Kõigepealt klaas veini ja seejärel Coca-Cola – selline on kuninganna Silvia retsept teismeliste pidudel. “Kuid mind peetakse vanaaegseks,” ütleb kuninganna Silvia eksklusiivses ja avameelses intervjuus ajalehele Svenska Dagbladet.

Kuninganna Silvia räägib sellest, kuidas ta õpetas Victoria‘t, Carl-Philip‘it ja Madeleine‘i alkoholiga ümber käima. Ta on väga mures selle pärast, et osa rootsi noori kasutab uimasteid ja on teinud kõik selleks, et sisendada oma lastele tervet suhtumist alkoholi ja aidata neil siseneda täiskasvanute maailma. Omavahelisi jutuajamisi on olnud palju. “Ohjaa, selge see, nagu kõigis peredes, rääkisime ka meie sellest ja ma pidasin tähtsaks seda, et me üksteist tunneksime, see tähendab laste sõprade vanemaid,” ütleb kuninganna. “Muidu on ju tihti nii, et lapsed ütlevad: “Jah, aga tema võib… ja tema võib…”.

Kui ühe Drottningholm‘is toimuva noortepeo puhul tõstatati veinijoomise küsimus, siis helistas kuninganna Silvia kõigile lapsevanematele oma tutvusringkonnas. “Mõnikord vastati “aga muidugi, nad on ju leeris käinud, loomulikult tohivad nad veini juua”, teised vastasid “ei, seda me küll ei luba”.”

Silvia räägib ka sellest, et talle teeb suurt muret avalik uimastite kasutamine baarides, restoranides ja klubides. “Suhtumine on muutunud ja minu meelest on see väga ohtlik. Vanasti oli see saladus kui tarbiti uimasteid või tõmmati hashist.”

Kord kutsus Silvia enda juurde koju “eksperdi”, kes kirjeldas kuningapaarile ja teistele lapsevanematele Stockholmi ööelu. Kuninganna sõnul olid paljud vanemad shokeeritud. Ise pole ta kunagi uimasteid proovinud, kuid üliõpilasaastate ajal Münchenis on lähedalt näinud LSD kasutamist. “Traagiline,” ütleb kuninganna Silvia.