/Jumal lõi mehe ja jäi siis ise naisena tema kõrvale./

Kui Helena-Reet minult paar päeva tagasi palus, et ma kirjutaksin teemal, mida mehed naistes hindavad, siis hakkasin mõtlema, et kas ma üldse saan kirjutada üldiselt meestest, või siiski ainult sellest, mida mina neis hindan. Kas on võimalik teha mingit üldistust.

Naine on mehe seisukohalt inimese vastaskülg. Noh, nagu selg on kõhu mõttes vastas külg. Kahe peale kokku me moodustame Inimese. Päris mitte-inimene me pole muidugi ka paariliseta. Selle kindlustab meis igas ühes olemas olev vastassoo aspekt. Mehel ja naisel siis vastaval Anima ja Animus, kui kasutada vanameister C. G. Jungi poolt käibele võetud nimetusi. Need kaks arhetüübi aspekti aitavad meil püsida suhtelise tervikuna.

Et nüüd saavutada mingisugunegi üldistus, siis püüame meeste vajadusi, mida nad loodavad naiste abil rahuldada natukene klassifitseerida. Siin tuleb meile appi teine psühholoogia korüfee Abraham Maslow ja täpsemalt kõigile tuntud Maslow püramiid.

Kes pole sellega kokku puutunud, talle meenutuseks, et see püramiid jagab inimnese põhivajadusi vastavalt tema arengu tasemele e siis püramiidi jalamile jäävad meie nö baasvajadused, et elus püsida ja tipu poole on nn kõrgemad vajadused, kuni eneseteostuseni välja.

Hakates põhjast ülespoole lugema, siis on järjestus järgmine:
1. Söök, jook, uni ja seks ehk füsioloogilised vajadused, et me ellu jääks
2. Turvalisuse vajadus, et me tunneksime ennast väljaspool ohtu olevat
3. Armastuse ja kuuluvuse vajadus st et meid omaks võetakse
4. Tunnustus vajadus st et meid ja meie olemise viisi õigeks ning meist endist lugu peetakse
5. Ja viimaseks meie kõrgeim vajadus: eneseteostuse vajadus

Põhimõte on siin see, et kui eelmised tasandid on rahuldamata, siis ei ole asja ka kõrgemale. See omakorda korreleerub aga inimese üldise isiksuse arengu tasemega. Muidugi pole nii, et kui ma olen valgustunud guru, siis ma enam alumiste astmete rahuldust ei vaja. Ikka vajan, aga need pole minu soovide fookuses ja ma ei pea nende vajaduste rahuldamiseks elus pingutama. Piltlikult öeldes, kui ma olen elus saavutanud teatud arengu taseme, siis ma ei teeni enam mitte raha vaid hoopis Jumalat. See ei tähenda, et raha mu elust kaoks. Ei, aga ma ei pea tema nimel enam pingutama. Mul on teda piisavalt ja ma ei vaja, et tema hulk minu elus kasvaks. Seega ma ei suuna sinna ka oma tähelepanu, sest alati kasvab meie elus see, millele me suuname oma tähelepanu energia.

OK, aga et mitte teemast liiga kõrvale kalduda, siis kirvereegel on see, et kokku sobivad vastava vajaduste tasemega partnerid. Vastava tasandi mees hindab siis naises seda, kui naine rahuldab tema tasandi vajadusi.

Agraarühiskondades oli väga olulisel kohal füsioloogiliste vajaduste rahuldamine ja seega oli oluline, et naine oleks tugev ja suudaks põllutööd teha. Vastavalt olid hinnas ka jõulisemad, Rubenslikult vormikad naised. Hinnas oli naise võime aidata perele toitu toota. Naises hinnati ka võimet sünnitada. See kindlustas pere jätkusuutlikkuse. Arengumaades on seda taset veel palju.

Edasigi jääme veel alumisele astmele ja näeme naist, kui naudingute allikat ja meie sugukihu rahuldajat. See vajadus moodustab kahjuks tänapäevalgi veel suure osa suhtumisest naisesse. Naine peab olema „pandav“. See tähendab, et naine peab olema allaheitlik ja anduv. Usun, et selle koha peal on nii mõnelgi naisel juba närv must ja käsi sirutub taignarulli järele, aga rahunege, on suur hulk naisi, kes asuvad ise samal tasandil ja neile pakub suurt rahuldust olla „pandavad“. See võibki olla lausa nende elu eesmärk. Me isegi ei saa öelda, et üks tasand oleks halvem kui teine, nii, nagu väikevend ei ole vähem väärtuslik oma suuremast sugulasest, aga suuremale vennale on kindlasti solvav, kui teda koheldakse pisipõnnina, nii võib ka varasemas arengujärgus olev naine tunda oma elu sisuna olla meestele rahulduse pakkuja ning see teeb teda väga õnnelikuks. On palju mehi, kelle selle tasandi väärtused on vägagi ihaldatavad, aga on ka mehi, kellele oma kumerusi iharalt reklaamiv lihatükk mõjub tülgastavalt.

Sama on ka naistega. Kelle enda tase on kõrgem, see tahab, et ka mees hindaks temas midagi muud peale jalgevahe ja suurte tisside.
Suured tissid võivad osaliselt kuuluda ka juba järgmise tasandi juurde st nad viivad meid tagasi emme tissi otsa, kus me tundsime ennast turvaliselt ja seega rahuldavad nad meie turvalisuse vajadust. Seda vajadust rahuldavad ka naised, kes on osavad looma kodusoojust ja pakuvad nö täisteenust kodutööde osas.  Selle tasandi mees hindabki naist tema koduloomise võime järgi ja kui ka naisele on soe ja hubane kodu kõige olulisem, siis moodustavad nad väga sobiva paari. Psüühiliselt tervete laste kasvamise seisukohalt on soe kodu ju väga oluline.
Järgmine aste on armastuse ja kuuluvuse vajadus, mida saab ka rahuldada see soe kodu ja seeläbi tekkiv tugev meie tunne. Selle tasandi mees tahab, et naine toetaks teda kõiges ja et ta tunnetaks oma kuulumist sellesse perre. Tähtsad omadused on truudus ja pühendumine. Naine ootab, et teda koheldakse võrdväärse pereliikmena ja ka mees soovib naiselt seda sama.

Tunda ennast võrdväärsena on ka rahuldus tunnustusvajadusele. Sellel astmel mehed hindavad naistes seda, kui naised väärtustavad nende saavutusi ja selle astmel naised hindavad, kui mehed väärtustavad nende armastusvõimet. Nt rahuldas Helena-Reet minult seda lugu tellides minu tunnustusvajadust. Sellel tasemel omale partnerit otsides ma valingi naise, kes vaimustub minu tegudest. Ma hindan naises ka seda, kui palju ta toetab minu tunnustusvajaduse rahuldamist väljaspool kodu st austab minu soovi pühenduda oma tööle. Sel tasandil mees hindab juba ka ise naise saavutusi. Üldse, mida kõrgem tasand, seda vähem tähtsustab mees naises seda, mida ta võiks naiselt saada ja enam seda, et naine saaks olla täisväärtuslik inimene.

Ning siit jõuamegi kõrgeima e. eneseteostuse vajaduse tasandini. Siin on mehele olulisim, et naine saaks olla tema ise. Mehe vajadused on tagaplaanil, sest need on isenesest mõistetavalt rahuldatud. Kõige olulisem on teise inimese vaba areng. Mees keskendub naisele arenguks tingimuste loomisele ja muidugi areneb seeläbi ka ise. Peresisesed suhted vabanevad teineteisele nõudmiste esitamisest ja asenduvad sooviga teist teenida. Mehe ego ei vaja enam turgutamist naise arvelt. Seega saab ta pühenduda 100% naisele ja naise ego on piisavalt tugev, et võimaldada täielikku andumist. Selle tasandil on võimalik jõuda ka tõelise armastuseni, mis on täiesti vaba nõudmistest. Selle tasandi mees hindab naises kõike. Naine on üks absoluutne tervik, kelle erinevad aspektid ei ole enam eri väärtusega. Sellel tasandil ilmneb Tõde, sest valeks puudub vajadus. Vastastikune usaldus on nii suur, et reetmise tunnet ei teki isegi siis, kui mingil põhjusel tekiks suhtesse kolmas. See võib teatud hetkedel olla kas siis ühe või mõlema osapoole arenguks vajalik, aga kuna sellel tasemel ei ole kohta armukadedusele, siis see ei tekita probleeme, vaid pakub pigem võimalust ühiseks analüüsiks ning ka koos kasvamiseks. Selline kindlus tekib teadmisest, et ühises suunas liikumine on
vääramatu ning kõrvalsuhted saavad olla vaid isiksust rikastavad ning on seega abivahendiks ühise eesmärgi saavutamisel. Siit ei maksa nüüd välja lugeda, et truudusetus olekski eeldus vaimseks kasvuks. Kindlasti mitte. Siin kehtib tõetera, et mis on lubatud Jupiterile, ei ole lubatud härjale ja vasakule piilumine mõnes varasemas etapist mõjub suhtele hävitavalt. Selliseid eksperimente saavad endale lubada siiski vaid need, kes on vastavale tasandile kasvanud ja eelmiste tasandite kannatused edukalt läbinud. Sellist tulega mängimist saab endale lubada ainult väga puhas hing. Kui su hingel on veel plekke, siis võib see tuli sind tuhaks põletada.

Sealt edasi tuleb täielik üheks saamine, mis ei leia püramiidis otsest nimetamist, aga mis ongi täiusliku eneseteostuse tulem läbi partneri.
Ja siit jõuame selle loo motoni e. mehe tee Jumalani käibki läbi naise südame. Täiuslik paarisuhe on kindlaim tee valgustumiseni e. eneseteostuseni. Puhas armastus eeldab täielikku isetust. OSHO on öelnud, et kui teil on inimesele veel mingigi nõudmine või tingimus, siis ei ole tegu armstusega, vaid teie enda vajaduste rahuldamisega. Ma lisaksin siia juurde, et iga suhe, kus me rahuldame enese vajadusi on olemuslikult sõltuvussuhe, sest meie vajadused röövivad meilt vabaduse.