Toome teieni valiku jõulumaadest ning jõulutubadest Eestis, kuhu on tore koos lastega minna. Nimekiri täieneb iga päev!

Puhhi Lastemaailma jõulumaa
Tartus Puhhi Lastemaailmas oleval jõulumaal tegutsevad lumelepatriinud Tim ja Mia. 30. novembrist – 23. detsembrini. Lumelepatriinude kodud on küll õues, lume sees, kuid koos lastega satutakse hiljem tuppa, et osaleda näomaalingutega muinasjutus ja lahendada talvist võlukirja. Koos meisterdatakse ühistööd ja lauldakse talvekaraoket ning kaunistatakse piparkooke ja juuakse teed. Programmi pikkus on 2 tundi. Täpsem info www.puhhi.ee.

Tartu Mänguasjamuuseumi jõulutuba
Hubane jõulutuba meisterdamise ja teiste toredate jõuluaskeldustega kogu perele. 10.-13. detsembril kell 11-16, 16.-20. detsembril kell 11-16.

Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseumi jõuluprogramm

Jõulud Paunveres 10., 11. ning 14.-18. detsembrini tulevad koos veskis- ja kirikuskäiguga, valatakse ka lõkke juures õnnetina, mängitakse lõbusaid rahvamänge, meisterdatakse jõulukaunistus ning lauldakse harmooniumi saatel. Grupi suurus kuni 45 inimest, külastus kestab kuni 2,5 tundi. Vajalik eelregistreerimine telefonil 7760 514.

Pokumaa jõuluprogramm
Jõuluprogrammis „Pokude aastaring“ kehastutakse pokudeks, osaletakse pokude tegemistes erinevatel aastaaegadel: kevadine kepsutamine, suvine meisterdus, sügisene kerge kehakinnitus ja talvine tutvus „Pokuraamatu“ peategelase Puuko ning tema koduga. Sobib lasteaia vanemale rühmale ning I-II kooliastmele, maksimaalne osalejate arv 25 inimest. Kestus 90 minutit. Toimumisajad: 2.-4. detsember, 9.-11. detsember, 15.-19. detsember kl 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00. Registreerumine ja info tel 5342 5054, info@pokumaa.ee ja www.pokumaa.ee.

Eesti Vabaõhumuuseumi jõuluküla
Eesti Vabaõhumuuseumis tegutseb jõuluküla 19.-20. detsember. Ringi liigub ehtne Eesti jõuluvana ja krutskeid täis jõulusokk, saab sõita hobusega ja Kolu kõrtsis maitsvaid jõuluroogasid mekkida. Mitmel pool taredes on töötoad, saab kuulda huvitavaid lugusid ja kauneid jõululaule. Täpsem informatsioon: 53 453 280 ja 6 549 113 (Dagmar Ingi).

Kuristu talu päkapikumaja
Harjumaal Saue vallas Ääsmäe külas Kuristu talus on gruppidele 1. detsembrist 9. jaanuarini avatud päkapikumaja. Vaadatakse, mida teevad loomad talvel, räägitakse jõuludest, süüakse piparkooki ja juuakse teed. Külalistele on kavas ka väike üllatus! Võimalus juurde tellida ka töötuba, kus lapsed saavad koos juhendajaga endale midagi vahvat meisterdada. Vajalik eelnev registreerimine telefonil 5028973.

Põlva Talurahvamuuseumi jõuluprogramm
8.-10. detsembrini on Põlva Talurahvamuuseumis programm „Jõulud Karilatsis”. Minnakse külla rehetarre, kus jõuluootel talupere teeb pühade-eelseid toimetusi ja tutuvustab neid ka külalistele. Teekonnal tuleb valmis olla ka üllatusteks. Lõpetuseks põigatakse põnevale pööningule, kus saab ise laulda, jutustada, mängida ja meisterdada. Programm kestab umbes 1,5 tundi. Vajalik on eelregistreerimine telefonidel: 7970 310, 5210 671 või muuseum@polvamaa.ee.

Eesti Põllumajandusmuuseumi jõuluprogramm

7.-13. detsember toimub Eesti Põllumajandusmuuseumis jõuluprogramm “Talupere jõuluootus”. Üheskoos tehakse ettevalmistusi jõulude saabumiseks ja tutvutakse jõulukombestikuga, valmistatakse leivatares jõulukakku ja tutvutakse jõulutoitudega, sepikojas pajatatakse lugusid tule ja valguse võlujõust ja valatakse uueks aastaks õnne, usinate päkapikkude juures meisterdatakse põnevaid jõulukaunistusi, laudas vaadatakse taluloomi ja kohtutakse jõulusokuga, mängitakse vanu jõulumänge ja ehitakse üheskoos jõulukuuske, süüakse jõulukakku, jõuluvorsti ja juuakse teed. Samuti saab kohtuda jõulumehega ja teha reega lõbusõitu. Lisainfo ja registreerimine: kaire.kivisikk@epm.ee või 738 3816 (Kaire Kivisikk).

Oxforelli puhkekeskuse jõulumaa

Harjumaal, Kose Uuemõisas. Saate kohtuda jõuluvanaga ja sõita ehtsa jõulureega, süüa maitsvaid jõuluroogi ja nautida erinevaid jõulujooke, lõunatada püstkojas, tõstes ise omale lõõmavast pajast suppi, meisterdada päkapiku töökojas oma kätega jõulukingitus, mille saab koju kaasa, ning mängida ja mürada põhus. Lasteaedadele ja koolidele, eelbroneeringuga vähemalt 20 lapsele on mõeldud kahetunnine programm. Täpsem informatsioon: www.oxforell.ee.

Mõniste päkapikumaa

Eesti-Läti piiril asuv nõidade valduses olev päkapikumaa, kus töökoosolekud ja nõiakunsti ülevaatused algavad igal täis- ja pooltunnil kella 10st kella 16ni ning kestavad 2,5 tundi. Päkapikumaa on avatud 9.-13. detsember. Registreerimistelefonid on 78 90 622, 52 57 027.

Iloni Imedemaa jõulud
Haapsalus asuvas muuseumis tähistatakse ka pühi. Bullerbysse on saabunud jõulud. Koos ehitakse kuusepuu ja küpsetatakse piparkooke. Tehakse kuuseehteid, loetakse herneid, kuulatakse jõulujuttu ning küpsetatakse ja kaunistatakse piparkooke.

Jaanioja jõulumuinasjutt ja jõulukalender
Lääne-Virumaal Võsul Jaanioja Mamsli mängumaal on jõulukuul kavas lasteialastele ja algklassidele „Jaanioja jõulumuinasjutt” – uhkelt ehitud kuusega muinasjutkoopast algab lihtne jõulumuinasjutt, kus tegelasteks lumehelbekeste kroonide, päkapikumütside ja metsaelanike kostüümidega lapsed ise ning aabitsanukud – Anna ja Aadam päkapikurahva hulgast. Koos minnakse muinasjutumetsa. Lõpetuseks avatakse võlulaegas, kus igaühe jaoks on tillukene üllatus. Lumehelvesteks ja virmalisteks riietunud lastele pakutakse pidulikult piparkooki ja jõulujooki. Kestvus 2-3 tundi olenevalt rühma suurusest.

„Jaanioja jõulukalender” on mõeldud erinevatele seltskondadele. Muinasjutukoopas on ootamas rikkalikult ehitud kuusk, säravad kroonid lumehelvestele, helklevad mütsid ja öösinised vestid virmalistele, metsaelanike maskid ja päkapikumütsid – nii suurtele kui väikestele ja muidugi jõulukalender üllatustega. Jõuluteemaline metsaretk loob mõnusa meeleolu, et tõeliselt nautida asjakohast meisterdamist mamsli töötoas. Need, kel töö valmis või kes vahepeal pausi vajavad, saavad puhata, proovida maske ja kostüüme või hullata lumes, juua võlujooki, kohvi või mahla ja süüa piparkooke. Sobilik rühma suurus on kuni 45 last või kuni 30 täiskasvanut. Paindlikult ajakava ja tegevusi kohandades saadakse hakkama ka 100 osalejaga.

Paikuse-Reiu talvemaa
21. novembrist 17. jaanuarini tegutseb Pärnumaal Paikusel Reiu puhkekeskuses talvemaa. Olemas valgustatud liuväli, jõuluvana postkontor, kelgu- ja liumägi, päkapiku seiklusrada, kohapeal saab värvida T-särke, vaadata lambatallesid ja palju muud. Programmi kestus 2 tundi. Gruppidele v
ajalik eelregistreerimine. Täpsem informatsioon: tel 556 15 443, info@reiupuhkekeskus.ee.

Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumi jõuluprogramm

Pärnumaal Kurgjal asuvas Carl Robert Jakobsoni Talumuuseumis kestab 1.-23. detsembrini jõuluprogramm „Jõulud talus”. Programmi eesmärk on viia osalejad vanemasse jõuluaega, mil päkapikke ega jõuluvanasid veel ei tuntud. Veskis küpsetatakse ja maitstakse pühadeleiba. Rehetoas ootavad talutoidud ja vanaaegsed mängud, laudas söötmist ja paitamist loomad. Ka metsaloomi ei unustata – neile saab söödasõime kaasa võetud kapsast või porgandit jätta. Püstkojas saab lõkke peal “linnupetet” küpsetada – vorstid muuseumi poolt. Kestab 3 tundi, sobib igale eale.

Pihlaka talu jõulumaa

Pärnumaal Audru vallas Soomra külas Pihlaka talus tegutseb jõulumaa 1.detsembrist – 9. jaanuarini kõigile eelregistreerijatele. Koos vaadatakse üle sealne loomapere. Alati rõõmsameelsed päkapikud annavad jõulutaadile edasi kõik jõulusoovid. Lisaks mängitakse põhus, meisterdatakse koju mõni ese ja valatakse lõkkel õnne. Samuti tehakse metsa väike retk, viiakse metsloomadele süüa ja kuulatakse, mida teevad metsloomad ja -linnud talvel. Proovitakse ka talutöid – villa kraasimist ja käsikivil jahu jahvatamist. Iga laps saab koju kaasa lisaks oma meisterdatud esemele ja ise kraasitud õnne toovale villatutile kogu Pihlaka talu päkapiku- ja loomapere parimad jõulusoovid. Programmi kestvus orienteeruvalt 2-2,5 tundi.

Viljandi Muuseumi jõulutuba
7.- 22. detsember tegutseb Viljandi Muuseumis jõulutuba, kus mängitakse mänge, meisterdatakse jõuluehteid ja loetakse jõulujuttu. Sihtgrupp: lasteaia vanem rühm, 1.-5. klass. Kestvus: 60 minutit.

Eesti Maanteemuuseumi jõuluprogramm

Maanteemuuseumi jõuluprogramm toimub 8. – 11. detsembrini. Programm annab ülevaate vanadest teedest, liikumisviisidest ja liiklusvahenditest. Räägitakse taliteedest ja tutvutakse hobusõiduvahenditega. Lapsi tulevad sõidutama hobused Nelli ja Sunny. Teed juuakse Varbuse Teemajas. Programmi kestvus on kaks tundi. Eelregistreerimine ja info tel 797 0790 või 5302 5373.