OHMYGOSSIP — Jaapani kroonprintsess Masako oli enne abiellumist kroonprints Naruhito´ga kõrgelt haritud diplomaat ning teda oleks ees oodanud hiilgav karjäär. Kuninglikku perre kuulumine tõi kaasa palju ebakindlust, mistõttu naine avalikust elust taandus. 

Masako (雅子; sünninimi Masako Owada; sündinud 9. detsembril 1963 Tokyos) on Jaapani kroonprintsess, kroonprints Naruhito abikaasa. Ta sündis elukutselise diplomaadi Hisashi Owada esimese tütrena. Tal on kaks nooremat õde – Setsuko ja Reiko. Kaheaastasena kolis ta koos vanematega Moskvasse. Jaapanisse naastes õppis ta Tokyos kuni keskkooli teise klassini. Siis läksid nad perega USA-sse Bostonisse, kus ta 1981. aastal lõpetas keskkooli. Pärast Harvardi Ülikooli majandusteaduskonna lõpetamist õppis Masako lühikest aega Tokyo Ülikooli õigusteaduskonnas. Pärast seda sooritas ta edukalt diplomaatilise teenistuse eksamid ja asus tööle välisministeeriumisse, kus töötas ka ta isa. Masako räägib lisaks jaapani keelele vabalt inglise ja prantsuse keelt, lisaks suhtlustasemel saksa, vene ja hispaania keelt.

9. juunil 1993 abiellus ta kroonprints Naruhitoga, kellega oli Tokyo Ülikooli ettevalmistuste ajal kohtunud. Kroonprints oli Masakost kohe huvitunud ning kohtuti veel mitmel korral. Masako ei soovinud kroonprintsiga kohe abielluga, kuna ei soovinud loobuda oma paljutõotavast diplomaatilisest karjäärist ja kaotada enda vabadust. Masako aktsepteeris abieluettepaneku alles kolmandal korral, kui oli veendunud, et tema roll kuninglikus peres oleks nagu diplomaadil. Nende tütar, printsess Aiko, sündis 1. detsembril 2001.

Kroonprintsess Masako on alates 2002. aastast avalikkuse tähelepanust kõrvale hoidnud emotsionaalse stressi tõttu, mille põhjuseks peetakse üldsuse survet sünnitada meessoost troonipärija. Aastal 2004 diagnoositi tal korrigeerimishäire ja sai ravi. Sellel protsessil paluti inimestelt kannatlikkust ja mõistmist. Aastal 2012 avaldas naine oma 49nda sünnipäeva puhul inimestele tänu, et nad teda läbi aastate toetanud on.

Alates ajast, kui teatati, et keiser Akihito loobub oma troonist 2019 aasta aprillis, on naist rohkem avalikkuse ees nähtud, sest valmistub tulevaseks rolliks. Kroonprintsess Masako´st saab 1. mail keisrinna Masako, kui tema abikaasa Naruhito troonile astub.

Vaata ka:

https://www.youtube.com/watch?v=nUPMK6n2q68

Avafoto kuvatõmmis: Kroonprints Naruhito ja kroonprintsess Masako/YouTube
Faktilise info allikas: Wikipedia