Sami Lotila on 1965 Jyväskyläs sündinud Soome üks kõmulisemaid ajakirjanikke. Oktoobrist 2009 märtsini 2011 oli ta Soome seltskonnaajakirja Hymy peatoimetaja. Hiljuti ootamatult oma tööpostilt lahkunud mees räägib Gossip.ee-le oma tulevikuplaanidest.

Sami Lotila lahkumine Hymy peatoimetaja kohalt tekitas palju meediakära nii Soomes kui Eestis. Uudis sellest, et Otavamedia OY lõpetas töösuhte Hymy peatoimetaja Sami Lotilaga levis kui kulutuli aga keegi osapooltest ei soostunud asja kommenteerima. Ajakirja väljaandja Tarja Hurme rääkis Helsingin Sanomatele napisõnaliselt, et koostööle sai saatuslikuks usalduse kaotus. Tööpostilt lahkumist ei soovinud toona kommenteerida ka Lotila, kes saatis vaid lühikese SMS-i, milles teatas, et lahkumise põhjuseks on tema ja väljaande omanike vahelised erimeelsused ajakirja tulevikust.

Gossip.ee otsustas asja lähemalt uurida. Saime kontakti nii Hymy vanemtoimetaja Juha-Tapio Tuomela‘ ga kui ka Sami Lotila endaga. 

“Oleme kokku leppinud, et Sami Lotila lahkumist Hymy peatoimetaja kohalt me ei kommenteeri. Samuti ei oska me hetkel öelda, kellest saab Hymy uus peatoimetaja,” ütles Tuomela Gossip.ee-le.

Ka Sami Lotila ei soovinud Hymy teemal pikemalt peatuda, küll oli aga nõus paljastama meile oma tulevikuplaane. “Oma Hymyst lahkumist ma ei saa kahjuks kommenteerida,” ütleb Lotila.  “Oma tuleviku kohta siiski nii palju, et esiteks natuke puhkan, siis on mul paar raamatuprojekti (Soomes) + hakkan jälle kirjutama kolumne, ka ühte Eesti lehte,” ütleb Lotila Gossip.ee-le.

Eesti keelt nii kõnes kui kirjas valdav Sami Lotila on Eestis elanud ligi 15-aastat. Filosoofiamagistri haridusega Sami Lotila on õppinud Tartu, Varna ja Krakówi ülikoolis. Uurisime, kas Soome kollase meedia kuningal on ehk juba ka mõni uus peatoimetaja koht soolas. “Kas ma kandideerin mingi lehe peatoimetajaks või toimetajaks, seda ma veel ei oska öelda. Pigem vist tegutsen vabakutselisena,” paljastab Lotila Gossip.ee-le.

“Aga see on kindel, et elan ka edaspidi nii Soomes kui ka Eestis, natuke rohkem siiski Soomes,” on mees kindel, et kavatseb kahe riigi vahel ka edaspidi oma elu ja tegemisi sättida.