“Kui mina estraadilaval olin, ei olnud fänne. Publik ja talendi austajaid – seda küll, kuid oldi tagasihoidlikumad, ei kisatud ega kiljutud laulu algusest kuni lõpuni välja vaid KUULATI artist ja laul ära ja siis oli aplaus. Polnud ka kollast ajakirjandust, ei halvasti ütlejaid, ärapanijaid, ega ka laimajaid – vähemalt avalikult ja meedias mitte,” räägib Anne Velli Gossip.ee-le.

Anne Velli, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündinud Tallinnas, sünnipäev 28. juunil.

Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?
Baleriiniks.

Kui noorelt laulma hakkasite ning milline oli teie esimene laul, mis avalikult raadiost kõlas?
Sama kaua kui ennast mäletan. Esimene laul oli raadios „Mullu mina muidu karjas käisin” olin umbes 7-8 aastane.

Kuidas sündis üks teie tuntud hittlaul “Sinine lina” ning kes on laulu autoriks?
Laul oli juba sündinud. Selle kirjutas Läti helilooja Raimonds Pauls. Minu mäletamist mööda otsis selle välja Horoskoobi jaoks Kustas Kikerpuu.

Millised kolm laulu teie enda repertuaarist on teile endale kõige südamelähedasemad?

Ei teagi… Igatahes mitte Sinine lina. Võib-olla ehk siis Gennadi Tanieli laul „KUU, „ Veel on tore elada,” ja duett Orumetsaga ”Vaikne öö”.

Millise lauljaga on olnud kõige mõnusam koos laulda?
Vello Orumetsaga.

Kas te oma poja Hendrik Sal-Salleriga olete ka kunagi duetti koos laulnud?
Oleme küll. „Mina ise” viis Hendrikult, minu sõnad. Lugu saate kuulata minu plaadilt mis kannab nime „Sinine Lina”.

Teil on Anne Veskiga natukene sarnased nimed (Velli ja Veski), kas pole sellega seoses midagi naljakat ette tulnud, et teid oleks kuidagi nime poolest segi aetud?
Ei ole tulnud. Meie teed ei loominguliselt ega eraelus pole kuigi sageli ristunud. Veskiga töötasime erinevates muusika kollektiivides.

Millistes koolides olete õppinud ja kus?
Kuni keskkooli lõpuni oli üsna mitu kooli – 27. kool, viiendast klassist läksin balletikooli, siis 7. keskkool, siis 39. keskkool ja lõpetasin viimase klassi tööl käies õhtukoolis. Siis järgnes Georg Otsa Muusikakool ja siis Riiklik Konservatoorium flöödi erialal mille ka lõpetasin.

Milliseid ameteid olete oma senise elu jooksul pidanud ning millega praegu tegelete?
Hunt-Kriimsilm ja 100 ametit. Alustasin varakult vabrikus pakkijana, kraatijana ,laborandina. Edasi muusikaõpingud, siis kooliõpetaja, huvijuhina, Kultuuripalees metoodikuna, osakonna juhatajana, tütarlaste ansambli „Diana „ juhina, laulusolistina, tantsuõpetajana, kontsertmeistrina, jne jne. Praegu olen omanimelise lasteshow juht, lavastaja, stsenarist helilooja ja näitleja.

Huvialad?
Millal nendele veel aega oleks? Aga kui, siis sooviks rohkem lugeda. Ja väga tahaks õppida joonistama-maalima, aga see jääb vist järgmisesse ellu.

Kas teil on ka midagi sellist südamel, mida sooviksite välja öelda?
Mul ei ole midagi sellist südamel, mida siin võiks ja peaks kõva häälega välja ütlema. Salasoovid on igal inimesel. Kõik, mis südamel, saab ajapikku lahenduse.


Anne Velli (Scanpix/ Liis Treimann)

Millist raadiojaama te meelsasti kuulate?
Ma kuulan ainult Klassikaraadiot kui olen kodus, kui autos, siis raadio 3e. Kergemas vallas meeldib mulle viimasel ajal kooslus Evert Sundja ja 2 draakonit. Huvitav ja värske muusika. Hea harmoonia ja meloodia tunnetus ja vaist. Klassikalise haridusega muusikuna ei paku mulle kahe noodi ja kolme duuri peale tehtud ühepäeva laulud ja lood suurt midagi.

Millised on teie lemmiksated telerist ning mida te mitte kunagi vaadata ei soovi?
Ühtegi kodumaist seepi ei vaata. Naudin inglise draamasarju nagu Maahaigla ja Heart Beat, samuti meeldivad mulle Midsomeri lood, Poirot ja Monk. Palju vaatan Venemaa kanaleid, kuna vene keelt valdan ja paljudelt vene kanalitelt tuleb väga häid saateid – teaduslikke, huumorit, ka häid artiste ja kontserte. ETV on eesti kanalitest konkurentsitult parim.

Meenutage  palunmõnda põnevat seika oma elust laval või mõne fänniga seoses?
Kui mina estraadilaval olin, ei olnud fänne. Publik ja talendi austajaid – seda küll, kuid oldi tagasihoidlikumad, ei kisatud ega kiljutud laulu algusest kuni lõpuni välja vaid KUULATI artist ja laul ära ja siis oli aplaus. Polnud ka kollast ajakirjandust, ei halvasti ütlejaid, ärapanijaid, ega ka laimajaid – vähemalt avalikult ja meedias mitte.

Kuidas jäite rahule sellega, et härra Ilves valiti tagasi Eesti Vabariigi presidendiks?
Presidendiga olen rahul. Presidenti peab austama nagu lippu ja vappi, mitte ilkuma ja kiskuma institutsiooni enda tasemele alla. Tähtsaim, et Eestil ikka hästi läheks.

Kas soovite midagi öelda Vabariigi Valitsusele?
Ei, ei ole! Valitsuses on inimesed kes pole rumalad ja tunnevad oma tööd. Mina seda tööd teha ei oskaks ja seega ei ole õigus mul ka kriitikat teha. Mulle ka ei meeldiks, kui mõni minister tuleks ja hakkaks ütlema kuidas MINA oma teatrit peaks tegema ja kuidas stsenaariumit või muusikat kirjutada. Olen lojaalne nii valitsusele kui ka presidendile ja mulle ei meeldi kui Eesti kallal keegi piriseb.

Milline raamat kuulub teie lemmikute hulka ning kas keegi kirjanikest ka lemmik on?
Lemmikraamat on- „Alasti tulin ma”. Ilukirjanduslikud teosed endistest suurkujudest paeluvad mind alati. Eesti kirjanikest Jaan Gross ja muidugi ka Kivirähk – õudsalt andekas ja fantaasiarikas ja sealjuures ka produktiivne. Mulle isiklikult väga sümpaatne.

Kas te usute selgeltnägemisse ning kas teil on rääkida ehk mõni huvitav lugu?

Selgeltnägijaid enamasti ei usu, tagantjärele on kõik targad ja targutajad. Ravitsejaisse küll, neil on see geneetiline tarkus kuskilt kaugelt eespoolt esivanematelt… muidugi mitte ka kõigil, paljud puhuvad soola. Ja ma ei tahagi teada, mis tulevikus juhtub, küll iga asi tuleb omal ajal.

Teie perekond ja lapsed?
Lapsi on mul 2. Tütar ja poeg, tütar töötab mul reklaami peal ja poeg muusika peal – nagu ütleks Kärna Ärni…

Kas on oodata ja loota ka Anne Velli lauludest uut plaati või kogumikku?

Plaat on ilminud 7 aastat tagasi. Sinine Lina, see oli mu esimene plaat ja ilmselt jääb ka viimaseks. Ei näegi eriti plaaditegemisel mingit mõtet – tehnika areneb hiigelsammudel ja varsti on plaat sama ajast-arust nagu nüüdseks juba kassetid.

Kus teid lähiajal laulmas näha saab?
Nagu mainisin, on mul omanimeline lasteshow, mis on mu igapäevane leib ja esinen vägagi tihti,  see on mu töö. Etendustes laulan samuti väga palju. Esinen üle Eesti.