Inimestel, kelle reieümbermõõt jääb alla 60 sentimeetri, on kõrgem risk lahkuda siit ilmast enneaegselt või haigestuda mõnda südametõppe, väidab uuring.

Üllatavast avastusest on ka praktilist kasu, sest arstid saavad juurde ühe parameetri hindamaks patsientide südamehaiguste riski, väidavad teadustöö autorid ajakirjas British Medical Journal (BMJ).

Kopenhaageni ülikooli teadlased Berit Heitmann ja Peder Frederiksen uurisid 1436 mehe ja 1380 naise kehamõõte, mis olid kogutud Taanis juba aastatel 1987-1988. Kõigist mõõdetud inimesest 400 suri järgnenud tosina aasta jooksul, 540 inimest aga põdes südameveresoonkonna haigusi.

Analüüs näitas, et ellujäänutel ja mitte-tõbistel olid märkimisväärselt paksemad reied. Seejuures võeti arvesse kõiki teisi terviseriske nagu tüsedus, suitsetamine ja kõrge kolesteroolitase. 

Reie jämeduse mõju oli ilmselge — alla 60-sentimeetriste reitega inimesi tabas enneaegne surm kolm korda tõenäolisemalt kui „sinkide” omanikke. Enam kui kaks korda tõenäolisemalt ohustasid „makaronjalgadega” mehi ja naisi südameprobleemid. 

Teadlasterühma sõnul võivad kõhnemad reied olla märk väikemast südamelihasemassist, kuid selle oletuse tõestamiseks on tarvis edasisi uuringuid.

Varasem teadustöö on tuvastanud selge seose südamehaiguste ning tüseduse või alakaalulisuse vahel, kuid käesolev uurimus on esimene, mis vaatleb jala jämeduse mõju südame tervisele.

Austraalias asuva Princess Alexandra nimelise haigla teadlast Ian Scott’i teeb avastus siiski skeptiliseks. „Tundub ebatõenäoline, et reie ümbermõõtu saaks haiguste diagnoosimisel kasutada,” kommenteerib ta uuringut ajakirjas BMJ.