“Palju on räägitud ning vaieldud kas tööelu ja pereelu on võimalik noorel naisel ühitada. Usun, et selleks peab olema väga väga palju tahtmist, sest praktilises elus on see erakordselt keeruline. Võimalik, aga keeruline,” räägib suurpere ema ning poliitik Mailis Reps Gossip.ee-le. “Minu huviala ja hobi on täna mu pere. Mulle meeldib perega koos looduses viibida või lastega põnevat ette võtta. Tööelu ja pisipere kõrvale teisi huvisid täna ei mahu,” räägib Mailis, kes on suutnud oma aja osavalt töö ja pere vahel jagada nii et kumbki ei kannata.

Mailis Reps, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen sündinud 13. jaanuaril Tallinnas. Vanemad on pärit Saare-Hiiu ja Järvamaalt, kus olime ka palju koolivaheaegu.

Teie perekond ja lapsed?
Olen abielus tudengiaja armastusega ning meil on tütar ja kolm poega.

Milliseid ameteid olete senise elu jooksul pidanud?
Üliõpilaspõlves töötasin väga erinevates ametites: ehitusest õppejõu assistendini. Doktorantuuri ajal alustasin tööd rahvusvahelise õiguse ning inimõiguste õppejõuna. Olen olnud kaks korda haridusminister ning valitud kolmel korral Riigikogu liikmeks (X, XI, XII).

Olite kaks korda Haridusminister, mis teile peamiselt sellest ajast meenub, mida peate ise oma suurimateks saavutusteks haridusministrina?
Haridusvaldkonnaga olin aktiivselt seotud tudengipõlvest peale, kuuludes Üliõpilaskondade Liitu oma kõrgkooli esindajana ning lüües kaasa Ministri Nõukojas. Ministrina pöörasin erilist tähelepanu sotsiaalsete probleemide lahendamisele koolis, tugisüsteemide sh koolitoidu võimaldamisele, kutsehariduse arendamisele ning kõrgkoolide kvaliteedi ühtlustamisele. Avasime kümneid õpilaskodusid, tõime põhikooli ja kutsekooli tasuta koolitoidu, lõime puuetega noortele toetusmehhanismid, tegelesime tõsiselt maapiirkonna koolide renoveerimisega, lasteaia õpetajatega, noorsootööga jne.

Kelleks te lapsepõlves unistasite saada?
Lapsepõlves soovisin saada õpetajaks, huvi tuleb ju ikka paljus vanemate eeskujust. Hiljem tegelesingi palju ürituste korraldamisega ning kaalusin noorsootöö õppimist. Olen lugenud aastaid tudengitele loenguid ning naudin tööd noortega ning õpetamist siiani.

Kui noorelt tekkis huvi poliitika vastu?

Poliitikaga tegelesin keskkoolis, eriti Tallinna Filosoofia Koolis, kus ühiskonnale olulistele teemadele pöörati erilist tähelepanu. Erakonnaga liitusin 1998. aastal.

Milline näeb välja üks teie tavaline (töö)päev?

Riigikogu liikme esmaspäev on näiteks selline: 9.00 – 11.00 arutatakse teemavaldkonna kaupa läbi tulevase töönädala teemad nii suures saalis kui komisjonides, nädala jooksul korraldatavad avalikud üritused Riigikogust väljas ning möödunud päevadel ja nädalavahetusel tõusetunud küsimused, mida peaks Riigikogus arutama. Kella 11.00 – 13.00 on komisjoni tööaeg. Kuulun Kultuurikomisjoni, mis tegeleb kultuuri, hariduse, teaduse ja noorsootöö küsimustega. Kella 13.00 – 15.00 on erikomisjonid, kohtumised töörühmades jms jooksvad küsimused. Olen Keskfraktsiooni aseesimees, mis nõuab ka korralduslikku tööd. Kella 15.00 – tavaliselt umbes 18.00, vahel 20.00 või enam on arupärimistele vastamise aeg, kus kuulame Vabariigi Valitsuse liikmetele esitatud küsimuste vastuseid. Esineme omapoolsete kõnedega. Tavaliselt on kella 18.00 Keskerakonna juhatuse koosolek, kus arutame erakonnaga seonduvaid strateegilisi küsimusi. Enne ja pärast tööpäeva tegelen oma perega, hommikul viin väiksemad lapsed lasteaeda, suurema kooli ning õhtul veedan lastega võimalikult palju aega koos mängides, lugedes või lihtsalt rääkides.

Huvialad?
Minu huviala ja hobi on täna mu pere. Mulle meeldib perega koos looduses viibida või lastega põnevat ette võtta. Maaelu elada või siis lihtsalt kodu üheskoos koristada. Tööelu ja pisipere kõrvale teisi huvisid täna ei mahu.

Südamelt ära?

Palju on räägitud ning vaieldud kas tööelu ja pereelu on võimalik noorel naisel ühitada. Usun, et selleks peab olema väga väga palju tahtmist, sest praktilises elus on see erakordselt keeruline. Võimalik, aga keeruline. Seega peab olema tööelu väga paindlik (oled iseenda ettevõtja, töötad palju kodus vms) või oled valmis väga paljudeks magamata öödeks.. Kindlasti julgustaksin noori peret looma, kuid mõistan täielikult, miks reaalses maailmas jäävad noored emad tööjõuturult kõrvale.

Millist muusikat kuulate ning kes on teie lemmiklauljad?

Muusikat kuulan oluliselt vähem kui enne laste sündi. Täna võin anda parema ülevaade uutest lastelauludest kui uusimatest hittidest. Samas kuulan siiani oma vanu lemmikuid, keda aastaid tagasi sai tublisti CD kogutud. U2, Sting. Morrissette jt

Millist raadiojaama enim kuulate?

Hommikul ärkamiseks Power Hitti, Uunot, Star Fmi, uudiseid Vikerraadiost ning Kukust. Seega kuulan peamiselt autos ning olenevalt sõidu pikkusest ning vastavast meeleolust.

Millised telesaated on lemmikud?

Vaatan televiisorit väga vähe, sest ajal kui olen perega, ei soovi kuidagi aega lastega vähendada ning kahandada. Suvel vaatame kõik koos lastesaateid ning kriminaale. Olgu selleks klassikalised detektiivi lood või CSI.

Tulevikuplaanid?

Haridusvaldkonnas on palju küsimusi ning murekohti, mis vajavad meie kõigi ühist ning suurt tööd. Seega jätkan tööd haridusvaldkonnas nii Riigikogus kui ka väljaspoolt seda. Külastan palju koole, eriti tänasel muudatuste perioodil küsivad paljud koolid nõu kuidas uut seadust ja õppekava rakendada. Isiklikus plaanis tegelen oma pisemate ja veidi suuremate lastega ning loome aina enam edasi meie kodu, mis ei saa kunagi valmis.

Mida arvate selgeltnägijatest ja selgeltnägemisest, kas endal on olnud huvitavaid kogemusi selles vallas?
Suhtun igasugustesse eripäradesse väga soosivalt. Tore, et meie hulgas on erinevaid inimesi oma annete, võimete, soovide ja oskustega. Isiklik kogemus puudub.

Mida põnevat toob teile ees ootav suvi?

Meie pere pisipoeg on selle suve laps, seega toob suvi meile rõõmu vastasikku tundmaõppimist ning võimalust uue ilmakodaniku läbi jälle maailma avastada.

Kus te tavaliselt oma puhkuse veedate ning ehk on mõni konkreetne tegevus, millega puhkuse ajal tegelete?

Viimased aastad oleme kõik veetnud meie Märjamaa maakodus, mis annab võimaluse nii metsaelu nautimiseks kui lõputuks rohimiseks ning istutamiseks. Lapsed mõistavad kuidas saadused kasvavad kui ka seda, et kõige saavutamiseks tuleb tööd ja vaeva näha.

Kes võiks olla järgmine Eesti Vabariigi President?

Sooviksin, et selle otsuse teeks rahvas. Kahjuks meil ei ole võimalik rahva poolt presidenti otse valida. Seega loodan, et uus president otsustatakse valijameeste kogus, kus lisaks Riigikogu liikmetele on esindajad kõikjalt üle Eestimaa.