Laupäeval, 29. augustil on tulemas Muinastulede öö. Minu Eesti mereteemalisest töötoast alguse saanud Rannarahvakoda kutsub kõiki eestimaalasi sel päeval kella 21.30-ks randa, et süüdata tuled nii igaveseks merele jäänute mälestuseks kui ka eestlaste rannarahva uhkuse ja ühtsuse näitamiseks.

Muinastulede ööl süüdatakse kell 21.30 lõkked rannakülades ja sadamates. Üleskutse eesmärgiks on süüdata nii palju tulesid, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte tuld. Kui Sul on võimalus, süüta ka enda küünal, tõrvik või lõke, et teistele endast märku anda. Tule ise, kutsu lähedased ja sõbrad kaasa, kutsu naabrid ja terve küla.

29. august 21:30, Erinevad kohad, Lääne-Virumaa
29. august 21:30, Erinevad kohad, Pärnumaa
29. august 21:30, Erinevad kohad, Hiiumaa
29. august 21:30, Erinevad kohad, Saaremaa
29. august 21:30, Erinevad kohad, Ida-Virumaa
29. august 21:30, Erinevad kohad, Läänemaa

Muinasajal kasutati mere ääres märgutulesid meremeestele tee näitamiseks ohutusse sadamasse või randa. Märgutulesid kasutati ka valvesüsteemis hoiatuste ja muude sõnumite edastamiseks avamerelt kuni sisemaani välja, tulede eest hoolitsemine oli juba viikingite ajal rannakogukondade kohustus. Kaasajal süüdatakse Läänemere kallastel muinastuled selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Tuled süüdatakse ka nende mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud.

Muistsete märgutulede taaselustamine algatati 1992. aastal Soomes, juba sama aasta augustis süüdati esimesed muinastuled. Tänaseni süttivad lõkked igal aastal augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30. Muinastulesid süüdatakse peale Soome veel Ahvenamaal, Rootsis, Lätis, Leedus, Poolas, Saksamaal ja Taani randades. Eestis on see mitmetes rannakülades traditsiooniks juba aastaid.

Sel aastal kogu rahva mere äärde kutsumise idee sündis Kuressaare Merepäevade ajal. Peale saarlaste kogunetakse randadesse üle kogu Eesti.

Lähem info: www.rannarahvakoda.ee