Armastatud laulja Karl Madis räägib Gossip.ee-le, et muusikat heal tasemel teha on keeruline ning teist nii head bändi kui Karavan pole tänini tekkinud. Karli unistused on alati olnud seotud muusikaga. “Minu unistused on alati olnud seotud muusikaga ja nagu alati olen ka öelnud, et unistustel on omadus täituda. Minu puhul on see näide paikapidav ka kogu eluga seonduvalt,” räägib Karl Madis.

Karl Madis, millal on teie sünnipäevning kus asub sünnikodu?
Minu sünnipäev on 23.nov ja olen sündinud Tallinnas.

Kuidas meenutate Karavani aegu ning naissolisti Leila Millerit, kas laulsite koos ka duetti?

See oli ilus aeg, sest oli tekkinud täiesti uus ansambel ja uus meie kõigi jaoks, mis tähendas otsimise ja ka leidmise rõõme. Pean ütlema, et Karavani taolist ansamblit pole teist siiani tekkinud, mis tähendab ka seda, et sellist muusikat sellisel tasemel teha on väga keeruline – peab mängima tasemel pilli ja laulma väga keerukaid vokaalseid partiisid. On neid, kes laulavad aga ei mängi ja vastupidi, mängivad hästi aga ei suuda laulda. Leilaga laulsime me kõik koos, aga duett ei tule küll meelde.

Kelleks unistasite saada lapsepõlves?

Minu unistused on alati olnud seotud muusikaga ja nagu alati olen ka öelnud, et unistustel on omadus täituda. Minu puhul on see näide paikapidav ka kogu eluga seonduvalt.

Teie perekond ja lapsed ning laste nimed ja vanused?
Kõige tähtsamad on mulle mu lapsed. Carola 24, Glen 22, Carl Philip kohe 19 ja Karl Matthias 8.

Kuidas tutvusite Kersti Rosenbergiga ja kui kaua teie abielu kestis?
Tutvusime Kiievis, kui tänu Tsernobõlile korraldati kiiresti Eesti muusikapäevad Valgevenes ja enamus Eesti artiste saadeti kõige kiiritusrohkematesse kohtadesse. Nii hooliti Eesti artistidest meie oma funktsionääride poolt. Meie andsime kontserte Komelis, mis oli 100 km linnulennult reaktorist, aga Mahavok käis mõnesaja meetri kaugusel seda koos Marju Länikuga vaatamas. Tublid! Arad Nõukogude Eesti ametnikud. See tutvus kujunes armastuseks, mis kestis üle kümne aasta, ja andis meile kaks tublit poissi.

Huvialad?

Muusika kõrvalt pole mulle võõras ka sport. Olen omal ajal jäähokit mänginud ja alpinismiga tegelenud. Viimane kestis aasta-poolteist, siis lõpetasin, sest eks vigastused olid ka kerged tulema ja vajasin oma käsi, jalgu ja hambaid muusika jaoks rohkem.

Südamelt ära?
Südamel oli „Eesti laul“, kus aegajalt tekkis hirm, et muusikaline maitsetus hakkab võimust võtma, aga õnneks lahenes kõik kenasti. Minu lemmikute seas oli vähemalt 3 laulu. Selleks, et muusikat hinnata ei pea ainult kõrvu omama, vaid peaks natuke ka muusikat õppima, et aru saada meloodia liikumisest ja harmoonia põnevusest, fraasist ja meeleolu tekitamisest. Eestis on hakatud hindama kolmest noodist koosnevaid meloodiaid ja need ei ole kaugeltki mitte geniaalsed noodid.

Selliseid laule võib iga helilooja panna kirja a’la lugu minutis, aga nad ei tee seda, sest peavad muusikast rohkem lugu. Usun, et professionaalsed heliloojad ja muusikud mõistavad, mida ma mõtlen ja mille pärast südant valutan. Kardan, et Euroopa ei mõistaks meie „huumorit“, nagu aeg on näidanud, vaid peab seda suutmatuseks. Kuigi potentsiaal on tohutu, ei kiputa enam väga kirjutama, sest mis sa kirjutad, kui raadiod ei lase eetrisse ja ootavad ainult hitte. Hitiks saab laul jälle ainult siis, kui raadio sellest hiti teeb. Äri on äri, aga tõeline muusika on midagi muud. Mida küll Raimond Valgre meie päevil teeks?

Usun, et on neid, kes mind praegu tuleriidal põletaks, aga kui midagi on hingel, siis tuleb seda ka ausalt öelda, sest ootan juba ammu, et keegi hüüaks: „Kuningas on alasti“.

Mis teid enim rõõmustab meie elus?
Rõõmustab, et inimesed on ikka toredad, rõõmsad, teevad igapäevast tööd, peavad pidusid, laulavad ja tantsivad.

Ja mis vihastab?

Mind ei vihasta midagi, aga kui saaks muuta, siis muudaks palju. „Maanteemaks“ ei ole õigustatud. See tähendab, et 3 km/h ületamist ei peaks käima maksu ehk trahvi alla. See on varjatud raha kogumine ja inimeste hirmul hoidmine, mida ma mujal maailmas ei ole kuskil kohanud. Liiklus on kultuuri küsimus.

Millist raadiojaama ise kõige enam kuulate?
Raadiot kuulan üsna vähe, aga lugu pean enam Elmarist, sest kui Elmarit ei oleks, oleks Eesti muusikutel väga-väga raske Eestis hakkama saada. Enamik raadioid eelistab välismaist, mitte Eestimaist. Ma ei saa aru, kas välismaale autorikaitset maksta on odavam, kui omadele? Või on tegemist jälle eestlasliku kadedusega – saagu parem teised, mitte omad. Väga tihti ollakse pigem nõus maksma maitsetule lääne autorile, kui heale Eesti autorile. Paratamatus, mis kaob alles siis, kui saatejuhid või otsustajad õpiks natukegi muusikat.

Olete üks parimaid meeslauljaid. Kuidas on lood fännidega, näiteks Tori Sotsiaalmaja juhataja Ave Aaslaid on üks teie kindel fänn ning meeldite mullegi, ehk meenutate mõnd põnevat seika mõne fänniga seoses?

Tänan Avet ja kõiki minu kuulajaid tänu kellele ma olen saanud muusikat teha ja see on üks ausamaid elukutseid. Alati pead olema õigel ajal kohal ja võimeline pakkuma seda, mida publik ootab.

Üks fänn langes mulle kaela, kui lava taha pimeduses liikusin. Õnnetuseks oli mul saksofon käes ja ma suutsin väga napilt pilli kukkumisest päästa. See pole muidugi põnev ega naljakas.

Mis on olnud meeldejäävaimad kingitused fännidega seoses?
Minust on joonistatud mitmeid pilte ja on ka kingitud loteriipileteid. Võitnud ei ole.

Kui palju plaate olete presenteerinud ning millal on uut plaati oodata?

Kiiruga kokku lugedes tuleb umbes 15 CD. Ja viimane nendest oli Karavaniga salvestatud Nat King Cole’i laulud „Taevalik meloodia“, mida ma ise pean ka üheks parimaks. See plaat sai ühe korraga stuudios lives sisse mängitud ja lauldud koos viiulikvartetiga. Plaadiümbrisel on ka nii eesti- kui ingliskeelsed sõnad. Samuti võib kuulda minu ema ja isa laulu, kuigi neid pole enam kui 15 aastat meiega. Kuna plaadi presentatsioon sattus kokku aprilli sündmustega, siis ei ilmunud mitte ühtegi ajakirjanikku presentatsioonile ja plaat jäi ajakirjanduses kajastamata. Uus plaat tuleb siis, kui kuuele valminud laulule lisandub veel umbes kuus laulu.

Mis on teie lemmiksaated telerist?

Vaieldamatult on lemmikud loodussaated ja teadussaated ning uudised. Hiljuti rääkis üks füüsik paralleelmaailmast, mis asub meist ühe aatomi kaugusel. Kas pole põnev?

Kes on teie eeskuju muusikas?
Mul on väga palju lemmikuid ja enamus jääb jazzmuusika valdkonda, nagu Toots Thielemans (suupill), L. Amstrong aga ka Elton John, Freddie Mercury jne. See nimekiri on väga pikk, kuigi suurimaks eeskujuks on siiski Toots.

Keda peate meie artistidest superstaarideks?

Kui kuulate minu produtseeritud „Nõiakaevu loitsu“, siis seal on nad kõik olemas, aga see nimekiri pole lõplik, sest sinna tahaks veel lisada Maarja-Liis Ilusa, Liisi Koiksoni, õde-venda Padarid ja muidugi Mäks, Iff, Tarmo Pihlap, Mati Nuude, Tõnu Aare on alati lemmikud olnud. Siinkohal palju õnne Anne Veskile ,kellega loodan, et õnnestub sel suvel ka lavalaudadel taas kokku saada. Kardan, et ka see nimekiri
pole ikka veel lõplik, sest paljud jäid veel nimetamata nagu Chalice jne.

Palun kirjeldage ühte oma tööpäeva lauljana?
Seda on väga raske kirjeldada, sest need on väga erinevad, aga kui nädalalõpuga olen maha sõitnud 1400 km ja selle juures andnud neli või viis kontserti, siis peaks selge olema, et ainuke vaba aeg on uneaeg ja seda ka vahel neli tundi, vahel viis. Pühapäev on ka siis kõige raskem päev, kui esinemist ei ole.

Milline teie laul teile endale kõige südamelähedasem on?

Neid laule on väga palju ja sellepärast ei hakkaks ühte teistele eelistama. Olen salvestanud üle 300 laulu ja kui need poleks mulle meeldinud, siis ma poleks neid ka laulnud. Seepärast usun, et igal laulul on oma koht minu mälestustes.

Mida arvate meie praegusest valimisseadusest. Kas ise käisite valimas, äkki oli teil ka kindel lemmik?

Valimisseadust peaks muutma nii, et isik, kelle poolt hääl antakse, sinna ka pääseb. Minu valik oli Hiiumaal, mu parim sõber Kalev Kotkas. Usaldan teda 100%.

Teie lähiaja esinemised?
Meil on muidugi palju kinniseid üritusi aga 11.märtsil on kõik oodatud Kõmsi ja 18.märtsil Räpinasse.

[ot-gallery url=”gallery/karl-madis-gossip-ee-le-pean-%c3%bctlema-et-karavani-taolist-ansamblit-pole-teist-siiani-tekkinud”]