24. augustist alganud Eesti Televisiooni sügishooaeg toob hulgaliselt uuendusi. Sellest nädalast juhivad Terevisiooni uued saatejuhid Katrin Viirpalu ja Urmas Vaino, eetrisse jõuab värske ilmega “Aktuaalne kaamera” ja iga-argipäevast otsesaadet “Ringvaade” televaatajate pikaaegsete lemmikute Anu Välba ja Marko Reikopi juhtimisel näeb algusega kell 19.

Septembri esimene nädal toob uutele saadetele lisa. 3. septembril jõuab eetrisse iganädalane “Kahekõne”, mida juhivad vaheldumisi Indrek Treufeldt ja Priit Kuusk. Uus saade märgib klassikalise intervjuužanri naasmist Eesti Televisiooni ekraanile, kus saatejuhiga on vastamisi korraga üks inimene. Kuid “Kahekõne” võib tähendada ka seda, et saates on kaks sisulises mõttes eriilmelist intervjuud, mis on valitud kontrastiprintsiibil. Samuti näeb “Kahekõnes” kaht loomult erinevat saatejuhti. Nõnda on tegu justkui kahe eriilmelise liidetavaga, millest ikkagi on võimalik tehet vormistada – eri intervjuudel on üks ühine siht.

Indrek Treufeldti näeb sellest sügisest ka saate “Aeg luubis” teise juhina, Tiina Jaaksoniga vaheldumisi üle nädala.

“Mida teie arvate?” on Maire Aunaste uus meelelahutuslik iganädalane saade suhetest. Saade algab 4. septembrist. Ekspertidena teevad kaasa Heinz
Valk
, Ott Kiivikas, Maaja Kallast ja Ülly Kukumägi. Üks ekspert on igas saates uus. Saadetes saab näha lühifilme, kus teevad kaasa näitlejad Liina Tennosaar, Marje Metsur, Eero Spriit, Taavi Eelmaa, Jim Ashilevi jt.

Õpihuvilistele algab ühes kooliaasta tulekuga uus saatesari “Tagatargemad”. Näha saab lugusid inimestest, kes on julgenud teha olulisi otsuseid, õppinud ja täiendanud oma teadmisi hoolimata vanusest, elukohast ja varanduslikust seisust. Saatest leiab eeskujusid, indu ja julgust uuteks algusteks ning vajalikku infot koolitusvõimaluste kohta. Saatejuhid on Hannes Hermaküla ja Ave Marleen. Eetris laupäeviti alates 5. septembrist.

Eesti Televisiooni sügisprogrammis saab alates 2. septembrist igal kolmapäeva õhtul näha Eesti Loto loosimisi. “Lotokolmapäeva” näeb algusega kell 19.30, kus näidatakse Bingo stuudiošõud ja lõbusat Summi mängu. Viking Lotto loositulemusi saab näha pärast “Pealtnägijat”, kell 20.55.

ETV meelelahutustoimetuse juhataja Mart Normeti sõnul uueneb vaatajaile varasemast tuttav saateformaat põhjalikult. “Saatejuhtide paar Helen Sürje ja Rohke Debelakk esinevad mänguliselt ja humoorikalt. Hoogu lisab ka uus tegelane Summi mängus – hüsteeriliselt lõbus mesilane Mister Summa. Tegemist on nukuga, keda juhib näitleja Tiit Sukk,” tutvustab Normet. Ta lisab, et uues kuues saade peaks meelelahutusena köitma ka neid vaatajaid, kes endale lotopiletit hankinud pole.

“Mitmes lähiriigis, näiteks Soomes, Norras ja Taanis on lotomängud avalik-õiguslike teleprogrammide osa. Eesti Loto kolmapäevased loosimised on suurele hulgale eestlastest huvipakkuvad – näidata saateid, mis lähevad rahvale korda, on meile mõistagi oluline. ETV kavas olid Eesti Loto loosimised viimati aastal 2006, kui näidati Keno Lotot,” räägib Normet.

Mitmel ETV saatel on uus eetriaeg. “Tööotsija” saab ka uue saatejuhi, Toomas Luhatsi, keda näeb alates 7. septembrist. Saade on sügishooajal ETV-s esmaspäeviti kell 20.30 alates 31. augustist. “Vabariigi kodanikke” näeb teisipäeviti kell 20.05 alates 1. septembrist, “Prillitoosi” pühapäevahommikuti kell 9 alates 6. septembrist. Ka “Erisaade” tuleb teisiti. Senise saatejuhi Urmas Vaino kohale asub Tarmo Leinatamm ja eetriajaks saab pühapäeva õhtu alates 13. septembrist.

Saatesari “Sind otsides” jõuab ekraanile oktoobrist, kus Vahur Kersna kõrval teise saatejuhina astub üles Margit Kilumets. Uus saade aitab leida aegade voolus eemale kandunud isa, ema, õde-venda, ükskõik keda otsija jaoks olulist inimest ükskõik kust maailma otsast.

Oktoobris alustab ka muuseumi- ja mälukultuuri sari “Asja mõte”. Üheksas saates avatakse muuseumide tohutud kogud: kauged kultuurid, kunst, loodus, tehnika, igapäevaelu, lähiminevik, keskkond, vaimne kultuuripärand. Arutletakse selle üle, kuidas meid ümbritsev säilib, kes teeb valikuid ja kuidas on muuseum ise ajas muutunud. Saated tutvustavad ka erakogujate värvikaid kollektsioone. Mis on asja mõte, küsib saatejuht Ivar Leimus.

ETV hankeprogramm hoiab kõrget kvaliteeti. Pühapäevaõhtuses Briti krimifilmi eetrisängis jõuavad juba 13. septembrist vaatajateni “Miss Marple´i” uued osad. Oktoobri teises pooles algab samal eetriajal uus sari “Uued trikid”, kus kolm erruläinud politseinikku naasevad tegevteenistusse, et lahendada lahendamatuid juhtumeid. Suurbritannias rekordilisi vaatajanumbreid saanud sarjas on nalja ja draamat, põnevust ja pinget.

Oktoobrist näeb neljapäeva õhtuti “Kiirabihaigla” uut, 12-ndat hooaega. Oktoober on ETVs ka Prantsuse filmi kuu ja novembris jõuavad televaatajate kodudesse PÖFF-idel linastunud filmid.

Esmaspäeva õhtuti näeb uusi välisilma dokfilme, milles tutvustatakse päevakajalisi välispoliitilisi sündmusi maailma eri paigus. Neljapäeva õhtul jätkuvad muusikateemalised dokfilmid põnevate artistide, stiilide ja ajastutega. Loodusfilmide huviliste päralt on laupäeva õhtud suurejooneliste loodussarjadega hinnatud loodusfilmide tootjalt BBC-lt.