Paljutsiteeritud New Yorki ülikooli professor Nouriel Roubini prognoosib endiselt kehva tulevikku USA, Suurbritannia ja mõnede Euroopa riikide majandustele, kirjutab Bloomberg ja vahendab Äripäev.

Globaalne majandus saab põhjast läbi aasta teise poole sees, siiski USA, Suurbritannia ja mõnede Euroopa riikide majanduste raskused enne aasta lõppu ei vaibu, nentis Roubini, kuigi Hiinas, Prantsusmaal, Saksamaal, Austraalias ja Jaapanis algab sel ajal juba tõus.

Valitsused üle maailma on päästeabipakettidena majandusi turgutanud enam kui 2 triljoni dollari eest ning Roubini näeb selles edaspidiseks parasjagu riske. „Massiivsetest monetaarpoliitilistest ja fiskaalsetest meetmetest väljatuleku strateegia tõstab esile palju riske,“ kinnitas Roubini ning lisas: „Seadusandjad mõistetakse hukka siis, kui nad midagi ette võtavad ja muidugi ka siis, kui ei nad midagi ei tee.“

Valitsused ja keskpangad võivad tema sõnul paranemist alahinnata ja tõmmata oma majandused langusesse ja deflatsiooni, kui nad tõstavad makse, vähendavad kulutusi ja kasutavad ära kõik järelejäänud likviidsuse eelarvepuudujääkide lappimiseks, sõnas ta. Lisaks kerkivad energia ja toiduainetehinnad kiiremini, kui majanduslik tugi lubaks, mis täiendavalt langusele surub, kinnitas Roubini.