Kinos Sõprus näidatakse sõjajärgse saksa kino suurteoseid. Berliini müüri langemise 20. aastapäevale pühendatud filmifestival “Pärast sõda, enne müüri” toob 2.-7. juunini kino Sõprus ekraanile paremiku aastatel 1945–1960 loodud saksa filmidest, mis lõid toona vaatajarekordeid ja esindavad oma žanri klassikat.

PÖFFi ja Tallinna Goethe Instituudi koostöös sündinud festivali raames esitlemisele tulevad seitse mängufilmi linastuvad suurel ekraanil Eestis esmakordselt.

Festivali avas 2. juunil poeetilisema käekirjaga saksa filmirežissöör Helmut Käutneri 1944. aastal valminud lüüriline armastusfilm „Sildade all“, mis sai Saksamaal linastusloa alles 1950. aastal ja kuulub legendaarse filmimehe loomingu tippu.

1955. aastal valminud heimatfilmid „Sissi“ ja „Mõtlen sageli Piroschkale“ esindavad selle populaarse filmižanri parimaid jooni ning seisavad tänini kõigi aegade armastatumate saksakeelsete linateoste nimekirjas. Esimene tegi maailmakuulsaks Austria keisrinnat kehastanud näitlejanna Romy Schneideri, teisest sai karjäärile tuule tiibadesse hilisem populaarne rahvafilmistaar Liselotte Pulver.

Programmis linastub ka üks skandaalsemaid saksa filme „Patustaja,“ mis annab tänapäevalgi hea pildi ahtakestest moraalipiiridest sõjajärsel Saksamaal. Film põhjustas 60 aastat tagasi suuri vastuolusid Saksa kinostööstuses, ent tõi kinosaalidesse rekordilised 7 miljonit inimest.

Hollywoodis näitlejana kanda kinnitanud Peter Lorre esimene ja ainukene filmilavastus, süngevõitu film noir ”Kadunud mees” jättis seevastu publiku leigeks – veel ei oldud valmis filmis käsitletava kollektiivse süütundega tõtt vaatama.

Huligaanid“ on omamoodi Saksamaa vaste James DeaniPõhjuseta mässajale“, kus kujutatakse saksa uut põlvkonda, kes astub välja oma natsirežiimist läbi imbunud väikekodanlike vanemate vastu. Filmis peaosi kehastanud Horst Buchholz ja Karin Baal said kodumaal peagi superstaarideks, 1996. aastal tehti filmist samanimeline uusversioon näitleja Till Schweigeriga peaosas.

Festivali lõpetab 7. juunil üheks parimaks sõjafilmiks tituleeritud linateos, Bernhard Wicki „Sild“, mis jõudis esimeste sõjajärgsete Saksa filmide seas kinodesse kõikjal üle maailma ning võitis 1959. aastal ka Kuldgloobuse.

Filmifestival toimub koostöös PÖFFi, Tallinna Goethe Instituudi ja Tallinna Vanalinnapäevadega. Filmid on saksa keeles, ingliskeelsete subtiitritega. Filmil „Sissi“ on ka eestikeelsed subtiitrid.

Festivali ajakava:

2.06 / 19.00 – SILDADE ALL / UNTER DEN BRÜCKEN / UNDER THE BRIDGES (1945)
Rež/Dir: Helmut Käutner, os/cast: Carl Raddatz, Gustav Knuth, Hannelore Schnott

2.06 / 21.00 – SISSI (1955)
Rež/Dir: Ernst Marischka, os/cast: Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider

3.06 / 21.00 – HULIGAANID / DIE HALBSTARKEN / THE HOOLIGANS (1956)
Rež/Dir: Georg Tressler, os/cast: Horst Buchholz, Karin Baal, Christian Doermer

4.06 / 21.00 – KADUNUD MEES / DER VERLORENE / THE LOST MAN (1951)
Rež/Dir: Peter Lorre, os/cast: Karl John, Peter Lorre, Renate Mannhardt

5.06 / 21.00 – PATUSTAJA / DIE SÜNDERIN / THE SINNER (1951)
Rež/Dir Willi Forst, os/cast: Gustav Fröhlich, Hildegard Knef, Robert Meyn

6.06 / 21.00 – MÕTLEN SAGELI PIROSCHKALE / ICH DENKE OFT AN PIROSCHKA / I OFTEN THINK OF PIROSCHKA (1955)
Rež/Dir: Kurt Hoffmann, os/cast: Liselotte Pulver, Gunnar Möller, Wera Frydtberg

7.06 / 21.00 – SILD / DIE BRÜCKE / THE BRIDGE (1959)
Rež/Dir: Bernhard Wicki, os/cast: Folker Bohnet, Fritz Wepper, Michael Hinz

Filmid on saksa keeles, ingliskeelsete subtiitritega. Filmil ”Sissi” on ka eestikeelsed lokaaltiitrid. Kõikidele filmidele eelnevad sissejuhatused.

Täispilet: 90 krooni, soodushind õpilastele, tudengitele ja pensionäridele 50 krooni.