“Näen oma tulevikku hetkel eelkõige poliitikas. Pingutan ning annan oma panuse, et teenida Eesti Vabariiki ja rahvast. Aidata kaasa Eesti jõudmiseks Põhjamaise turvalise heaolu riigini,” räägib poliitik, riigikogu liige ning Keskerakonna peasekretär Priit Toobal Gossip.ee-le.

Priit Toobal, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündisin 1. novembril 1983. aastal. Minu sünnikodu on Suure-Jaanis.

Kas teil oli juba lapsepõlves unistuseks poliitika, või olid siis teised plaanid?

Esialgu ei osanud veel poliitikast unistada, kõige varasemad mõtted tiirlesid bussijuhi või talupidaja ameti ümber. Bussijuhiks vanaisa eeskujul ning talupidajaks – tädi eeskujul ja küllap maal kasvava poisi loomulik armastus maaelu vastu. Huvi poliitika vastu tärkas tugevamalt ilmselt põhikooli lõpus ja gümnaasiumis, kus lõin aktiivselt kaasa õpilasomavalitsuses. Esialgu lihtsalt osaledes ning hiljem seda juba juhtides.

Milliseid ameteid olete senise elu jooksul pidanud?
Juba kooli ajal olin mitmes nn “ühiskondlikus” ametis – näiteks õpilasomavalitsuse president ja linnavolikogu õiguskomisjoni liige. Hiljem nö päris töömehe elu alustades on samuti olnud mitmeid rolle ja ameteid:
Suure-Jaani Gümnaasiumi huvijuht
Suure-Jaani Linnavolikogu esimees
Suure-Jaani valla kultuurinõunik
Keskerakonna koordinaator

Alates 2007. aastast pean Keskerakonna peasekretäri ametit ning 2011. aasta märtsis osutusin valituks XII Riigikogu liikmeks.

Kuidas ja millal tekkis huvi ning soov astuda Keskerakonda?

Olin 16-aastane, kui lõime Keskerakonna Noortekogu Suure-Jaani klubi. Enamus mu klassikaaslasi lõi kampa, osalesime valimiskampaaniates, korraldasime perepäevi, talguid jne. Hiljem täisealiseks saades liitusin Keskerakonnaga. Minu kodukooli direktor Peeter Sadam on samuti Keskerakonna liige ja eks ka tema eeskujul on oluline roll minu liitumisel just Keskerakonnaga. Aga loomulikult pean väga õigeks Keskerakonna maailmavaadet, mis väärtustab ühiskonnas tugevat keskklassi ja püüdleb tasakaalustatud arengu poole.

Kirjeldage palun ühte tööpäeva poliitikuna, milline see on?

Tööpäevad on erineva sisuga, kuid üldjoontes on need täidetud koosolekute, arutelude ja kohtumistega. Riigikogu liige osaleb koosolekutel oma fraktsioonis, kus toimub arutelu jooksva töönädala teemadel ning teistel päevakajalistel teemadel. Riigikogu komisjonide istungitel tegeletakse vastavate seaduseelnõudega. Töö Keskerakonna peasekretärina lisab minu jaoks igasse päeva ka erakonnaga seotud korralduslikke küsimusi. Tihti tuleb seaduseelnõusid läbi töötades, kirjadele vastates või lihtsalt järgmiseks päevaks ette valmistudes lisaaega võtta ka hiliste õhtutundide arvelt. Riigikogu istungivabal nädalal ning suveperioodil on iga Riigikogu liikme jaoks oluline viibida võimalikult palju oma valimisringkonnas, kohtuda inimestega ning tutvuda kohaliku olukorraga.

Mida arvate Edgar Savisaarest?
Edgar Savisaarega koos töötatud aastad on kujundanud minus arvamuse temast kui suurepärasest juhist ja väga osavast strateegist.

Huvialad?
Minu töö hõlmab väga suure osa ajast, seega ei saa üles lugeda just ülearu palju hobisid. Alati on heaks lõõgastuseks bowlingumäng, samuti pean lugu kõigest, mis seotud muusikaga. Olen tegelenud aktiivselt peo- ja rahvatantsuga – pea 8 aastat ning mõnikord võtan kätte ka mikrofoni, et karaoket laulda.. Maapoisina meeldib mulle võimalikult palju looduses viibida.

Südamelt ära?
Pean oluliseks, et Eesti poliitika ja riik muutuks senisest palju rohkem inimkeskseks. Riigijuhid ei saa mööda laveerida probleemidest, nagu tööpuudus, väljaränne ja hinnatõusud. Kapitalistlikus ühiskonnas määrab tõepoolest turg väga palju, kuid riigil ja valitsusel on ometigi olemas hoovad, mille abil turu ebameeldivaid mõjutusi oma elanike jaoks leevendada. Riik on ju inimeste jaoks, mitte vastupidi.

Üha süveneb ka selline suhtumine, kus on olemas vaid kaks poolt – „õige” ja „vale” arvamus. Ning nn vale arvamuse tunnistamine ja selle eest seismine toob kaasa avalikkuse hukkamõistu. Lihtsalt hukkamõistu, ilma mingisuguse diskussioonita. Siinkohal ei pea ma silmas vaid poliitikas toimuvat, vaid Eesti elu üleüldse. Keeruline on leida, kus on õige piir õigustatud kriitika ja lihtlabase laimu vahel. Siin peaks igaüks vaatama enda sisse ja proovima seda piiri leida.

Vajame Eesti eduka tuleviku huvides rohkem inimkesksust ja rohkem hoolivust..

Kes võiks teie arvates olla järgmine Eesti Vabariigi president?

Indrek Tarand.

Mida arvate selgeltnägijatest ja selgeltnägemisest, ehk on omal mõni põnev juhus olnud mõne selgeltnägijaga seoses?

Endal küll kogemused puuduvad, kuid kõiki kindlasti soolapuhujateks ei pea. Usun, et valitutele on seesugune võime antud, peaasi, et nad seda kurjasti ei kasutaks.

Millised on teie plaanid suveks?

Suvel plaanin viibida võimalikult palju oma valimisringkonnas, kuid kalendris on ka muid üritusi ja kohtumisi üle kogu Eesti. Tegelen ka Põhiseaduskomisjonis arutlusel olnud seaduseelnõudega ning keskendun ideedele sügiseseks istungjärguks. Samuti loodan leida aega mitme huvitava raamatu läbi lugemiseks, mis juba mõnda aega riiulil oma järge ootavad.

Millist muusikat kuulate kõige meelsamini, kes on teie lemmiklaulja?

Püüan pidevalt kursis olla uuema pop-muusikaga välismaalt, kuid kõige enam meeldib mulle siiski Eesti muusika. Vaieldamatuks lemmikuks on Anne Veski.

Millist raadiojaama enim kuulate?

Tööülesanded viivad mind väga tihti autorooli üle kogu Eesti, seega pean end päris aktiivseks raadiokuulajaks. Uudiseid ja päevakajalisi teemasid jälgin Vikerraadiost, lisaks on raadio tihti ka Elmari Raadio lainel. Just seepärast, et kuulata head eestikeelset muusikat.

Lemmiksaated telerist?

Telerit vaatan väga vähe – jälgin sealt üldjuhul päevauudiseid ning poliitikasaateid. Seega on ilmselt mu lemmiksaateks “Aktuaalne Kaamera” ja “Foorum”. Kvaliteetselt ja nauditavalt on tehtud paljud Briti sarjad, millele jääb mõnikord pilk peale.

Tulevikuplaanid?
Näen oma tulevikku hetkel eelkõige poliitikas. Pingutan ning annan oma panuse, et teenida Eesti Vabariiki ja rahvast. Aidata kaasa Eesti jõudmiseks Põhjamaise turvalise heaolu riigini.

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?
Kahtlemata Edgar Savisaart.