Imekauneid pilte ja huvitavat blogi pidab Ranno Rätsep vastab täna Gossip.ee küsimustele fotograafiast ja meediast.

Millega tegeled? Mis plaanid on suveks?
Parajasti pingutan, et töö kõrvalt doktorantuuriga lõpule jõuda. Kui Sulle möödunud aastal väikse ülevaate andsin oma tegevustest ja ootustest, siis üks suur unistus oli oma korteri soetamine. Nüüd on mul mõnus kodu olemas. Korter on üsna sobiv väikseks fotostuudioks, mis oli samuti mu unistus. Kuigi modellid peavad vannis seisma, et huvitava telliskivitaustaga portreed saada, pole seni keegi eriti vastu punninud.

Mis on sinu hobid? Oled palju kõlapinda pakkunud oma blogimise ja fotograafia harrastusega. Räägi palun sellest!

Fotograafia on tõesti mu suurim hobi. Sellega sama oluline ka blogi, kus tehtud fotosid avaldan. Ma vahel norin fotoblogijate kallal, kes avaldavad foto ilma ühegi sõnata pildi kohta. Püüdes ise selles osas tublim olla, siis enamasti on fotodel juures ka jutt: vahel jutt modellist, vahel pildistamise tingimustest, vahel fototöötlusest, vahel pildid lihtsalt reisijuttu illustreerimas.

Kohaliku teatri loal on mul võimalus olnud teha pilte balletietendustest. Mulle oli väga suur au ja tunnustus kui teater valis mitmed minu fotod enda juubeliraamatusse. Minu fotosid balletietendustest on avaldatud ajakirjades Ballet (Venemaa) ja Dancing Times (UK). Mitmeid minu fotosid on avaldatud ka kohalikes väljaannetes, kuid nendes on paraku minu nime asemele pandud kas võõra fotograafi nimi või on foto kuulutatud lihtsalt vastava väljaande omandiks. Seega kohalike väljaannetega on seni väga halvad kogemused. Kindlasti on kõik oodatud blogi vaatama ja lugema. Kui midagi vähegi meeldib, siis kommentaaride üle on mul alati hea meel.

Milliseid uudistekanaleid sa kasutad -loed?
Postimees ja Äripäev saavad iga päev üle vaadatud. Muud uudiste ja blogide uuendused tulevad RSS lugejasse.

Mida arvad meedia hetkeseisust?
Kuna mu igapäevase uudistevajaduse rahuldamisega saavad Postimees ja Äripäev ilusti hakkama, siis pole ma muid meediaväljaandeid eriti jälginud, mistõttu ei oska üldpildi kohta eriti midagi tarka öelda. Online väljaannetes on silma jäänud, et lehed on reklaami nii täis topitud, et lehe enda kujundus juba tõsiselt kannatab, kuid Firefoxi lisad aitavad sellised lehed kergesti selgemaks ja loetavamaks teha.

Paljud sinu kaunid pildid on jõudnud ka eesti (veebi)ajakirjadesse.
Kas teed koostööd ka rahvusvaheliste fotopankaega?
Kunagi olen proovinud paari rahvusvahelisse fotopanka enda pilte saata, kuid korduvatel katsetel sain keelduvad vastused. Looduspiltide kohta sain vastused, et neil loodust ja lillekesi juba rohkem kui tarvis, niiet nende piltide põhjal mind vastu ei võetud. Mul tekib aina enam huvitavaid pilte inimestest, kuid sellistele piltidele peab lisama modellide allkirjastatud nõusolekud, et nad loobuvad kõigist fotoga seotud õigustest fotopanga kasuks – selline asjatamine tundub hetkel tülikam, kui see rahaliselt väärt oleks. Arvatavasti oleks mul ka blogis vähem pilte, kui ma alustaksin pildistamist sõnadega “Teen Sust mõned pildid, siis võtan Sult allkirja dokumendile, millega kaotad kõik õigused nendele fotodele, et ma saaks veidi lisaraha teenida.” Võibolla millalgi kaalun taas liitumist mõne fotopangaga.

Loe lisaks: blog.ranno.eu

[ot-gallery url=”gallery/ranno-r%c3%a4tsep-gossip-ee-le-lehed-on-reklaami-nii-t%c3%a4is-topitud-et-lehe-enda-kujundus-juba-t%c3%b5siselt-kannatab”]