressaare Gümnaasiumi ja õppinud Tartu Ülikoolis.
 
Kui noorelt tekkis teil huvi muusika ja laulmise vastu?
Muusikaarmastaja olen olnud läbi terve enda elu. Ise alustasin laulmisega 16-aastaselt, mil mu tolleaegne tüdruksõber mulle esimese kitarri kinkis. Paaril esimesel aastal harjutasin pillimängu ja laulmist iseseisvalt, keskmiselt 3-4 tundi päevas. Hiljem ülikooli kõrvalt oli heaks juhendajaks vokaaltehnika vallas Ursel Oja, kellele siiani väga tänulik olen — tal on unikaalne oskus inimesi muusikaliselt avada. Tema juures on lisaks minule lühemat või pikemat aega õppinud ka Laura Põldvere, Kerli Kõiv, Hannaliisa Uusma jpt.
 
Aastal 2007 võitsite saate “Kaks takti ette”, mida sellest laulusaates osalemisest meenutate?

Mäletan enda meeletut tahtmist igas voorus endast maksimum anda, et pärast endale midagi ette heita poleks. Konkursi seisukohast võin öelda, et ei mõelnud võiduvõimalusele enne kui kätte jõudis finaalsaade. Ilmselt just seetõttu ei tundnud ma erilist võistlusstressi ja sain protsessi nautida.
 
Miks te näiteks “Eesti laulust” sellel aastal osa ei võta?
Detsembris oli praktiliselt iga päev kontsert ja andsin välja enda uue albumi – seega oli kogu energia ja tähelepanu suunatud sellele, et anda endast neis tegevustes maksimum.
 
Kuidas teie pojal läheb, kas ta astub juba isa jälgedes ja naudib muusikat?

Minu poeg Maru on aktiivne ja elurõõmus poiss. Lisaks kooliga seotud tegevustele käib ta hea meelega nii ujumas, suusatamas, tennist mängimas jne. Kinkisin talle seitsmendaks eluaastaks kitarri kuna ta laulab hea meelega ja tinistas seni veidi minu kitarri. Päris kirglikult ta pilli veel ei harjuta, aga samas lasen tal endal otsustada, kuidas ja millal tahab ta muusikale veidi rohkem keskenduda. Vanema roll peakski olema rohkem lapse suunamine ja võimaluste loomine, kui lapse eest otsustamine, millise hobiga peaks laps tegelema. Musikaalne on ta küll, eks näeb, kas ta otsustab tulevikus seda annet rohkem arendada.
 
Milliseid ameteid te olete oma senise elu jooksul pidanud?

Enne täiskohaga muusiku elukutset töötasin kaks aastat Uus Maa kinnisvarabüroos maaklerina. See töö meeldis mulle väga ja mul läks selles ka hästi. Selle eest võlgnen tänu Uus Maa väga professionaalsele suhtumisele kinnisvaraäris. Viimastel aastatel olen muusika kõrvalt veidi tegelenud ka raadiotööga Vikerraadios – toimetanud ja juhtinud muusikasaateid. Selle eest ütlen aitäh Maian Kärmasele, kes igati nõu ja jõuga abiks olnud. Kokkuvõttes seni väga šeff ja rikastav kogemus ning tegelen sellega jõudumööda kindlasti edasi ka tulevikus.
 
Millist muusikat te ise kuulate meelsasti?

Viimasel ajal on minu plaadimängijas enim keerelnud Sarah McLachlan, Adele, Amy Winehouse, Sting, Jamie Cullum, Mari Pokinen, The Queen, Jimi Hendrx jpt.

Millistes paikades te lähemal ajal esinete?

Endiselt toimuvad 90 protsenti kontsertidest eraüritustel, aga üks tõeliselt mõnus avalik kontsert toimub näiteks 8.märtsil Saku mõisas koos andeka kitarristi Martin Matt’iga ja saksofonist Mairo Marjamaaga. Oleme selleks õhtuks kokku pannud eriliselt mõnusa kava. Olete kõik oodatud!
 
Kui palju plaate te välja olete andnud ja millal on oodata uut plaati?

Olen siiani avaldanud kolm albumit ja värskeima neist eelmise aasta detsembrikuus. Minu viimane album „Lähedal“ sisaldab endas nii minu omaloomingut kui ka arranžeeringuid kontsertidel enim sooja tagasisidet saanud lugudele. Plaadilt võib minu esituses leida lood nagu „Lähedal“,„Meeletu“, „Naer“, „Kes sind on näinud“, „Eesti muld ja eesti süda“, „Oma saar“ jne.
 
Kuidas möödus teie sünnipäev ning kas raadio Elmar suutis teid üllatada, kui teile helistati ja otseeetris õnne sooviti?

Sel aastal möödus mu sünnipäev eriliselt mõnusalt. Hommikul esimese asjana üllatas mu poeg mind kihvti isetehtud kaardiga ja nii sai eriline päev juba väga toreda alguse. Kuna olin sünnipäeva meelega suurematest kohustustest vabaks jätnud, siis ülejäänud päeva jooksul käisin mõne hea sõbraga väljas ja vastasin õnnitlustele. Ja tõepoolest üllatas ka Raadio Elmari lahe kollektiiv, kes on alati mu suur lemmik olnud, mind sünnipäeval mõnusalt. Õhtuks tundsin end nagu telefonikeskjaam, aga see käib sünnipäeva juurde. Parim kulutatud minut on tõepoolest see, mis investeeritud inimestesse. Aitäh kõigile armsatele inimestele mind meeles pidamast!
 
Milliseid saateid te telerist kõige meelsamini vaatate ning milliseid saateid te mitte kunagi ei vaata?

Vaatan televiisorit suhteliselt harva ning siis meelsasti saateid nagu „Tähelaev“, „Pealtnägija“, „Ringvaade“ jne. Väga meeldivad ka selliste saatejuhtide jutusaated nagu Mihkel Raud, Hannes Võrno, Vahur Kersna jne. Kui rääkida saadetest, mida ma ei vaata, siis igasugustest seebiooperitest käin küll ringiga mööda. Päriselu on lihtsalt palju kordi huvitavam ja intrigeerivam.
 
Kas te raamatuid ka lugeda armastate ning kas on olemas ka raamatutest ning kirjanikest mõni lemmik?

Armastan väga lugeda. Aja jooksul on absoluutseteks lemmikuteks kujunenud „Eckhart Tolle „Siin ja praegu: kohaloleku jõud“, Kahlil Gibran „Prohvet“, Gunnar Aarma raamatud, samuti Bo Yin Ra sõnamaagia. Ma ei ole suur juturaamatute lugeja, pigem köidab mind n-ö. praktiline filosoofia ja teadmised, mida saab kasutada igapäevaelus, et elada oma elu täisväärtuslikumalt, targemalt ja seega ka õnnelikumalt. Kuna loen palju ka emakeelset luulet, siis on erilised lemmikud Doris Kareva, Artur Alliksaar, Janek Mäggi, Inri Saar, Ernst Enno, Virve Osila jpt.
 
Südamelt ära?
Meenub kaks ajatut tarkusetera. „Ärge ajage elus taga edu, vaid väärtusi“ (Albert Einstein) ning “Olla see, kes me oleme, ja saada selleks, kelleks oleme võimelised saama, on elu ainus eesmärk” (R.L.Stevenson).