Leelia Rohumaa (32), Skype’i personalikonsultant, on üks neist vähestest naistest, kes on jala maha pannud meeste tehnikakeskses maailmas. Kui lähemalt vaadata, ei ole see maailm nii külm ja tehnoloogiale suunatud midagi – veebruari algul üllatas Skype kahte Eesti sünnitusmaja vahva kingitusega: noorte emade tarvis seati tasuta kasutamiseks üles videotelefonid ASUS.

Kust on pärit selle projekti idee?
Projekti idee sai alguse Poolast, kus Skype’i koostööprojekt sünnitusmajadega leidis lapsevanemate ja haiglapersonali sooja vastuvõtu. Seejärel otsutas firma Londoni kontor, et sarnast toredat algatust võiks pakkuda ka teistes Euroopa riikides. Mõte jõudis Eestisse. Pakkusime koostööd Eesti suurimatele sünnitushaiglatele, mõttega tulid kõige kiiremini ja aktiivsemalt kaasa Pelgulinna haigla Tallinnas ja Ülikooli Kliinikum Tartus. Nii see käima läks. Alguses oli tehnilise poolega omajagu asjaajamist – tuli leida sobiv koht, kus peredel oleks mugav kõnesid teha, tagada hea internetiühendus ja varustada telefonid kasutusjuhisega. Nüüdseks on aga telefonid püsti ja üha tihedamalt kasutuses.

Kas Teil on selle projektiga ka isiklik side?

Ma leian, et see on tulevastele lapsevanematele väga vajalik. Olen ise lähiajal esimest korda sünnitama minemas (küll Ida-Tallinna Keskhaiglasse), kuid elukaaslasega on kindel plaan, et peale muu vajaliku saab ka sülearvuti kaasa võetud, et uut ilmakodanikku saaks ka Portugali vanavanematele tutvustada. Skype on meie elu osa, sest suhtleme selle vahendusel igapäevaselt elukaaslase vanematega. Oleks kahju, kui nii tähtsal hetkel poleks võimalik ühendust saada.

Kas on juba kommentaare ka naistelt, kes on seda kasutanud?

Tegelikult said telefonid meil suhteliselt hiljuti kasutusvalmis, seetõttu pole võimalus veel laialt teada. Aga kasutajaid on ja usume, et nende hulk üha kasvab. Videokõne annab ju võrreldes tavalise telefoniga tohutult palju juurde – suurepärase internetiühenduse ja seadmete puhul on see peaaegu sama mis ühes ruumis olla.


Refereeritud artikli täisteksti loe 03. veebruari ajakirjast Naised