OHMYGOSSIP — See peab tõesti paika, et stress võib sõna otseses mõttes kõhtu lüüa ja väga paljude organism reageeribki läbi kõhu. Kõhuprobleeme võib pidada keha hoiatusalarmiks, kui meeled on segamini läinud, kirjutab Bustle.com.

Siinsed kõhuga seotud sümptomid viitavad sellele, et tegemist on mõne psühholoogilise häirega:

1. Sotsiaalne olukord paneb kõhus keerama
Paljudel inimestel tekib sotsiaalses olukorras mingit laadi ärevus. Näiteks intervjuule või kohtingule minek põhjustab suurele osale inimestele pabinat. 10-15% inimkonnast kannatab sotsiaalsetest olukordadest tingitud paanika, ärevuse ja pinge all. Kõhuprobleemidele võib lisaks esineda ka higistamist, käte värinat ja südame puperdamist.

Kui rahva hulgas olemisest tekib keskmisest suurem ärevus, võib tegemist olla diagnoositava vaimse häirega. Kahjuks otsivad vaid pooled abi või alles tükk maad peale seda, kui probleemid pikemalt kestnud. Ravi on tegelikult väga kerge – piisab kognitiivsetest teraapiatest. Mõningatel juhtudel tarbitakse ka vastavaid ravimeid.

2. Hirmutavate olukordade vältimine muudab enesetunde paremaks
Osadele inimestele põhjustab näiteks lennukiga lendamine, avalikkuse ees esinemine või koosolekutel osalemine hirmu ja ärevust, mistõttu püütakse neist sündmustest täielikult või osaliselt eemale viilida. Hetkeline eemaldumine võib enesetunnet koheselt parandada.

Hirmutavast situatsioonist eemaldusmine või sinna üldse minemata jätmine ei ole siiski lahendus ja põhjustab pikas perspektiivis sümptomite suurenemist. Inimene läheb veelgi ärevamaks, kui teab, et mingi sündmus on saabumas. Võib tunduda, et vältimine on ainus lahendus, aga tegelikkuses see pole nii. Küsi kindlasti abi psühhiaatria õelt või psühhoterapeudilt.

3. Lõdvestamine aitab kõhuvalu leevendada
Kõhuvalu tekib mingil kindlal psühholoogilisel põhjusel ja kui see põhjus kaob ning pääsed turvalisesse keskkonda, leeveneb ka kõhuvalu. Näiteks kui sul esineb kõhuvalu ainult töönädala sees, aga nädalalõppudel mitte, võib tööeluga midagi väga valesti olla. Sõltumata sellest, mis valusid põhjustab, on lõõgastumine alati hea enesetunde võtmesõna. Katseta lõdvestumis- ja hingamisharjutusi.

4. Kõhuvalu tabab sind alati samal ajal
Kõhuvalu tekib kohe siis, kui avad hommikul silmad või kui üritad magama jääda. Selle taustal peituda midagi, mis põhjustab igapäevaelus ärevust. See võib olla seotud sinu armueluga või töökohaga. Keha ei valeta kunagi ja annab koheseid signaale, et on aeg keskenduda oma heaolule.

5. Tunned ärevust ja motivatsioonipuudust
Lisaks kõhuvalule võib enesetunne olla keskmisest ärevam ja mitte miski ei paku huvi. Olukord võib olla nii nutune, et isegi unele ei saa keskenduda. Sa võid kannatada masenduse all ja siinkohal on abi palumine vältimatu.

6. Organismis ei leita põhjuseid
Kui kõhuvalud on juba pikka aega kestnud ja korduvad tihti, siis on mõistlik arsti juurde minna ja põhjus välja selgitada. Võib juhtuda, et korduvad kõhuvaevused on psühhosomaatilised häired, millele ei leita selgitust ka siis, kui põhjalikke uuringuid teostada.

Kõhuvaevused võivad olla ka funktsionaalsed, mida ei saa ravimitega parandada. Näiteks ärritunud soole sündroom on funktsionaalne häire, mis põhjustab palju ebamugavaid vaevusi, aga suurt ohtu tervisele see endast ei kujuta. Tihti esineb ka düslepsiat, ülakõhu ebamugavustunnet, mis väljendub ülakõhu turse, röhitsuse, valu ja iiveldusena.

Funktsionaalsete kõhuvaevuste puhul aitab võimalikult stressivaba elu, tervislik kiudainerikas toiduvalik ja liikumine.

7. Kõht rahuneb, kui räägid oma muredest
Kui tunnete jagamine leevendab kõhuprobleeme, näitab see selgelt, et kõhuprobleemid on seotud emotsionaalsete probleemidega. Piisab vaid lähedase sõbraga rääkimisest ja kõhu sümptomid vähenevad tunduvalt.

Inimestel on raske uskuda, et kõhuprobleemide taga võib olla midagi enamat, kui lihtsalt toidu- või seedeprobleem. Oluline on oma keha kuulata, usaldada ja abi leida.

Avafoto: Pexels/Rawpixel.com

Loe lisaks:
5 MÄRKI sellest, et stress on hakanud nahale mõjuma + kuidas end aidata!

Kas ka sina pead töö juures palju naeratama, kuigi ei sooviks? Loe, kuidas see võib olla tõeliselt kahjulik!

Pane SEDA värvi riided selga ja tuju läheb kohe rõõmsamaks + FOTOD!