Arst, poliitik, saatejuht ning kirjamees Viktor Vassiljev räägib, et inimese tervise kallale minna ilma arstidiplomita lubamatu. ” Ise olen oma professionaalses tegevuses selgeltnägemist kasutanud 30 aastat, arst näeb ju üsna selgelt, milline on millise haigusjuhu prognoos. Muidugi on minu selgeltnägemise aluseks professionaalsed teadmised ja tööalased kogemused, aga milline haridus või kogemus on ühel või teisel nõial, see on juba tema südametunnistuse küsimus,” räägib Viktor Vassiljev Gossip.ee-le.

Vikror Vassiljev, teie sünnipäev ja sünnikodu ning rahvus?
9.aprill, Tartu. Rahvust ei oskagi üheselt määratleda. Kui see on geneetiline mõiste, siis 75% venelane ja 25% eestlane. Tegelikult eestlaste geneetilise koodiga on nagu on, aastasadade jooksul on sinna nii mõndagi kogunenud. Kui rahvus on kultuuriline mõiste, siis 50/50 – olen kasvanud mõlemas kultuuris korraga.

Kelleks unistasite saada lapsepõlves?

Suguvõsas enne mind kaks põlvkonda arste, seega küsimust kui sellist nagu ei tekkinudki.

Milliseid ameteid olete senise elu jooksul pidanud?

Arst, sisekontrolli spetsialist, juht, poliitik. Väikest viisi kirjamees, trükis avaldatud ligi 2500 artiklit ja 8 raamatut.

Olete juba kaua aastaid teinud Telelehele artikleid tervise teemal. Millal kirjutamine alguse sai, kes tegi vastava ettepaneku küsimustele vastama hakata. On ehk mõni eriti põnev kiri, mille olete tervise teemal mõnelt patsiendilt saanud?
Vist oma viisteist aastat. Asja algus kadus aegade hämarusse ja täpselt ei mäleta, kes mulle sellise vahva ettepaneku tegi. Ega ma ise
endale tööd pole iialgi otsinud, ikka pakutakse, kusjuures rohkem, kui jõuaksin ära teha.

Kirjad on kõik põnevad, iga kirja taga on inimese saatus, aga et nüüd põnev kiri… Teleleht pole kollane ajakirjandus, inimene kirjutab mulle selleks, et oma hädas ja vaevas abi saada, mitte selleks, et tema kirja kui põnevuse tipptaset tsiteeritaks. Ega ma ju kõiki kirju trükki lase, ikka selliseid, mis võivad ka teistele sarnase probleemiga inimestele huvi pakkuda. Tegelikult muidugi Telelehe-lehekülg on kollektiivse psühhoteraapia seanss, ja küllap tulemuslik, sest ega ma muidu ju ei kirjutaks, kui rahvas ei nõuaks.

Kui selg on haige (näiteks radikuliit), siis milline ravim oleks kõige etem? Näiteks mõni ravimtaim loodusest, milline?

Kõige lihtsam on pihku sülitada ja haiget kohta nühkida, puhas looduslik värk. Tegelikult tuleb haige selg arstile ette näidata, sest ravi on alati individuaalne, sõltudes mitte ainult diagnoosist, vaid ka patsiendi iseärasustest. Nii et kõigepealt võtke riidest lahti, siis räägime.

Teie perekond ja lapsed?
Naine, kaks poega ja kass, ükski neist ei tegele poliitikaga ega soovi ennast avalikkuse ees eksponeerida..

Huvialad?

Huvialaks ongi kirjutamine, ega see pole ju leivatöö, meil makstavad honorarid katavad mingil määral materjalide ja aja kulu, aga tõsiseks tuluks neid nimetada ei saa. Seega huviala.

Südamelt ära?

Ei pea vimma ilma ega inimeste peale, mu süda on kerge. Vahest positiivsem võiks Eesti inimene olla, sõbralikum ja naerusuine, et ei otsiks mis on ümberringi pahasti, vaid näeks ka päikest pilve taga ja kuuleks linnulaulu põõsas.

Millist muusikat meelsasti kuulate?
Ega mul pole suurt aega raadio ees istuda. Autos mängib Power Hit Radio, see hoiab närvi püsti, et ei uimerdaks roolis. Aga võtan tänuga
omaks ka igasugust muud muusikat, mida aga parasjagu pakutakse.

Millist raadiojaama enim kuulate?

Power Hit on vaikimisi peal, aga maanteel sõites plõksin jaamu järjest, autol selleks vastav nupp lausa rooli küljes.

Lemmiksaated telerist?
Lemmiksaadet teen ise STV kaabeltelevisiooni kanalil Continent E igal kolmapäeval kl 19.30, nimeks Tervisevõti, see on pooletunnine otse-eeter sissehelistamisega, inimesed küsivad küsimusi ja saavad minult kohe otse-eetris vastused, teen seda saadet juba varsti kümme aastat – on tõesti lemmiksaade. Ülejäänut vaatan niisama ajaviiteks, ükskõik mida, teinekord kasvõi rämpsfilme zombidest, pärast rasket päeva rahustab närve.

Mida arvate selgeltnägijatest, selgeltnägemisest ning äkki on teil endal ka midagi selles vallas põnevat pajatada?

Piisava elukogemuse ja psühholoogia algtõdede tundmisega annab ju ikka üht-teist ennustada. Teine küsimus, milleks vastavaid oskusi kasutatakse. Kui ratsionaalse psühhoteraapia võttena, siis selliseid oskusi õpetatakse ju ka arstidele, teine asi, kuipalju keegi viitsib kasutada, lihtsam on retsept kirjutada. Ja kui rahateenimise eesmärgil, siis kaardimooride ja muude sarnaste tegelaste reklaame ju kõik lehed täis, järelikult on teenuse järele nõudmine olemas.

Inimese tervise kallale minna ilma arstidiplomita on muidugi lubamatu. Ise olen oma professionaalses tegevuses selgeltnägemist kasutanud 30 aastat, arst näeb ju üsna selgelt, milline on millise haigusjuhu prognoos. Muidugi on minu selgeltnägemise aluseks professionaalsed teadmised ja tööalased kogemused, aga milline haridus või kogemus on ühel või teisel nõial, see on juba tema südametunnistuse küsimus.
Praagi protsent on nende tegevuses muidugi päris suur, vanasti läksid ikka massiliselt tuleriidale, aga eks tol ajal ei läinud ka arstidel teinekord paremini. Inimene on ju ettearvamatu, seda teavad mitte ainult arstid ja nõiad, vaid ka maksuamet ja politsei.

Kirjeldage palun ühte oma tavalist tööpäeva, mis sinna mahub?

No võtame näiteks kolmpäeva. Kell 9 fraktsiooni koosolek Riigikogus, 9.30 iganädalase saate salvestamine Nõmme Raadios, sealt tagasi Riigikogusse oma kirju lugema, heal juhul jõuab lõunatada, kl 13 algab Riigikogu infotund, kl 14 istung, mis võib kesta 10 minutit või 10 tundi, ette ei tea; 17.30 erakonna piirkonna juhatuse kooolek, heal juhul vahepeal 20 minutit puhkust ja 19.30 Tervisevõtme saade, 20.30 koju ja pool tundi puhkamist, 21.00 kuni 24.00 kirjatöö – lugejate kirjad, Riigikogu eelnõud ja muud dokumendid, isiklik e-post; kord nädalas artikkel Telelehte ja teine Terviselehte, vahel ka veel kuhugi.

Kui jõuab, siis tahaks veel järjekordset raamatut kõpitseda. Kuskil kella 1 – 2 vahel öösel vaatan telekast mõnda märulit rohkete laipade ja veriste soolikatega – pärast sellist päeva, uskuge, rahustab. Mind vähemalt, teie kodus ärge nii tehke. Kukun voodisse ja kohe ärkan, hommik käes. Laupäeval-pühapäeval saan mõne suurema kirjatöö ette võtta, kui ei kutsuta kuskile esinema teise Eestimaa otsa.