USA suuruselt teise linna Los Angelese ametiasutused kavatsetakse üle viia Google Apps’i internetipõhisele kontoritarkvarale. Ühest küljest on ülemineku taga majanduslikud kaalutlused, teisest küljest näitab plaan seda, et pilverakendused on muutunud piisavalt töökindlaks ja turvaliseks suurte ka organisatsioonide jaoks.

Kava minna üle Google Apps‘i kontorirakendusele esitas 11. augustil linnavolikogule Los Angelese linna IT juht Randy Levin. Tema peamiseks argumendiks oli, et Google’i rakendused annavad linnaametnikele võimaluse pääseda ligi vajalikule infole suvalisel ajal, suvalises kohas ja suvalise seadmega. Majandusliku kitsikuse ajal on raske leida muid lahendusi, mis aitaksid raha kokku hoida, ilma et peaks eelnevalt tegema suuri investeeringuid, vahendab Levini sõnu Cnet.

Seni pelgavad suurettevõtted ja valitsusasutused pilverakendusi seetõttu, et andmete talletamine kolmandate osapoolt serverites tähendab turvariski. Los Angelese veenmiseks pidi Google oma teenuse turvalisuse ja privaatsuse selgitamisega vaeva nägema.

Selgitamistöö tulemusena sai linnajuhtidele selgeks, et Google’i serverite turvalisus on parem kui linnal endal, andmed on ja jäävad ainult linna valdusesse ning pilvandmetöötlus on turvaline.

Google Apps’i tarkvarapaketi rakendused on erinevad kui ettevõtte tasuta tooted, näiteks linna poolt kasutusse võetav e-posti rakendus Gmail on Google’i poolt spetsiaalselt loodud arvestades valitsusasutuste ja suurettevõtete nõudmisi.

Esialgu läheb Los Angelese 30 000 töökohast Google’i rakendustele täielikult üle 17 000 töökohta, 13 000 linna korrakaitsejõudude ja prokuröriametiga võtavad esialgu kasutusele vaid Gmail e-postiteenuse ja Google peab nägema veel vaeva oma rakenduste kohandamisega viidatud linnaametite vajadustele.

Viieaastane Google’i rakenduste leping läheks Los Angelesele maksma kaks miljonit dollarit. Los Angelese ametnike hinnangul säästaks üleminek Google’i rakendustele linnale aastas 13,8 miljonit dollarit. Kui linn kasutaks kõiki Google’i poolt pakutavaid teenuseid, nagu arhiveerimine, spetsialiseeritud otsilahendused ja videokonverentsiteenus, siis küündiks sääst 50 miljonini.

Linna jaoks on Google’i poolt välja pakutud ka präänik. Leping Google’iga on vormistatud viisil, et iga California osariigi avaliku sektori asutus võib sellega liituda ja rakendusi kasutama hakata. Kui sellisel viisil liitub Google’i teenusega 100 000 kasutajat, siis arvestatakse linna teenuse maksumustest maha 1,2 miljonit dollarit.

Linnavolikogu langetab otsuse Google’i rakendustele ülemineku kohta septembris. Eelnevalt luuakse linnaametnike jaoks erilahendus, mille kaudu tuvastatakse kasutajaid ja pääseb ligi teenustele.