Käesoleval aastal on enamike kuulsate moedisainerite showdes kui ka udupeenetes moeajakirjade editorialsites ülikirevad ja kontrastsed värvid aukohal.

Samuti natuke tagasihoidlikematele suvine haldjalik trend top to toe white ehk üleni valget värvi ja soovitatavalt pitsilised riided. Siiski tundub hetkel see minu kui põhjamaalase jaoks veel kauge tulevik – kuigi päike on meid viimastel päevadel õnnistanud oma kohalolekuga, on temperatuur veel selline, et vahepeal juba eest ära pakitud talvemantli pidin ma eile uuesti välja otsima.

Peale kuulsate moedisainerite ja -ajakirjade jõuavad meieni uued trendid ka massimeedia kaudu. Kusjuures olen enam kui kindel, et suurem enamus inimesi ei jälgi moodi kui sellist, vaid ammutabki trende hoopis kuulsuste garderoobist. Just see on ka lihtne põhjus, miks disainerid neile tasuta oma loomingut saadavad. Idee on lihtne ja loogiline: disainer loob ja staarid kannavad, et nn. tavainimesed ka endale neid kättesaamatuid asju ihaldama hakkaksid. Mõnedel on võimalik lubada endale ka selle sama disaineri loomingut ning tunda end siis natuke kõrgemana ja paremana, sest kujuta ette, kui seda sama kleiti on kandnud enne nt. Victoria Beckham isiklikult!

Enamus peavad siiski leppima kiirmoe odavama järeletehtuga. Kõige parem näide on hetkel aktuaalne Kate Middletoni juhtum. Oma kihlumise  väljateatamisel kandis ta Issa Londoni tumesinist kleiti, mis oli juba järgmisel päeval kogu Londonis välja müüdud. Koheselt järgnesid New Yorki kaubamajad ja kõik netipoed (!) ning ei läinud kaua aega, kui teatud arv inimesi omas täpselt samasugust sinist kleiti, mis oli osaks selle sajandi ühele tähelepanuväärseimale sündmusele.

Seoses moeõpingutega olen ma sunnitud moega kursis olema veel enne seda, kui see staarideni jõuab. See tähendab iga moenädala ja moeshow jälgimist, igakuiselt uute moeajakirjade lugemist ja kõigega pidevalt kursis olemist. Kuid iga trend ei jõua massideni, sest ausalt öeldes on mõnikord need trendid ikka väga arusaamatud ja äärmusteni minevad. Ma lihtsalt ei kujutaks ette, et inimesed ühel päeval oma juustesse õli hakkaksid määrima ja meelega sellist rasuse pea efekti tekitaksid nagu eelmisel talvel mitmetes moeshowdes modellidele pähe oli tehtud. Või kuidas? Olen muidugi nõus, et tänapäeval on aina raskem eristuda ja silma paista ning seetõttu disainerid äärmuslikud abinõud kasutusele võtavadki. Kuid mõni asi jäägu siiski ainult lavalaudadele…

Mulle meeldib, et moes on alati võimalik valida – kui näiteks lilleline kangas on hetkel in, ei ole kõik poed ainult värvilisi õisi täis. Alati on antud valikuvõimalus. Just nagu ma ka sissejuhatuses kirjeldasin, et suvel 2011 on suurimateks trendideks erksad ja tugevad värvid, millele vastandub aga stiililiselt hoopis erinev puhas valge. Või möödunud kevade maskuliinne militaarstiil, millele vastandus üdini naiselik lilleline.

Välismaa staarid, kes elavad soojemas kliimas, kannavad juba praegu lillelisi kleite aga vabal ajal tundub neil lausa kohustuslik kanda nahkpükse. EI – kindlasti mitte neid latekspükse, mis eelmisel aastal laineid lõid, vaid just tõelisi rokilikke nahkpükse, mida kantakse nii pidulikuma kui ka casual stiiliga kombineerituna. Kuid siiski on nahkpükste kandmisel mõned reeglid.

Soovitatav on neid mitte kanda koos nahktagiga, kui just mootorratturi look ei ole taotuslik. Ning samuti peaks kogu ülejäänud komplekt olema pigem tagasihoidlik, sest libastuda on siin imelihtne – nahkpüksid ja napp pitsist topp ei ole mitte see trend, millest siin juttu.

Vastandiks sellele rokitrendile on aga naturaalsetes beežides toonides imeilusad, naiselikud kleidid ja komplektid, mis sobivad suurepäraselt pisut päevitunud jumega ning loomulikult särava meigiga. Kanda tuleks neid kindlasti koos naeratusega!

 

Artikkel ilmus esmakordselt: 04.mai.2011


Lilian Lõhmus (Gossip.ee / Maksim Toome)

 

Loe lisaks:
Lilian Lõhmus: Sõitsin spetsiaalselt Soome, et “Lanvin loves H&M” kollektsioon üle vaadata

Lilian Lõhmus: Võiksin vabalt oma uhke Tiina Talumehe kleidiga ka Statoili piima järele minna

Lilian Lõhmus juuksemoest: Carmen Kass värvis oma juuksed hiljuti loomulikku tumeblondi värvi ja lõikas poisipea

Lilian Lõhmus: Minu jaoks on mood mäng, mis lisab argipäeva pisut värvi ja mida kindlasti ei tohiks võtta surmtõsiselt!