“Seesmiselt sain poliitikuks lapseeas, kui võõras mundris sõdur mind mere äärde ei lubanud. Poliitiku ametit sain proovida aastatel 1990 – 2003 viimases Ülemnõukogus, Riigikogus kui ka valitsuses. Praegu tegutsen e-Riigi Akadeemias e-demokraatia programmi juhina, eks seegi ole poliitika,” räägib poliitik Liia Hänni Gossip.ee-le.

Liia Hänni, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen sünnilt saarlane, viinakuu laps, ilmavalgust näinud mõni aasta pärast sõda.

Milliseid ameteid olete oma senise elu jooksul pidanud ning millega tegelete praegusel ajal?
Lõpetasin Tartu Ülikooli aastal 1970 ja asusin tööle Tõravere Observatooriumi astrofüüsikuna. Tegin teadust 20 aastat kuni laulva revolutsiooni hoog mind poliitikasse tõi. Aastatel 1990 – 2003 olin elukutseline poliitik. Pärast vabanemist rahvaesindaja keerulisest ametist liitusin e-Riigi Akadeemiaga, kus töötan praegugi. Püüan hea seista selle eest, et inimesed pääseksid interneti kaudu ligi valitsuskabinettides toimuvale ning saaksid võimaluse poliitika kujundamises kaasa rääkida. Vahepeal töötasin aasta Kosovos, siis, kui sealne rahvas lõpuks oma riigi sai.

Seesmiselt sain poliitikuks lapseeas, kui võõras mundris sõdur mind mere äärde ei lubanud. Poliitiku ametit sain proovida aastatel 1990 – 2003 viimases Ülemnõukogus, Riigikogus kui ka valitsuses. Praegu tegutsen e-Riigi Akadeemias e-demokraatia programmi juhina, eks seegi ole poliitika.

20. augustil möödus 20 aastat meie Taasiseseisvumisest, kuidas meenutate sündmusi 20 aasta eest, mil tuli seista silmitsi Vene tankidega?

Need olid minu elu kõige pingelisemad päevad. Rahvas ootas, et Ülemnõukogu kuulutaks välja iseseisvuse. Seda oli vaja teha nii, et otsus ei jääks pelgaks deklaratsiooniks vaid säilitaks Eesti riigi õigusliku järjepidevuse ja pakuks lahenduse põhiseaduslikule riigikorrale üleminekuks. Saime sellega hakkama Ülemnõukogu ja Eesti Komitee esindajate ühise jõupingutuse tulemusena.

Olen kuulnud ja tolleaegsest ajalehest lugenud, et näiteks Lennart Meri oli välismaal ja soovitanud ka teistel niiöelda peitu pugeda… On see pahatahtlik müüt?

Siiralt kahju, et sellised pahatahtlikud müüdid levivad. Soovitan lugeda Tarmo Vahteri värsket raamatut „Vaba riigi tulek“, seal on kirjeldatud, mida tegid Meri ja Rüütel ning veel paljud teised selleks, et Eesti saaks vabaks.

Kirjeldage palun tolleaegseid kõige ärevamaid hetki, mis 20 aastat tagasi olid.

Toompeal otsuste tekste ette valmistades polnud mahti mõelda ohtudele. Mida tähendab rahva ja relvastatud sõdurite kokkupõrge, sain tunda 21. augustil teletorni juures. Läksime sinna koos kolleeg Hanno Schotteriga vaatama, mis toimub. Jõudsime kohale just siis, kui sõdurid püssipäradega neid tõkestada püüdva inimeste aheliku laiali puistasid. Punaseid Ülemnõukogu saadiku töötõendeid appi võttes õnnestus meil jõuda teletorni. Minu ainus soov oli sõduritega rääkida, siis ei saa nad rahvast tulistada. Pinge langes, kui Edgar Savisaar oma kaaskonnaga teletorni saabus.

Kes võiks olla teie arvates järgmine Eesti Vabariigi president, kas Ilves jätkuvalt või Indrek Tarand ning miks just selline valik?

Mõlemad kandidaadid on Eestile ustavad, selles pole kahtlust. Omal ajal põhiseadust tehes oli eesmärgiks, et president oleks päevapoliitikast kõrgemal seisev riigipea ja riikliku järjepidevuse kandja. Mulle tundub, et praegu suudab Ilves seda rolli paremini täita. Indrek Tarand on Keskerakonna kandidaadina lõivu maksnud poliitilisele populismile, mis presidendi ametikohaga kokku ei käi.

Edgar Savisaarest on arvamusi seinast seina, aga mida teie kogenud poliitikuna temast arvate?

Ta on olnud Eestile vajalik poliitik, talle on palju tehtud ülekohut ja ta ise on seda teistele teinud. Temast võiks lähiajal saada Keskerakonna auesimees.

Südamelt ära?
Reformiministri rasked aastad, mis jäävadki südamele. Loodan vaid, et kunagi saadakse aru toimunu paratamatusest.

Huvialad?
Loodus, sõbrad ja lapselapsed.

Perekond ja lapsed?
Abielus, täiskasvanud poeg ja 3 lapselast.

Millist raadiojaama meelsasti kuulate ning millised saated on lemmikud?

Kuulan Vikerraadiot, enamasti hommikul ja õhtul koduste askelduste taustana. Internetist otsin mõnikord tagantjärele üles rahva teenrid, et nende hinnangut poliitilisele olukorrale enda omaga võrrelda.

Mida vaatate telerist huviga ning mida te kohe kindlasti ei vaata?
Teleri vaatamiseks tekib vaba hetk õhtuti. Vaatan Aktuaalset Kaamerat ja kui pärast seda midagi huvipakkuvat tulemas, siis ka teisi saateid. Suvine Eesti Mäng oli päris vahva. Üpris külmaks jätavad saated, kus inimesed oma eraelu turule toovad.

Kes te tähtkujult olete ja mida arvate horoskoopidest?
Olen sündinud Kaalude tähtkujus, aga ei usu, et see asjaolu oleks minu elukäiku mõjutanud. Horoskoobid on mäng, mis aitab elu huvitavamaks teha, neid tõe pähe võtta on liiast.

Kas usute ka selgeltnägijaid ja ravitsejaid?
Ei tunne isiklikult ühtegi sellist elukunstnikku ja seepärast ei oska kedagi soovitada.

Tulevikuplaanid?

Leida aega enda jaoks.

Milliseid raamatuid teile lugeda meeldib ning kes on kirjanikest lemmik(ud)?

Praegu on mul laual virn raamatuid, mis ilmusid Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäevaks. Loen need läbi, kuid kahtlen, kas need minu lemmikuteks saavad. Minu vaieldamatu lemmik on Marie Under.