Reimo Mets on jurist ning geiaktivist, kes mõne aja eest andis kohtusse teda internetis anonüümselt sõimanud ning tappa ähvardanud inimesed. Gossip.ee uuris, mida Reimo arvab Eesti interneti kommentaariumitest ning seadusandlusest. Reimo räägib ka, et politsei siin solvatut ei aita, ainsaks enesekaitse viisiks ongi vaid kohus.

Reimo Mets, hiljuti tekitasite meedias kõvasti kära, sest andsite ennast solvanud ja tappa ähvardanud anonüümsed kommenteerijad kohtusse… Rääkige palun, kuidas see otsus sündis?
Küsimus on selles, et kui meil ei ole seadusi mis kaitseksid oma riigi kodanikke vihavägivalla eest, siis ma leian, et see on iga kodaniku õigus selliste õiguste kaisteks pöörduda kohtusse. Mind on solvatud, mind on ähvardatud ja kui politsei ei saa mind kaitsta selliste ähvardajate eest, siis loomulikult ei kavatse ma pealt vaadata kuidas vihkamine aina kasvab ja vohab. Inimesed peavad aru saama, et tegemist on kuriteoga, mis ei ole lubatud. Loogiline, et siinkohal võivad paljud hakata vastu vaidlema, et vägisi ei saa panna armastama ja peale suruda tetud seadusi. Mina nii ei arva, mõnele meeldib ka inimesi tappa see ei tähenda, et me peaksime seda seepärast lubama. Seadused ongi tehtud selleks et kaitsta inimesi, ei ole ühtegi põhjenust miks ei peaks seksuaalvähemused olema vähem või rohkem kaitstud kui kõik teised inimesed Eestis. Täna ei ole seksuaalvähemused kaitstud samal võrdsel tasemel nagu heterod ja see on põhjus miks ma küsin võrdseid seadusi.

Eestis kehtib Andmekaitse seadus. Kuidas saab anonüümsete kommentaatorite andmeid kindlaks teha ja neid avalikustada?
Politsei ei tegele selle avaldusega, politsei vastus on, et pöörduge kohtu poole. Kuna ka Andmekaitse seadus lubab kohtul andmed välja küsida kui selleks on põhjendatud huvi, siis kohus seda ka teeb. Kui isikut on solvatud, teda on ähvardardatud tappa siis on isiku õigusi rikutud ja ta saab kohtusse pöörduda eeltõendamismenetluse algatamiseks ja andmed välja nõuda. Kas andmed ka kätte saadakse on iseasi.

Kui paljud anonüümsed solvajad on juba paljastatud ja ootavad karistust, või on vabandanud teie ees?

Vabandanud on ca pooeld ehk 8 inimest. Osad ei ole kirja vastu võtnud ja saavad selle ilmselt kohtu kaudu hagivormis juba kätte. Oma tegude eest peab isik vastutama, see milline saab olema konkreetne karistus on kohtu otsustada.

Kas te muudaksite internetilehtede kommenteerimisvõimalusi?

Iga inimene peab ise oma öeldud sõnade eest ka vastutama, pole vahet mida ta ütleb, kuid kui ta teeb seda valetades, vääratel argumentidel ja teist kaaskondanikku solvates, siis on igal isikul õigus sellise solvangu eest nõuda hüvitist, sest paraku on see ainus viis kuidas inimesi korrale kutsuda. Sõnu ju tagasi võtta ei ole võimalik, seega peab selle heastama muul moel, paraku on meie seaduses selleks rahaline karistus. Kehtiva seaduse üle ei ole mõtet vaielda, kas see on õige või vale, see on täitmiseks kohustuslik ja sellega on kõik öeldud.