22 aastane näitlejatar Alicia Vikander jagab punast vaipa rootsi parimate filmitähtedega. Karjäär on kulgenud välgukiirusel. Nii kiiresti, et isegi Hollywood on ta avastanud ning ees ootavad kaks suurt rolli USA’s koos maailma parimate näitlejatega, vahendab ajakiri Dam.

Kui Alicia Vikander oli 21 aastane, töötas ta Göteborgis lillepoes.  Tal olid mõned kõrvalosad paaris lühifilmis ning roll rootsi SVT televisiooni seriaalis, mis kahjuks edukaks ei osutunud.

Aasta hiljem seisab tal riiuli peal “Guldbagge” – Rootsis prestiizhikaim filmiauhind. Stockholmi filmifestivalil valiti ta “aasta säravaimaks uueks täheks”, ta mängib kostüümidraamas “A Royal Affair” koos üliseksika taani näitleja Mads Mikkelsen’iga, mis linastub järgmisel aastal ning tal on peaosa filmis “Kronjuvelerna”, mis hetkel Rootsi kinodes jookseb.

Vähe sellest – ees ootab Hollywood, kus peatselt algavad filmi “The Seventh Son” võtted, milles  mängivad ka Julianne Moore ja Jeff Bridges. Peale selle on ootamas veel üks Hollywoodi film, kuid sellest pole tal esialgu lubatud rääkida. “See on nii uskumatu, et ma pean end iga päev käest näpistama. See on nagu mingi printsessi unistus! Terve see aasta on olnud täiesti uskumatu ja sellest filmist saab minu inglisekeelne debüüt,” ütleb Alicia, kes on lõpetanud Rootsi Kuningliku Balletikooli. Alicia’l on alati olnud väga hea inglise keele hääldus. “Ma ei pea mängima tshehhitari. Kuid ma hakkan ikkagi tööle hääldus-spetsialistiga,” ütleb ta.

Alicia elu muutus muinasjutuliseks pool aastat tagasi. Säraval Stockholmis toimunud “Guldbagge” galal Cirkus’es sai ta ootamatult parima naispeaosalise preemia filmi eest  Det som är vackert” (“See, mis on ilus, toim.) rootsi tippnäitlejatest iidolite Noomi Rapace ja Pernilla August’i ees. “See oli minu jaoks midagi väga suurt, peale selle oli see mu esimene roll. Alles veidi aega tagasi istusin televiisori ees ja imetlesin neid suuri näitlejaid, keda ma vaid kinos olin näinud.”

Ühest küljest tundub, et Göteborgist pärit noore näitlejatari elus toimub kõik nii kiiresti, kuid teisest küljest on ta näitlejatöö jaoks nagu loodud. Ka Alicia ema Maria Fahl (60) on näitleja, kes töötab Göteborgi Linnateatris. Juba seitsmeselt esines Alicia Björn Ulvaeus’i ja Benny Andersson’i poolt loodud muusikalis “Kristina från Duvemala”. “Huvi näitlemise vastu pärineb eelkõige loomulikult emalt. Mu vanemad lahutasid varakult ja kui lapsehoidjat parajasti polnud, siis magasin lava taga, mulle meeldis neis ruumides viibida, teater oli mu elutuba kui olin väike,” ütleb rootsi uus tõusev täht.

Ka Alicia eraelus on palju muutunud. Hiljuti läks ta lahku elukaaslasest, üliõpilasest ettevõtjast Henrik Hedebrant’ist (32), kellega ta kolm aastat koos elas. “Me oleme endiselt head sõbrad ja see on fantastiline, et tal nii hästi läheb,” ütleb Henrik.

“Ma tahan ette võtta niipalju kui võimalik ja teha selliseid asju, et mu väike näitlejasool läheks keerdu kui ma uut stsenaariumit loen. Loodetavasti on mul kümne aasta pärast samasugune karjäär nagu Cate Blanchett’il või Kate Winslet’il, nemad on teinud sellise karjäärivaliku, mis on loonud neile pikaajalise karjääri.”