OHMYGOSSIP — Soomlanna Jenni Kärki (22) oli peale kiiret koolipäeva sõpradega õhtut veetmas. Jenni oli hiljaaegu oma kallimast lahku läinud, kellega viibis pikaajalises suhtes, kirjutab Iltalehti.

Jennile meenub, kui 2014 aasta jaanuaris jäi tema menstruatsioon ära. Naine oli varemgi kogenud ebaregulaarset tsüklit ja ei arvanud sellest midagi. Sõber soovitas meelerahuks ikkagi rasedustest teha. “Mõtlesin, et kui ma pole viie aasta jooksul rasedaks jäänud, ega siis ka nüüd. Aga test näitas positiivset. See oli kerge ehmatus,” meenutab Kärki. Ta oli täiesti kindel, et test näitab valesti, kuna positiivset triipu näitav osa oli väga õrn. Ta võttis sellegipoolest naistenõuandlaga ühendust. Hoolimata segastest tunnetest mõtles naine kohe, et raseduse katkestamine ei tule kõne allagi.

Kolmekorde õnn
Kärki läks raseduse teise trimestri alguses rahulikul meelel ultrahelisse. Rasedusega polnud probleeme, ega ilmnenud mingeid tunnuseid ja ta poleks osanud ette arvatagi, mida ultraheli näitab. Uuring näitas, et naine kannab kolmikuid.

“Läksin sinna üksi ja kui arst hakkas ultraheli tegema, õnnitles mind, sest tulemas on kaksikud. Ma ehmusin täiesti ära, aga ämmaemand lisas kohe järgi, et seal on veel kolmas süda.” Tunded võtsid võimust ja Kärki puhkes nutma.

“Ämmaemand ütles, et vaatame, et ega siin veel südameid pole.”
Kuna ämmaemand polnud oma 25-aastase tööstaaži jooksul midagi sellist kogenud, kutsus ta veel ühe arsti lisaks, et asja uurida. Üllatuslikult suhtus arst kolmikutesse negatiivselt. “Arst ütles, et “palju õnne, kui võib õnnitleda”. Seejärel ta ütles, et kolmikutel pole häid võimalusi ellujäämiseks, mistõttu soovitas osalist või täielikku raseduse katkestamist,” ütleb Kärki. See ettepanek oli noorele naisele, kellele tuli uudis rasedusest nagunii ehmatusena, täielik šokk! Ta oli üksi jäänud ja polnud täpselt kindel, kes laste isa on, sest peale lahkuminekut sai uute noormeestega tutvutud. Naine teadis kohe, et ta ei hakka valima, kes lastest nüüd sündimata jääb.

Naine suundus kohe Helsingi naistekliinikusse arsti juurde. “Ta pidas mu kodukoha ämmaemanda ja arsti suhtumist kohutavaks. Ta ütles, et tänapäeval on sellise rasedusega üsna head võimalused.” Kahe nädala jooksul jälgiti Kärki rasedust. Mitmikute puhul nimetatakse rasedus riskiraseduseks, aga Kärki enesetunne oli lausa haruldane. Lastest 2 on täiesti identsed ja nad olid samas lootekotis, mis põhjustas omakorda riske. Beebid toodi keisrilõike abil ilmale 32. rasedusnädalal. “Ma kartsin, kas äkki tekib komplikatsioone. Tundus palju turvalisemana, kui beebid oli kõhus, kui nüüd väljas. Enesetunne oli ebareaalne.” Kolme pisitütre ema sai lastega korralikult tutvuda alles järgmisel päeval.

Kärki oli raseduse ajal peamiselt selle pärast mures, kuidas hiljem üksikemana majanduslikult toime tuleb. Samuti tekitas muret, kas ta üldse jaksab kolme lapsega ära toimetada. “Tõde on see, et paljud, kes lubasid appi tulla, kadusid mu elust ära,” ütleb Kärki. Selle asemel aitas hoopis ühiskond ja lausa vägisi. Laste kohta tehti lastekaitsesse juba raseduse ajal hoiatus, kuna naine oli tulevikus kolme lapsega üksi jäämas. Kärki koges, et teda survestati ja õhutati kolima vastavasse keskusesse, kus toetatakse hätta jäänud vanemaid ja peresid.

“Mind ähvardati, et muidu võetakse mu lapsed otse haiglast ära. Lõppudelõpuks õnnestus mul oma koju pääseda ja sain sinna abi.” Naisele tegi haiget, et tema võimes, laste eest hoolt kanda, kaheldi kuigi näitajaid selleks polnud. “Ma tundsin end vääralt kohelduna. Tundsin, et mind tembeldati automaatselt halvaks emaks, kuigi tegin kõik selleks, et lapsed sünniksid tervena ja neil oleks kõik hästi.”

Õnnelik argielu
Nüüdseks on kolmikud Liisa, Taimi ja Miia 4-aastased armsad tüdrukutirtsud. Kärki on jätkanud raseduse ajal pooleli jäänud õpinguid ja tüdrukud käivad päevahoius. “Nad on õnnelikud, agarad ja temperamentsed kolmikud,” iseloomustab Kärki oma tütreid.

Naine pole oma ellu uut armastust leidnud ja tõdeb, et selleks ei jää aega. “Mul ei ole oma vaba aega. Mõnikord saan ühe vaba õhtu või väga harva vaba nädalavahetuse. Vaevalt, et keegi mind kodust naiseks võtma tuleb,” naerab naine. Loomulikult igatseb Kärki enda kõrvale kedagi, ent samas harjunud ainult lastega koos olema. Ta on oma kolme tütre üle väga õnnelik ja naudib, kuidas lapsed sirguvad ja arenevad.

Avafoto kuvatõmmis Jenni Kärki kolmikutest/Jenni Kärki @ Facebook

Loe lisaks:
Kersti Kaljulaidi lapsed on tublid nagu emagi

Väikesed lapsed juba maast madalast liikuma! Loe, mis on soovituslik päevane liikumisnorm

Geneetiliselt erinevatel vanematel on pikemad ja targemad lapsed