Järgmisel reedel Kuressaares 60. sünnipäeva tähistav Ivo Linna vananemist ei karda. Vastupidi, praegu ütleb ta end olevat igas mõttes õnneliku. Lollused ja karide ületamised on jäänud minevikku. Ivo Linna resideerib suviti Muhu saarel – sealses Linnuse külas on tal eeskujulikult hooldatud talu stiilsete abihoonete ja verejanulistest sääskedest kubiseva suveköögiga

Mis sind siia Muhusse kisub?
See on nihuke kõnnukutse. Et kui oled saarlane, siis tahad saare peal olla.

Kumb on olnud sulle olulisem: avalik või isiklik elu?
On olnud aegu, kus avalik elu on rohkem meeldinud. Ma ei teagi, kas rohkem kui isiklik, aga mulle meeldis tuntus, tähelepanu… Noh, kui oled noor ja kui sulle järele vahitakse ja küsitakse autogrammi … Tollal kirjutati ju noortest artistidest vähe, ja kui kuskilgi lehes oli nupukene, tuli see leht alles hoida. Samal ajal olen juba ammu aru saanud, kui tähtis on isiklik elu. Ja kui see on korras, on ka kõige muuga korras. See on asja vundament.

Kuidas hindad tagantjärele 22 aastat abielu Reet Linnaga?
Kuule, see on selles suhtes mõttetu küsimus, et vaata – sellest kõigest on jube palju aastaid möödas. Saan aru, et Reet on ühiskondliku elu tegelane ja kuidagi luubi all ja puha… Oli igasuguseid aegu. Oli häid aegu, oli keskmisi ja halvemaidki aegu. Ja mis sest ikka hinnata. See on üks periood minu elust ja kauge möödanik.

Sa ei ütle, et see on mahavisatud aeg?
Ükski päev pole maha visatud. Kui vedeled pildituna ja purjus kusagil päevi ja nädalaid, vaat see on mahavisatud aeg. Aga ei, ma ei kahetse mitte midagi.

Praeguses abielus on kõik korras?
Jah, on küll! Oma praeguses elus olen väga õnnelik. Inimeste elud võivad vahel eri radu pidi joosta, kuid praegu olen küll rahul. Olen abielus sõna otseses mõttes, see on sõna otseses mõtte abi elu. Kindel tunne on sees. Ma olen tõesti praegu õnnelik.

Mida oled oma lastele õpetanud — mis on elus tähtis?
Peaks üritama teha teistele head ja et inimene peab olema tänumeelne. Ning aus. Meelega ei tohiks kellelegi s…a keerata. Ja mingeid kättemaksuplaane haududa või kätte maksta – see ei kuulu minu repertuaari.

Verni Leivaku kirjutatud artikli täisteksti loe Elu24st

Loe lisaks: Anne Veski: “Veski võttis see aasta ennast kätte ja läks jõusaali!” + Ivo Linna juubelituuri kava