Beebile nimepanek on tähtsam kui esialgu arvata võib. “Nime valik viitab sellele, kes on vanemad ja millist tulevikku nad oma lapsele ette kujutavad,” ütleb keeleteadlane Emilia Aldrin, vahendab Aftonbladet.

Kas panna lapsele nimi, mis suguvõsas juba põlvkondade jooksul populaarne on olnud või hoopiski midagi trendikat? Kas panna oma rahvusele omane nimi või rahvusvaheline nimi? Selge see, et enamasti eelnevad nimepanekule ägedad arutelud. Kuid mitte kõik värsked emad ja isad ei tea seda, kuivõrd paljut nende poolt valitud nimi endas sisaldab nii emotsionaalses, esteetilises, ideoloogilises kui ka sotsiaalses mõttes.

Uppsala Ülikooli põhjamaade keelte osakonna doktorant Emilia Aldrin uuris, kuidas 600 Göteborgis elavat lapsevanemat nimepanekus otsusele jõudsid. “Tihti on oma osa erinevatel teguritel, mille kaudu vanemad loovad nimevaliku kaudu keerulise ja ainulaadse pildi iseendast,” ütleb Aldrin.

Mõju avaldab ka sotsiaalne staatus. Vanemad, kõrgema haridusega ja oma majas elavad vanemad osutusid nimevalikul konservatiivsemateks kui madalama haridustasemega nooremad lapsevanemad, kes elavad korteris. Viimased üritasid olla loomingulisemad.

Poisslaste vanemad eelistavad sagedamini välismaiseid nimesid ning suguvõsas ringelnud nimesid. Tüdrukutele pandi tihti rootsi nimi või nimi, mis tundus esteetilises mõttes kaunina.

Kuid nimi ei peegelda ainult lapse vanemaid, vaid on Emilia Aldrin’i sõnul ka lapse identiteedi aluseks. Paljud emad ja isad mõtlevad selle peale, millisena nende lapse nime tulevikus tajutakse – kas kui üht paljude hulgast või näiteks kui artisti nime, mis sobib rahvusvahelise karjääri juurde.