Reedel toimub FIBITi moefestivali avaürituse raames 13. Kuldnõela gala, kus esitlevad oma kollektsioone ning kandideerivad 2010. aasta parima moekunstniku tiitlile disainerid Anu Samarüütel-Long, Ketlin Bachmann-Põldroos ja Kristina Viirpalu.

Seekordse Kuldnõela gala raames taaselustatakse ka Väikse Nõela auhind ning ühtlasi saab auhinnatud 2010. aasta Moemootor.

Moeprodutsent Anu Kikase sõnul on tänavuste Kuldnõela nominentide puhul tegu iseendale tööd andvate ja sellel alal läbilöönud kunstnikega.

”2010. aasta Kuldnõela tiitli nominentideks on tegevdisainerid, kes tegutsevad moeloomingus iseseisvalt ning otsivad uusi lahendusi ja alternatiivseid võimalusi tööstusdisainile,” lisas Kikas. ”Nii nagu masu ajal lõi õitsele ateljeemoelooming, nii liigub ka Kuldnõela trend sinna poole, et Eesti tööstusdisaineritele on ring peale tehtud ja pjedestaalile astuvad ateljeekunstnikud,” lausus Kikas.

Anu Samarüütel-Long on moekunstnik ja disainer, keda Kuldnõela žürii peab Eesti moemaastiku kontekstis innovaatoriks, kelle jaoks moekunst ei tähenda pelgalt naise keha dekoreerimist, vaid keda köidab kaasaegse moedisaini kontseptuaalne pool. Anu Samarüütel-Long saavutustest 2010. aastal tõstetakse esile tegevusvälja avardamist rahvusvaheliselt, mil moekunstnik esitles nimelist kollektsiooni Londoni galeriis 10 Gales ja hiljem Tallinn Fashion Weeki raames oma Nu Nordik kaupluse aknal. Lisaks ilmus 2010. aastal Anu sulest raamat „Minu London“, millest kujunes möödunud aasta üks raamatumüügi hitt-teoseid.

Ketlin Bachmann-Põldroos on tänaseks enam kui kümme aastat tegutsenud moekunstniku, kostüümikunstniku ja stilistina. Koos kolleegide Riina Põldroosi, Aldo Järvsoo ja Natalja Lillega peab Ketlin Bachmann-Põldroos Tallinna vanalinnas ateljeed Moesaatkond, mis seisab eesti moekunsti arendamise ja hoidmise eest. Viimastest saavutustest tõstab žürii moekunstnikku esile kollektsioonide Embassy of Fashion moevaatemängude, kevadise Botanic Poetry ning sügisese Lost Couture eest, mis eristusid žürii hinnangul tugevalt Bachmann-Põldroosi varasemast loomingust. Endiselt oli keskmeks elegantselt mõjuv klassikaline ilu, ent mida oli vürtsitatud pungilike elementide ja isikupäraga.

Kristina Viirpalu on rõivadisainer, kes avas kolm aastat tagasi Tallinna vanalinnas galerii-poe-ateljee Iida. Selle kõrval on disaineri jaoks primaarseks eelkõige kollektsioonide loomine ja eritellimuste täitmine. Kohalikus moepildis peetakse Kristina Viirpalu selgelt eristuvaks moeloojaks oma köitva värvitunnetuse tõttu. Kuldnõela žürii tunnustuse pälvis Kristina 2010. aastal Tallinna moenädalal esitletud kollektsiooni eest, mida peeti põnevaimaks ja küpseimaks näiteks disaineri senisest portfooliost.

Lisaks Kuldnõela kunstnike kollektsioonidele tuleb galal esitlusele ka Väikse Nõela võitja moelooming. Kohapeal avalikustatakse ühtlasi Moemootor 2010.

Kuldnõela žürii koosseisu kuuluvad Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi, moeajakirjanik Anu Merila, L-Fashion Group OY jaekaubanduse juht Edward Köster, Tallinna Kaubamaja loovjuht Kristina Herodes ning ehtekunstnik ja fotograaf Tanel Veenre.

Kuldnõela tiitel on tunnustus disainerile, kelle kollektsioonid on kvaliteetsed, funktsionaalsed, ajakohased ning millel on kindel turusuunitlus. Kuldnõela nominendiks võib saada moekunstnik, kes on vähemalt viis aastat Eestis tegutsenud ning kes on hinnataval aastal esinenud kollektsiooniga. Žürii hindab kollektsioonide juures nende kõrget kunstilist taset ja müügiedu.

FIBIT on Viru Keskuse moeürituste sari, mis tutvustab igal kevadel ja sügisel algava hooaja moetrende. Tänavu kevadel toimub 14. FIBITi moefestival. FIBITi päevased moeetendused on tasuta ning oodatud on kõik huvilised, 4. märtsi õhtul toimuv Kuldnõela gala on personaalsete kutsetega kinnine üritus.