Järgmisel aastal lüüakse ettevõtja Neinar Seli sõnul tokk maasse, kust saab ainult üles ronida, kuid seda teevad vaid võitjad. Kes on Seli arvates võidumehed, selgub alltoodud intervjuus.

Mida toob järgmine aasta Eesti ja maailma majandusele?
Oi jumal, mis värvi on armastus?! Et siis 2010? 2010 peaksid maailmamajanduses asjad hakkama selgemaid piire võtma. Nii-öelda tokk lüüakse maasse, kust saab vaid ülespoole minna. Enam allapoole mitte.

Mida peaksid ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma?

Ega tegevust oleks palju – seda ühe lausega ei seleta. Aga ellu jäävad ikkagi need, kes on kiiremad reageerijad. Periood, mis selle tõusu eel tekib, nõuab ettevõtjalt paindlikkust. Eks see aitabki – paindlikkus ja kiire reageerimine.

Kes on võitjad järgmisel aastal?
Esmaste tarbimistega seotud ettevõtlus ehk toiduainetetööstus on kindlasti valdkond, mis elab kogu aeg edasi. Ka järgnevatel aastatel. Selles sektoris saab vaid oma rumalusest hävida. Kõik teised valdkonnad jäävad ellu ikkagi lähtuvalt sellest, kuidas turuolukord muutub ja millises järjekorras inimesed tarbimisharjumusi muudavad. Esmatähtsaks kujuneb, kuidas turustada ja saavutada eelis. Ehk siis hakkavad müümises kehtima taas vanad nipid.

Kes on kaotajad?
Arvan, et järgmiseks aastaks on kaotajad välja selekteeritud ja ainult võitjatega saab edasi minna. Kaotajad on need, kes ei suutnud ümber orienteeruda ega reageerida muutunud turusituatsioonile. Vanas kinni olevad ettevõtjad ei pea vastu. Võib-olla ettevõtjad, kellel pole laene ja kohustusi ning on hästi konservatiivsed olnud – need elavad ka alati edasi. Kes riskivad ja tootmist rohkem arendavad, neil on vaja palju paindlikkust ja kiiret reageerimist. Ühe lausega öeldes peaks kaotajad olema järgmiseks aastaks selekteeritud. Igal ühel neist on oma põhjused. Ainult part prääksub pärast, aga viga pole tagant järgi lihtne üles leida.

Millal lõppeb majanduskriis?
Olenevalt sektorist. Kinnisvara sektoris on kõigil ühtmoodi. Pakenditööstustel läheb stabiilselt kogu aeg. Puidutööstuses praegu tarbimine väheneb, aga hakkab kindlasti ühel hetkel tõusma. Tooraine omahinnad langesid, mis peaks ostjat ahvatlema. Eks see tõus on järgmise aasta peateema.

Refereeritud artikli täisteksti loe Äripäevast