Aasta algul ostetud Kalev Sport sai uueks nimeks TV4, kuid nüüdseks on mantlipärija juba pankrotis ning saateid saadab eetrisse Toomas Lepa uus telekanal – TV14. Mõistagi jä id kümnetesse miljonitesse ulatuvad võlad pankrotipessa.

On spekuleeritud selle üle, et Kalev Sporti juhtinud Lepp ostis telekanali Kruudalt magusaärimehe võlgade ümberkantimiseks, et need siis pankrotiga maha kanda, pankrotihaldur Tootsman aga nõnda ei arva. Ta leiab, et Lepale saab ette heita vaid seda, et kõik tema otsused ei olnud täielikult läbi mõeldud. “Ei arva, et Toomas Lepp hinge vaakuvat Kalev Sporti soetades Oliver Kruudale tankisti mängis. Niipalju võin öelda, et ostusumma polnud sümboolne,” kinnitab pankrotihaldur Andres Tootsman.

“Lepa esimene ja suurim viga oli võlgades telekanali ostmine. Selles valdkonnas peab rahakott lihtsalt puuga seljas olema, kuid üleüldise majanduse jahtumise olukorras kadus aprilliks telekanalil viimanegi lootus investoreid leida. Kuna võlgu oldi 70 miljonit ning sealjuures ka maksuametile, siis osutus investoriprobleem ületamatuks. Mingites skeemides ei saa Leppa süüdistada. Lihtsalt ei vedanud välja,” ütleb Tootsman.

Kalev Spordil oli mullu kulusid 40 miljonit ja tulusid vaid neli miljonit krooni. Mõistagi polnud niisugune skeem jätkusuutlik ka uue nime ja omaniku saanud telekanalis.

Televisiooni kõrvalt jälgiv pankrotihaldur Arno Mägi nõustub kolleegi arvamusega, et pankrot äriplaanina on Lepa puhul vähe usutav. “Ei ole ju mõtet firma ülestöötamisega vaeva näha, et see siis põhja lasta. Lihtsam on klientidel, partneritel või riigil nahk kohe üle kõrvade tõmmata,” arvab Mägi.

Toomas Lepp on TV4-st rääkides resoluutne. “Kanali lasid pankrotti Kruuda ja Alar Pink. Pankrotiavalduses kirjutasin, et OÜ Eesti Spordikanal maksejõuetuse on põhjustanud ettevõtte tegevuse ebaõige juhtimine ning kontrolli puudumine – ettevõte on senise juhtimise all toetunud peamiselt emaettevõttelt saadavatele finantseeringutele, mille suhtes ei olnud mingit teadaolevat süsteemi ega jätkumise kindlust,” seletab Lepp.

Lepa sõnul on tema vastkäivitatud uues telekanalis TV14 tulud ja kulud tasakaalus ning käib ka investorite otsimine. Praegu annab kanal tööd kümmekonnale inimesele.

Artikli täistekst Õhtulehe veebilehel