Vananemisega kaasnevatest nähtustest – kortsudest ja lõdvaks muutunud nahast – pole pääsu kellelgi. Kanavarbaid silmade all ja naerukortse suu ümber näitab peegel ühtemoodi nii küpses eas hoolitsetud daamile kui ka muretule eakale tüdrukule. Naised, kes võtavad vananemist rahulikult, ei lase ennast kortsudest segada – peaasi, et silm säraks ja elus oleks rõõmu, tühja neist kanavarvastest! Nendele, kellele välimus ning hoolitsus on tähtis ja kes soovivad kella veidigi tagasi keerata, jagab silmaümbruse hooldamise nõuandeid ilusalongi Hurmus kosmeetik Külliki Piatecki.

Mida saab silmaümbruse heaks ise kodus teha ja millal tuleks pöörduda kosmeetikasalongi?
Silmaümbrus on väga õrn ja tundlik, seega tuleb arvestada, et kõik hooldused oleksid leebed ega ärritaks nahka ja silmi. Koduses silmaümbruse hoolduses on kõige tähtsam süstemaatiline õige hooldus. See tähendab igapäevast silmameigi ja päeva jooksul nahale kogunenud rasu ning mustuse eemaldamist sobilike puhastustoodetega.

Silmaümbruse kreemi on tähtis kanda nahale nii hommikuti kui õhtuti pärast näo puhastamist. Kreemi tuleb kasutada ainult vajalikus koguses ja sellega ei tohi liialdada, kuna kreemi sattumisel silma limaskestale tekivad kergesti tursed. Samuti on tähtis kreemi nahale kanda väga kergete ja nahka mitte venitavate liigutustega ning alati tupsutavate liigutustega, suunaga silma sisenurgast välisnurga poole.

Millised on uuemad silmaümbruse hoolduse suunad ja meetodid?
Kosmeetikatööstuse üldsuunaks on viimasel ajal mitmekülgsed komplekshooldused, mis samas stimuleerivad naha uuenemist seespidiselt. Praeguseks on mitmeid aastaid kasutusel olnud kortsutäitesüstide kõrvale ilmunud ka nõelavabad hooldused, mis on leebemad ja nahale mitte niivõrd traumeerivad. Selliseid hooldusi nimetatakse Botoxi-laadseteks ehk miimilisi kortsujooni lõõgastavateks. Olemas on ka kortsujooni täitvaid hooldusi, millest üheks tuntumaks on firma Sesderma Fillderma silmahooldus.

Kui silmaümbrus on turses, laud kottis või silmaalused tumedad, siis millal tuleks pöörduda arsti, millal kosmeetiku poole?
See on väga individuaalne. Mingisuguse häiriva probleemi korral soovitan eelkõige pöörduda kosmeetiku poole, et kindlaks teha, milline on individuaalne nahaprobleem ja kas inimene on kasutanud õigeid meetodeid ning hooldustooteid just antud probleemi kõrvaldamiseks. Ka igapäevase silmakreemi ostmisel oleks vaja arvestada oma eripära ja leida sobilik toode. See tähendab, et toode on kas pinguldav, lõõgastav, turseid alandav, nahapinda lihviv, punetust või tumendusi helendav ja nii edasi. Alles siis, kui igapäevane nahahooldus on eesmärgistatud ja õige, on mõtet liikuda kosmeetikakabinettides pakutavate hoolduste juurde ja sealt edasi ilusüstideni kuni lõpuks plastiliste lõikusteni välja.

 

Refereeritud artikli täisteksti loe Elukirjast