Maris Üksti uurib Publikus tuntud eestlastelt, milline oli nende esimene koolipäev ja mälestus sellest. Gossip.ee toob teile välja Marika Tuus´i mälestused.

Minul oli kooli minna lihtsam, sest vend Heimar Lenk oli juba mõni aasta samas koolis (Tallinna 10. Keskkoolis) käinud. Ja  esimesel päeval saatsidki mind kooli ema, isa ja Heimar. Meil oli väga suur klass, 52 õpilast ja tol korral olid õpetajad sedavõrd hoolikad, et tutvusid lapsega juba enne kooli minekut. Nii tuli klassijuhataja pr Mäesalu mõni nädal enne kooli algust lausa minu koju, et tuttavaks saada ja ema-isaga rääkida. Olin siis pärast ikka väga tähtis. Edaspidi olimegi koos klassiõe Inesega tema lemmikud, kuna olime klassis kõige väiksemat kasvu.

Eesimesel päeval oli hinges tohutu erutus: kas ma olen ikka nii tubli ja hoolas, et kooli minna. Tähed olid küll selged. See vastutuse tunne oli nii suur ja ma olin vist väga tõsine. Ja aabits oli ikka väga ilus ning vihikutele olid ka paberid hoolikalt ümber pandud. Esimene päev oli väga lühike, et oleksin tahtnud nagu rohkem koolis olla.

Isa oli õhtuks ostnud limonaadi, maitsvad väikesed saiad oli ema juba eelmisel õhtul teinud. Vennaga ühes vahetuses õppides käis ta mind vahetunni ajal alalõpmata vaatamas ja tõi kohvikust värsket saia. Ta ise õppis siis juba kõrgemal korrusel. Siis oli küll alati hea ja kindel tunne. Täna toome teineteisele jälle Riigikogus kohvikust saia.

 

Refereeritud artikli täisteksti loe Publikust