Viimase kahe kuu jooksul on tänapäeva orjakauplejate käest Hiina Rahvavabariigis päästetud peaaegu 700 naist ja last, kes oli kavas eri eesmärkidel orjusesse müüa.

Hiina rahvapolitsei on vabastanud praegusest 214 naisterahvast ja 447 mudilast, kellest enamik ei olnud viis aastat vanadki. Aprillikuus alanud operatsioonis nn maopealistega likvideeriti korrakaitseorganite teatel 72 grupeeringut, mis tegelesid laste röövimiste ja müügiga.

Kaheksa vabastatud lastest on juba tagastatud nende peredele. Ülejäänud mudilastelt on võetud nende vanemate leidmiseks DNA-proovid. Kokku on selleks eesmärgiks Hiina RVs kasutusel 236 geneetilist laboratooriumi.

China Daily andmetel riigis õitseb inimkaubandus – see on väga tulus äri ja selle järele on suur nõudlus. Näiteks ühe röövitud lapse müügist teenivad maopealised kuni 7500 dollarit (82 500 krooni).

Lisaks kõigele eristub see hämar „äri” madala riskitasemega: kaunis lihtne on röövida järelvalveta jäetud lapsi, sest omapäi jäetud väikelaps ei tea reeglina, kuidas uues olukorras käituda ning täidab alandlikult röövlite korraldusi.

Kõige enam röövitakse rahvavabariigis väikesi poisse – nad müüakse edasi lastetutesse peredesse, kes soovivad endale pärijat kasvatada.

Save