Lugeja küsib: “Tere. Praegusel raskel ajal peaksin olema õnnelik, et on olemas töökoht ning ei tohiks viriseda. Aga juba hommikul tööle minnes mõtlen, kuidas see järjekordne päev vastu pidada. Töö on igav, karjäär ei edene, olen pidevalt väsinud, õhtul ei suuda end tööst välja lülitada. Vaevu suudan klientide vastu viisakas olla. Kas olen depressioonis ja mida peaks tegema?”

Psühholoog vastab:

Tere,
Tõenäoliselt on tegemist ületöötamisega. Olete kurnatud ning jõuvarud on ammendunud. Põhjused võivad peituda nii teis endis, töökorralduses või mõlemas. Nt. võite tunda end tööl asendamatuna ning püüate ise kõigega hakkama saada. Võimalik, et soovite olla maksimaalselt edukas, kardate ebaõnnestuda. Äkki jääb võimetest, teadmistest ja oskustest väheks. Võib-olla pole päris selge, mida teilt täpselt oodatakse. Pingeid võivad kasvatada ka halb töökorraldus, karjäärivõimaluste puudumine, vähene tunnustus, liigne kontroll, intrigeeriv tööõhkkond jne.

Olgu põhjused millised iganes, kurnab tööstress emotsionaalselt ning vähendab energiavarusid. Tõsisema läbipõlemise puhul tuleks pöörduda psühholoogi poole.

Mõnd väikest nippi saab aga kohe kasutada:
·Selgita välja oma vastutuse piirid vältimaks võõra töö tegemist
·Sea eesmärgid realistlikult
·Kasuta pakutavat abi
·Hinda olemasolevaid inimressursse – kelle poole võid teatud küsimustega pöörduda
·Suhtu raskustesse kui võimalustesse end arendada, midagi paremuse poole muuta
·Hoolitse oma keha eest
·Puhka, kuid mitte tegevusetult

Edu!