OHMYGOSSIP – Siin on teile kümme lihtsat nippi, et teie shoppamisretk lihtsamaks teha. Kuidas näha vähesemate võimalustega parem välja? Mida osta ja mida ostamata jätta. Millele on mõistlik raha kulutada, millele mitte. Algajal poeskäijal võib abi olla allpool toodud kümnest lihtsast, kuid olulisest nõuandest, vahendab Bild.

1. Silmatorkav olgu odav
Asjad, mis lähevad nagunii peagi moest, olgu parem odavad – värvikad ornamendid, läikiv nahk või puhvpüksid peavad vastu maksimaalselt ühe hooaja. Suure tõenäosusega tüdined sa neist juba varem. Niisiis tasub moelavadel silma jäänud tooted hästi meelde jätta ning natuke oodata – mõnes odavamas trendipoes on igatsetud asi varsti kindlasti saadaval.

2. Põhiline olgu väärikas
Püsivaid ja klassikalisi asju seevastu ära osta odavaid – valge särk, nn pliiatskleit või lihtne v-kaelusega pullover peaksid olema nii kvaliteetsed, kui sa endale vähegi lubada saad. Kui kombineerid neid sobivate ja hinnalt soodsamate detailidega, on stiilne välimus kindlustatud. Pikemas perspektiivis on alati soodsam soetada endale üks väga hea kašmiirist sviiter, kui tassida koju mitu odavat kampsunit, mida sa nagunii ei kanna.

3. Järgi oma stiili
Mõistlik on kujundada oma stiil ning juba enne poodi minekut mõelda põhjalikult, milliseid rõivaid sa kannad. Selle põhjal saad kokku panna oma stiili, millest võib saada sinu firmamärk. Näiteks iga päev üks punane detail riietuses, alati seelikus, midagi viiekümnendatest… Oma stiili puhul on eeliseks see, et sa ei pea iga uue trendiga kaasa jooksma. Sa võid tasapisi soetada garderoobitäie rõivaid, mida saad aksessuaare vahetades kanda kas või aastaid.

4. Ära jahi trende
Sa ei pea alati hoolima sellest, mis parasjagu moes on. Osta vaid seda, mis sulle tõesti selga sobib. Isegi, kui seetõttu enda vastu range pead olema. Ära püüa end veenda, et mõni rõivaese sulle sobib, kui see tegelikult nii ei ole.

5. Ettevaatust allahindlustel
Paljud inimesed kuhjavad endale asju kokku, sest need on odavad. Aga kas sellel on mõtet. Ei! Harilikult proovite neid vaid poes ja edasi jäävad nad vaid kapis ruumi võtma. Sama kehtib ka jalanõude puhul: osta vaid neid, mis on mugavad ja parajad.

6. Lemmik leitud?
Poes on raske hinnata, kas mingist rõivast ka tegelikult asja saab või kui kvaliteetne see on. Seetõttu tasub uut riideeset mitu korda kanda ja vähemalt korra läbi pesta. Kui asi ikka sama hästi selga istub, siis on korras. Mõistlik on veel üks samasugune asi osta või siis sama, aga teist värvi. Nii lähed kindla peale välja ja väldid valesid ostusid.

7. Sobib või ei sobi?
Juba poes riideid selga proovides tasub mõelda, millega koos neid kanda on võimalik. Pole mõtet osta midagi vabandusega, et “eks hiljem saab poodi tagasi tuua” – kui ei peaks sobima. Suurem osa valesti tehtud ostudest ei jõua kunagi kauplustesse tagasi, vaid jäävad kodudesse tolmu koguma.

8. Puhkuse ajal keelatud
Õlgkaabud ja autorehvidest tehtud sandaalid tunduvad puhkuse ajal küll toredad ja naljakad, kuid hiljem pole nendega suurt midagi peale hakata. Niisiis: puhkuse ajal on uute riiete ostmine keelatud. Enamasti on puhkuseparadiisides müüdavad rõivad ka väga kaheldava kvaliteediga, mistõttu oleks mõistlik neid eemalt imetleda.

9. Kutsu rätsep appi
Mõnikord võivad muutuvad moetuuled lausa hulluks ajada: ühel hooajal püsib seelik vaevu puusadel, teisel liibub aga tihedalt taljele. Vaata oma lemmikasjad üle ja ehk annab mõne osava rätsepa kaasabil riideid vastavalt moele sobivaks kohendada.

10. Hoia ja hoolitse
Asjad, mis endale soetad vajavad ka hoolt, sest muidu näevad nad peagi koledad välja. Jälgi tingimata rõiva küljes olevaid pesemisnõuandeid ning pese riideid nii harva kui võimalik. Ära kanna ühtki asja kaks päeva järjest ning hoolda oma kingi, et neid ikka kauemaks jaguks.

Avafoto: Pexels