Gossip.ee’ le andis intervjuu Audiere juhatuse liige Anne Maisvee, kes on üks nendest tublidest naistest, kes seisab hea selle eest, et aidata vaegkuuljatele ja kurtidele lastele kuulmisaparaate muretseda. “Oleme aidanud kokku 43 last tänase päevani, neist 5 on saanud implantaadid mõlemasse kõrva. Implantaatide omaosaluse eest tasumine ongi meie põhitegevus ning selleks katsumegi koguda raha nii kuidas oskame,” räägib Anne Maisvee Gossip.ee-le.

Palun rääkige natuke Audiere’ st. Mis on selle tekkelugu, kui palju inimesi on sellega seotud ja mis abi teie juurest täpselt saab?
Meie põhiroll hõlmab implanteeritud laste toetamist. Audiere loodi 2004 aasta aprillis tollase Tartu Kõrvakliiniku juhi professor Mart Kulli ettevõtmisel selleks, et aidata perekondi, kel polnud võimalik tasuda implantaatide maksumust. Juhatusse kuuluvad täna Kristiina Kaljurand, Sirle Karu, Elis Kuusk ja Anne Maisvee. Oleme aidanud kokku 43 last tänase päevani, neist 5 on saanud implantaadid mõlemasse kõrva (ülejäänutel vaid üks). Implantaatide omaosaluse eest tasumine ongi meie põhitegevus ning selleks katsumegi koguda raha nii kuidas oskame.

Lisaks oleme jõudumööda toetanud Implantaadilaste Lastevanemate Liitu ja nüüd siis oleme seotud ka noorte kurtide teavitusprojektiga. Meieni jõudis arvamus, et liiga vähe adekvaatset informatsiooni liigub Eesti kurtide seas siirikute kohta ja põhiliselt just teadmatusest keelduvad paljud kurdid lapsevanemad oma laste implanteerimisest. Katsume panustada sellesse, et informatsioon oleks kättesaadav ja kurtidele mõistetav. Rezhissöör Josh Aronsoni nõusolekul olemegi selle teavitusprojekti raames saanud näidata filmi “Sound and Fury”.

Audiere tekkeloost saab rohkem informatsiooni meie koduleheküljelt www.audiere.ee.

Teete koostööd ka SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Kõrvakliinikuga?
Jah, kuna implanteerimisprojekti juhib sealt doktor Katrin Kruustük ja implanteerimised toimuvad sealse tiimi eestvedamisel.

Mis on täpselt noorte kurtide teavitusprojekt? 
Noorte kurtide teavitusprojekti all pean silmas meie endi (s.o Audiere) eestvõtmist, et kuidagi noortele kurtidele näidata, et siirikutest tõesti
abi on. Kurtide hulgas nimelt levib erinevaid ‘kuuldusi’ a la et implantaadid tekitavad vähki jne… eks need tekivad nende hirmudest kaotada
oma lapsi kuuljate maailma. Selliseid vääritimõistmisi on raske muuta, eriti veel meil kuuljatel. Aga me leidsime filmi Sound and Fury kohta
informatsiooni internetist, võtsime ühendust Josh Aronsoni, filmi rezhissööriga, ja tema lahkel loal ja koostöös kino Sõpruse ja Kumu Dokumentaalidega saigi filmi näitamine teoks. On tore tõdeda, et palju noori kurte tuli seda filmi vaatama ja jääb üle vaid loota, et see on nende maailmapilti natuke avardanud. Suuremat ja üldisemat teavitusprojekti meil plaanis pole – oleme küll valmis alati kaasa lööma kuid meie põhieesmärk on siiski kurtide laste toetus, kes endile implntaadid saavad.

Kuidas ja kus on võimalik näha filmi “Sound & Fury”? On see ehk internetis ka?

Sound and Fury klippe on võimalik YouTube’ist vaadata. See dokumentaal on kandideerinud ka dokumentaalfilmide Oscarile ja on olemas ka järg esimesele filmile – Sound and Fury: Six Years Later. Mõlemad on vaatamist väärt!

Olen aru saanud, et vanemad on kahes leeris – need, kes tahavad et kurdid jäävad kurtideks ja need, kes püüavad kuuljaks saada? Miks see nii on… Minul kui kuuljal on raske mõista, miks peaks tahtma jääda kurdiks, kui on võimalik kuuljaks saada?

Jah, tõesti, mõned kurdid vanemad on väga siirikute vastu – kõige parem oleks sellest rääkida ehk vanemate endiga.

Kuidas te ise sattusite Audier’ i. Mainisite, et te ei ole palju suhelnud kurtidega. Mis teid viis selleni, et nüüd aitate just kurte ja vaegkuuljaid?

Meie kõigi isiklikud motiivid tulevad soovist näha meie ümber õnnelikke inimesi. On uskumatu (aga tõsi!!!), et teadus on leidnud ravi kurtuse vastu. Kurdid inimesed kuulevad ja elavad kuuljate maailmas – see on tõeline IME. Kuidas siis mitte aidata, kui on teada, et ravi on olemas, aga see jääb raha puuduse tõttu ära? Me arvame, et iga inimene, kes selle peale korrakski tõsiselt mõtleb ja tal võimalus on, aitab kindlasti… Implanteerimis-meetod on lihtsalt nii eriline, nii suurepärane asi.

Need kes seda artiklit loevad ja tunnevad, et tahaks ka aidata väikelaste implantaatide paigaldamist, kuidas nad toimima peaksid?
Lugejad, kes soovivad lisainformatsiooni implantaadilaste elu-olu kohta võiksid külastada Implantaadilaste seltsi kodulehekülge
http://www.hot.ee/implantaat/seltsist.html