Meelis Tomson (23) võib oma viimaste fotode seas ette näidata eksklusiivsed Eda-Inese ja Fransisco ning lapseootel Luisa Värgi esikpildid. Näituse “Hammasratas-mida sina teeksid” autor, reality- ja lühifilmistaar ning fotograaf Meelis Tomson hindab oma tänases intervjuus Gossip.ee-le Eesti fotograafe. Vaatame, keda ta kiidab ja keda laidab.

Kas fotograafia on su töö või hobi? Kaua Sa fotograafiaga juba tegeled?
Fotograafia kui hobi on mu elus olnud aastaid. Keskkooli lõpetamisest alates sai sellest töö. Kuid viimased kaks aastat olen seda kui päris tööd teinud.

Kust sinu kirg alguse sai? Kas oled saanud ka spetsiaalset fotograafia-alast koolitust?
Hakkasin pildistama oma sõpru ja klassikaaslasi erinevate suhtlusportaalide jaoks. Siis lisasin pildistamisele juurde ka piltide töötlemise, millega teenisin kooliajal väikest taskuraha. Hiljem kui oli võimalust ja ka raha, käisin juba erinevatel koolitustel ja tuleb tunnistada, et nendest on abi olnud.

Kes on sinu eeskujud, lemmikfotograafid?
Üks minu lemmikuid moefotograafe Eestis on kindlasti Laura Kallasvee, kelle töid olen ma juba aastaid imetlenud. Pressi/seltskonna piltnikuna ja ka inimesena on äärmiselt kihvt tegelane Andres Putting.

Kui sina saaksid anda fotograafia auhindu, siis kes jõuaksid tuntud fotograafidest Eestis esikolmikusse?
Kindlasti saaks auhinnad Laura Kallasvee, Madis Palm, Viktor Koškin, Kaupo Kikkas…

Aga kes oleks kolm viimast avalikkusele tuntud fotograafi?
Kolm viimast on valida väga paljude nimede seast. Viimasel ajal on tekkinud väga palju piltnikke, kes on emme-issi käest saanud kaamera, keeravad automaat režiimi peale ja ütlevad, et nemad ongi fotograafid. Julgen väita, et ega ikka ei ole küll. Fotode põhjal ei ole minu jaoks fotograafid staarpaparatso Marko Tubli ja Indrek Galetin – ma ei leia nende piltides seda „midagit“. Ja Galetini kohta veel seda, et … kui inimene lubab alasti kuulsusi, siis piltidel on näha, et nad ei ole alasti. Seda pole püütud isegi varjata.

Mida pead enda fotograafi CV-s suuremateks saavutusteks?
Egoistlik, kuid minu klõpsu läbi on sündinud nii mõnigi Õhtulehe esikaas ja veel leian, et eksklusiivsed esikpildid (Ines uue peika Fransiscoga, rase Luisa Värk…), mida kellelgi veel ei ole. Kindlasti pean oluliseks ka oma esimest näitust „Hammasratas – mida sina teeksid?“, mis nägi ilmavalgust veebruaris.

Räägimegi natuke sellest näitusest. Avasid selle 12. veebruaril Rotermanni keskuse aatriumis  ja seda on nimetatud maailmaparandava alatooniga fotonäituseks Kust selleks inspiratsiooni ammutasid? Kust, kellest või millest üldse inspiratsiooni saad?
Antud näituse puhul ei saaks öelda, et sain inspiratsiooni – lihtsalt need inimesed on pidevalt meie seas ja ümber, aga neid lihtsalt ei märgata. Või ei taheta märgata. Mina otsustasin neid inimesi teistele näidata ja probleemile rohkem tähelepanu juhtida. Inspiratsiooni saan ma…. Ma ei tea isegi, lihtsalt vahest keset söömist, jalutamist, autosõitu, poeskäiku, tantsimist… lööb pähe mingi idee ja vaimusilmas ma juba näen ka samal hetkel seda pilti. Ma olen suhteliselt elava kujutlusvõimega ja seega on ideed kiired tulema.

Osalesid Raivo Tammuse tehtud amatöörfilmis “Kiremõrvar”. Mis sellest filmist sai?
Olen osalenud nii „Kiremõrvaris“ kui ka Toomas Verrevi lühifilmis „Vallutajad ehk riie teeb mehe“. Seal sain koos skandaalse Anna-Maria Galojaniga kaadrisse. lisaks olen kaasa löönud „Kelgukoertes“. Alles hiljuti mängisin lühinäidendis Kapo uurijat, kes kuulas üle pistisekahtlusega vahistatud Elmar Seppa, seda mängisin Keskerakonna Europarlamendi kongressil. „Kiremõrvar“ oli mõeldud Keskerakonna Noortekogu siseseks filmikonkursiks. Film pandi ka videoportaali Youtube, kuid see eemaldati peagi, kuna filmis mängis linnapea Edgar Savisaare referent prostituuti ja leiti, et see ei ole sobilik. Ilmselt on filmi ainukene versioon Raivo Tammuse enda arvutis alles. Loodan, et tuleb veel erinevaid pakkumisi, kuskil filmides/seriaalides kaasalöömiseks.

Mis on olnud sinu elus kõige suurem saavutus ja mis on olnud kõige suurem murdepunkt?
Fotograafia alaseks suurimaks saavutuseks praeguseks hetkeks pean oma esiknäitust “Hammasratas” – mida sina teeksid?“, aga eraelulises mõttes on suurim saavutus kindlasti veel ees, nagu ka elu muutev murdepunkt.

 

 

 

[ot-gallery url=”gallery/meelis-tomson-gossip-ee-le-minu-kl%c3%b5psu-l%c3%a4bi-on-s%c3%bcndinud-nii-m%c3%b5nigi-%c3%b5htulehe-esikaas-videod”]