Kõigil reisikorraldajatel tuleb täna suviste reiside arvu koomale tõmmata, tšarterreiside arv on vähenenud ja mõned otselennud muudetud, rääkisid Eesti turismifirmad Delovõje Vedomostile.

“See suvi tuleb turismisektorile teistsugune kui eelmine,” rääkis Novatours tegevdirektor Eero Vanaale. “Kõigil Eesti reisikorraldajatel, sealhulgas ka Novatoursil, on tulnud suuremal või vähemal määral reiside arvu kärpida. Mõned suunad on turul ümber mängitud või kavast maha võetud,” vahendas Äripaev.

Horizon Traveli tegevjuht Cinzia Siig kinnitas samuti, et turismifirmade müügimahud on sel aastal kukkunud. “Inimeste huvi sõitude vastu pole kadunud, kuid rahalised võimalused on vähenenud.”

Turismifirmade liidu tegevjuht Kersti Kont tunnistas, et teadmata isegi turismifirmade tänavust müügistatistikat, on “turul olevate väga odavate pakkumiste järgi aru saada, et turismiteenust on praegu raske müüa.”

Vanaale märkis, et esimese kolme kuu lennureiside mahud langesid 2008. sama ajaga võrreldes märkimisväärselt, seejuures on Eestist väljuvate tšarterreiside arv kukkunud kolmandiku võrra.

Novatoursi juhi sõnul kalkuleerivad kliendid oma võimalusi mullusega võrreldes hoolikamalt ja eelistavad odavaid tšarterreise. Samale tendentsile juhtis tähelepanu ka Cinzia Siig, märkides, et neil, kel on raha, on täna väga kasulik reisida – pakkumisi on palju ja hinnad alla lastud.

Union Traveli tegevjuht Viktoria Lõndina märkis, et ehkki nende klientide arv, kes varem ostsid odava majutusega reise, on langenud, ostetakse 4- ja 5-tärnihotellidega reise endiselt hästi. “Inimesed on harjunud puhkama ja kui neil on täna raha, ei hoia nad hea puhkuse pealt kokku,” ütles ta.

Lõndina lisas, et nõudluse langus on mõnel määral sõltuvuses ka Air Balticu turuletulekuga. “Inimesed, eriti eestlased, kes venelastest oskavad paremini võõrkeelt, on hakanud varasemast rohkem iseseisvalt reisima,” selgitas ta.

Novatours prognoosib selleks aastaks müügi jätkuvat langust, mõned turismifirmad kaovad turult ja need, kes jäävad, peavad muutuma klientide teenindamisel varasemast paindlikumaks ja loomingulisemaks. Tšarterreiside turul pole stabiliseerumist oodata enne 2010. aastat.

Helsingin Sanomat kirjutas, et suviste reiside arvu vähendavad praegu ka Soome turismifirmad.