20 septembril algusega 17:00 toimub Kumu Kunstimuuseumis Tallinnas “Sügisjazz 2009”.

Kui kuulate sakslase Peter Fessleri esituses brasiilia muusikat, siis tunnete, kuidas see muusika voogab teist läbi ja kutsub endaga kaasa. Vokaalivõlur skätib imetlusväärse kergusega ja esitab ballade maheda romantilise tundlikkusega. Tihti armastab ta tuntud viise esitada uutes rütmiskeemides n-ö. värskes kuues, kuid seejuures jääb tema esituslaad lihtsaks ja meloodiliseks. Neljaoktaaviline hääleulatus võimaldab Fessleril kasutada põnevalt erinevaid registreid ja imelist vokaalakrobaatika pagasit.

Peter Fessler sündis Kölnis. Kitarrimänguga tegi ta algust 12-aastaselt. Kahekümnesena proovis ta New Yorgi ja San Francisco klubides, baarides ja hotellides õnne lauljana. Varsti sai tal Ameerikas seiklemisest villand ning ta naasis Saksamaale, kus täiendas oma vokaaltehnikat Kölni konservatooriumis. Peatselt sai Fesslerist laulja latiinohõnguga grupis Rio Trio. Nende laul “New York – Rio – Tokyo” (1986) vallutas edetabeleid Saksamaal ja kaugemalgi.

Kui Fessler adus, et tema muusikaline stiil annab talle sooloartistina rohkem võimalusi, põrutas ta taas Ameerikasse. New Yorgis hakkas tema tuntus omapärase jazzlauljana kärmelt kasvama. Ometi tuli ta Euroopasse tagasi, asudes andma soolokontserte erineva suurusega saalides, teles ja raadios. Muuhulgas väärib kindlasti mainimist fakt, et saksa lapsed tunnevad Peter Fessleri häält Walt Disney kompanii filmi “Aladdin” saksakeelses versioonis kõlavate laulude järgi.

Fessleri vokaalistiil on mänguline, lausa õhuliselt kerge, seda ka kõige kaelamurdvamate rütmide ja meloodiate puhul. Tema kontsertide arvustajad kasutavad oma vaimustuse avaldamiseks väljendeid nagu hingetukstegev, täiuslik, fenomenaalne, ülipeen. Isegi legendaarne Al Jarreau oli nõnda sisse võetud Peter Fessleri laulmisest, et kutsus ta Montereux Jazz Festivalil lavale duetti laulma. Veidi pärast seda oli Fessler külalisesineja Randy Crawfordi kontserdireisil, kus teda esitleti kui multihäälset artisti “Multi Voice”. 1999. aastal, pärast topeltkontserti koos Bobby McFerriniga Stuttgart Jazz Openil, andsid McFerrin ja Fessler ühise raadiointervjuu, kus arutlesid teemal, mis puudutas laval üksinda laulmist.

Soolokontsertidel esitab Peter Fessler nii omaloomingut kui ka parimaid palasid Ameerika ja Brasiilia heliloojatelt. Kriitikud kinnitavas üksmeeles, et oma hääle ja kitarriga, vokaliis-improvisatsioonide ja jazzitehnikatega suudab sakslane luua laval intiimse õhustiku ja vaimustada kõiki oma unikaalse peenekoelise esinemisega. Eesti kuulajaid lummas ta 2003. aasta Jazzkaare Jõulujazzi kontsertidel Tartus ja Tallinnas. Sel korral annab häälevõlur vaid ühe kontserdi Tallinnas Kumu auditooriumis.

Piletiinfo: 150.- / 200.-. Sooduspilet kehtib õpilasele, üliõpilasele, pensionärile, invaliidile ja ITIC kaardi omanikule koos soodustust tõendava dokumendiga (nõutav kohapeal). Lastele kuni 7 a. sissepääs tasuta (istub saatja süles).

Loe lisaks SIIT