Täna avaldatud Äripäeva rikaste TOPi esikoha hõivas kaubandusärimees Hillar Teder, kelle vara ulatub väljaande hinnangul 383,5 miljoni euroni, kuid ta ise ütleb, et seda on veelgi rohkem. Esikümnesse mahub nii logistika-, tööstus kui ka meelelahutusettevõtjaid, vahendab Äripäev.

1. Hillar Teder, 383,5 miljonit eurot
Avalikkus sai Tederi rikkusest aimu eelmise aasta lõpus, mil tema osalusega Venemaa jaekaubanduskett O’Key läks börsile, tuues tema kukrusse hinnanguliselt 3-4 miljardit krooni. Ta arendab kaubanduskeskusi Ukrainas ning Eestis on tal käsil kaubanduskeskuse rajamine Admiraliteedi basseini juurde.

2. Fjodor Berman, 189 miljonit eurot
BLRT üks omanikke. Ta tuli BLRT-sse tööle aastal 1974, mil sai vaneminseneriks. Aastal 1990 sai temast ettevõtte peadirektor. Erastamislaine ajal erastas ta BLRT ning oma meeskonnaga on ta praeguseks loonud võimsa tööstuskontserni. Tema unistus on suurendada BLRT käivet 350 miljonilt eurolt miljardi euroni.

3. Oleg Ossinovski, 164,9 miljonit eurot
Ta alustas kunagi väikeettevõtjana, müües Eesti Raudteele varuosasid. Mullu teenis tema ettevõte Skinest Grupp, mis saab käivet ja kasumit raudteeveeremi ja varuosade müügist, üle 256 miljoni krooni kasumit. Ossinovskile ning Pavel Prikhodkole kuulub veerand Ukraina vagunite tootmise ja müügiga tegelevast börsifirmast OAO KVSZ, mille turuväärtus on ligi neli miljardit krooni.

4. Toomas Annus, 149 miljonit eurot
Balti riikide suurima ehitusettevõtte Merko Ehitus asutaja, kes on TOP-i esikoha saanud neljal korral. Tõmbus vahepeal Merko Ehituse juhtimisest tagasi, kuid sel aastal naasis nõukogusse.

5. Marcel Vichmann, 110,2 miljonit eurot
Talle kuulub Edelaraudtee ja GoBus, Tiksoja Grupis on tal osalus, samuti on ta teinud investeeringuid kinnisvaraturule. Panustas omal ajal investeerimispanga Gild abiga Aserbaidžaani kinnisvaraärisse ja Armeenia kullakaevanduste uurimisse – viimasega tegeleb ta nüüd omal käel.

6. Priit Piilmann, 103,1 miljonit eurot
Koht tuleb 38,9 protsendi suurusest osalusest Viru Keemia Grupis.

7. Valeri Kovalenko, 99,6 miljonit eurot
Ta on Fjodor Bermani järel BLRT suuruselt teine aktsionär 22,9 protsendi aktsiatega. Asus BLRT-s laevaremondijuhina tööle aastal 1971. Viimastel aastatel on olnud Bermaniga opositsioonis, kuna Kovalenko tegi ettepaneku maksta 100 miljoni krooni eest dividende ja Berman väidab, et dividendide tahtjad soovivad tegelikult firmat üle võtta.

8. Armin Karu, 84,4 miljonit eurot
Kasiinoketi Olympic looja ja suurim aktsionär. Pärast börsileminekut aastal 2006 hakkas Olympic agressiivselt laienema, kuid viimaste aastate majandustulemused pole just kiita olnud. On tegelenud ka kinnisvaraarendusega.

9. Anatoli Kanajev, 79,1 miljonit eurot
Pani oma jõukusele aluse Muuga sadamat juhtides, kuid tema suurim investeering on Transiidikeskus, mis teenis mullu üle 70 miljoni krooni kasumit. Transiidikeskuse ostu vastu on huvi tundnud nii venelased kui hiinlased, kuid viimaste pakutud 100 miljonit eurot jäi Kanajevi arvates liiga väikeseks summaks.

10. Igor Izraeljan, 75,4 miljonit eurot
Talle kuulub puittaara, puitaluste, kaablitrumlite ja kilpparketi tootmisega tegeleva ettevõtte Technomar&Adremi aktsiatest 90 protsenti. Lisaks kuulub talle enamus ALG liisingust ja Lasnamäel asuv Idakeskus. Technomar&Adrem müüb oma tooteid 40 riigis.

 

Vaata ka eelmise aasta rikaste top’i:
Äripäeva rikaste TOP25 – Eesti rikkaim on BLRT Grupi suuromanik Fjodor Berman