Värskest uurimusest selgus, et naised, kes elavad raseduse ajal üle korduvaid stressirohkeid olukordi, seavad oma järeltulijad ohtu käitumuslike probleemide esinemise osas.

Austraalia psühholoogide väitel näitasid juba eelnevad tööd seost raseduseaegse stressi ja laste käitumisprobleemide vahel, uus uuring analüüsis seda olukorda detailsemalt, vahendab teadus.err.ee.

Käsitleti andmeid pea 3000 lapseootel naise kohta, kes 18.-34. rasedusnädala vahel talusid stressirohkeid olukordi. 37% naistest elas üle kaks ja enam stressi vallandavat episoodi, ligi 8% talusid aga kuut ja enamat stressi tekitavat olukorda. Selliste situatsioonidena kirjeldati suhteprobleeme, töö kaotust, muresid teiste lastega, rasedusest tingitud probleeme ja perekonnas esinenud surmajuhtumeid. Järeltulijate käitumist hinnati 2, 5, 8, 10 ja 14 aasta vanusena.

Uuring näitas, et lapse käitumishäiretega seostub stressirohkete olukordade arv raseduse ajal. Kaks ja vähem stressi episoodi lapseootuse vältel ei põhjusta veel järeltulija probleemset käitumist hilisemas eas, kui aga stressiolukordade arv ületab juba kolme, suureneb automaatselt ka käitumisraskuste tekke risk. Kõige selle juures on läbielatud stressi tüüp vähem oluline kui stressirikaste olukordade arv. Niisamuti ei ole ka vahet, kas stress esineb raseduse algus- või lõpupoole.