Naised pole tihti mitmeid kuid pärast sünnitust seksimiseks valmis. Millal aga oleks õige aeg uuesti intiimsuhetesse astuda? Fakt on see, et sünnitus mõjutab suguelu. Noored isad ärgu arvaku, et niipea, kui ema lapsega haiglast koju tuleb, hüppab ta tähistamiseks isaga voodisse. Võib öelda, et sünnitamine on nagu väike plahvatus naise alakõhus ning sellest taastumine võtab omajagu aega, kirjutab Pamela Eesmaa Naistemaailmas.

Siiski pole kindlat valemit, millal paar armurõõme nautima tohib hakata. Tegelikult sõltub see, kas paar tohib taas seksida, nende endi valmisolekust. Kuidas nad on kohanenud uue ilmakodaniku saabumisega ning eelkõige, kuidas naine end ise tunneb. Mõnikümmend aastat tagasi ei soovitatud vahekorda astuda kuue nädala jooksul pärast sünnitust.

Uuringud on näidanud, et emakakael sulgub kahe nädala jooksul sünnituse järgselt ja lahkliha lõikused paranevad niisamuti nende nädalate jooksul. Seetõttu on naistel vaba voli seksimiseks juba üsna varakult pärast sünnitust. Paraku pole suur osa naisi selleks valmis mitmeid kuid. Mida raskem sünnitus, seda kauem võtab naisel aega hinge- ja ihutraumadest üle saamiseks. Sellisel juhul aitab vaid aeg ning partneripoolne mõistmine ja abistamine. Kui ka pärast poolt aastat pole naine seksiks valmis, siis võiks pöörduda psühholoogi poole. Tihti võivad hirmud olla mõtlemises kinni, kuigi keha on sugueluks juba valmis.

Kui naine on seksimiseks valmis, siis tuleks kõrva taha panna mõned soovitused:

*Naised, kes on sünnitusega üle elanud märkimisväärse verekao, sünnitusjärgse palaviku või põletiku, rasked tuperebendid ja lahklihalõikuse – neil tasuks seksimisega oodata 4-6 nädalat.
*Naised, kes toidavad last pudeliga, võivad olla fertiilsed juba mõne nädala pärast, mistõttu tuleks tarvitada rasedusvastaseid vahendeid.
*Seni, kuni kestab sünnitusjärgne veritsus, peab kasutama kondoomi.
*Kuna hormoonitase kehas on muutunud, siis on tupp tihtipeale üsna kuiv. Abi võib saada libiainetest.
*Hormoonitase võib tekitada ka krampe alakõhus ja tupe piirkonnas. See mure möödub mõne kuuga.
*Sünnituseelse tupe tihedust ei saa pea ükski naine tagasi. Kuid see ei vähenda naudingut vahekorrast.

NB! Ei mingit suuseksi naisele! Miks? Esimesed paar kuud pärast sünnitust ei tohiks naisele suuseksi teha, sest esiteks see võib viia baktereid vagiinasse ja emakasse.

Teine ja palju tõsisem põhjus on see, et iseenesest ilus tegevus võib viia surmani. Need tragöödiad on juhtunud siis, kui mehel (tihti kogemata) on õnnestunud vagiinasse õhku puhuda. Õhk võib väga kergesti värskelt last väljutanud emaka veresoontesse jõuda, mis põhjustab tihti fataalset haigust “õhu emboolia”. Briti ajalehedki pasundasid mõni aasta tagasi, kuidas mees sundis oma naist oraalsesse vahekorda, kui viimane oli alles sünnituselt tulnud. Mees puhus naisele alt õhku sisse ja naine suri.

Refereeritud artikli täisteksti loe Naistemaailmast