7. -13. septembril toimuvad Rõuges, Rõuge vallas “Rõuge Seenepäevad 2009”.

Suure seenenädala eestvedajateks on Viitina Loodushariduskeskus, Rõuge Rahvamaja ja Looduskalender. Eelmise aasta seenerikkus ja suur publikuhuvi andis julgust tänavu seenepäevad veidi suuremalt ette võtta ja sestap on kalendris terve rida erinevaid tegemisi – seenematkad, seenenäitus, seenekulinaaria, hoidiste konkurss, filmi- ja fotoprogrammid, loengud ja kontserdid.

Loengud
Seenepäevad toovad Rõugesse kokku Eesti tunnustatud seenesõbrad. Teisipäeval saab kuulata professor Erast Parmasto lühiloengut looduskaitse alustest seentest ”Kas ja kuidas kaitsta seeni”, kolmapäeval uudistada professor Urmas Tartese makropilte putukate elust seente peal ja seente sees ning neljapäeval jälgida Eesti tuntuima seenefotograafi Vello Liivi fotoprogrammi.

Matkad ja näitus
Esmaspäevast reedeni saab Eesti Maaülikooli seeneteadlase Mall Vaasma juhendamisel seenematkale minna. Kogunemine on Rõuge Rahvamajas. Sõit seenemetsa toimub oma transpordivahendiga, matka kestus on ca 3 tundi. Kaasa võtta terav nuga, korv või mõni muu koriluseks sobiv anum ning miks mitte ka fotoaparaat ja seenemääramist hõlbustav raamat. Ja mis eriti põnev – matkad ei lõpe korvide-ämbrite täitumisel, vaid üheskoos naastakse tagasi rahvamajja, et saaki uurida ja teisipäeval avatavale seenenäitusele eksponaate valida.

Seenenäitus on avatud iga päev kella 10–20, pühapäeval kella 10–14.

Kulinaaria ja hoidiste konkurss
Kulinaariahuviliste maitsmismeeli tuleb kõditama Vladislav Koržets, kes teeb Rõuge Rahvamajas valmis enneolematu seeneeine, mida kõik huvilised (või vähemalt kõik kiiremad) ka mekkida saavad. Kodused kokandusgeeniused saavad aga oma seenehoidised võistlustulle panna, sest laupäeval toimub hapendatud, marineeritud või mõnel muul kombel purki pandud seente konkurss.

Loodusfotode programm ja kontserdid
Lisaks on seenenädalal kavas tuntud loodusfotograafi Arne Aderi ning Aasta Loodusfoto 2009 ”Loomad tegutsemas” kategoorias võidupildi jäädvustanud Mats Kanguri fotoprogrammid. Seenenädala raames toimuvatel kontsertidel Rõuge rahvamajas astuvad üles pärimusmuusik Jaak Johanson (laul, kitarr) ning autoriõhtul “Maa-Andromeeda” Viitina Loodushariduskeskuse juhataja Toivo Tuberik (klaver).
 

AJAKAVA:
Esmaspäev, 7. september:
12:00 Seenematk, seenenäituse ettevalmistus

Teisipäev, 8. september:
11:00 Seenematk, seenenäituse ettevalmistus
17:00 Seenenäituse avamine. Professor Erast Parmasto lühiloeng looduskaitsealustest seentest ”Kas ja kuidas kaitsta seeni”

Kolmapäev, 9. september:
11:00 Seenematk, seenenäituse ettevalmistus
18:00 Professor Urmas Tartes näitab ja kommenteerib makropilte putukate elust seente peal ja seente sees.

Neljapäev, 10. september:
11:00 Seenematk, seenenäituse ettevalmistus
18:00 Vello Liivi seenefotode programm
19:00 Jaak Johansoni kontsert

Reede, 11. september:
13:00 Seenematk Rõuge PK õpilastele
18:00 Arne Aderi loodusfotode programm
19:00 Toivo Tuberiku õhtuviisid “Maa-Andromeeda”

Laupäev, 12. september:
11:00 Seenehoidiste konkurss. Seenekulinaaria – Vladislav Koržets
15:00 Mats Kanguri loodusfotode programm

Pühapäev, 13. september:

14:00 Seenenäituse lõpetamine

Seenenädala korraldajad on Viitina Loodushariduskeskus, Rõuge Rahvamaja ja Looduskalender.
Lisainfo: tel. 507 6214, Toivo Tuberik.

Piletiinfo: Näituse külastus 10 krooni. Seenematka osalustasu 25 krooni. Kontserdipilet 50 krooni.