OHMYGOSSIP — Toksiliste sõprade, kaastöötajate, ülemuste või naabritega on võimalik kenasti toime tulla, sest neist saab eemalduda. Mis saab siis, kui need keerulised inimesed juhtuvad olema sinu vanemad? Või sugulane? Või mõni teine lähedane pereliige, kelle juurest pole nii lihtne minema kõndida? PureWow.com jagab meiega kolme nippi, kuidas luua tervislikumaid suhteid inimestega, keda ei saa niisama lihtsalt oma elust välja lõigata.

Kuidas toksiline inimene ära tunda?
Meil kõigil on päevi, kui tuju kehv, ent see möödub. Toksilise inimese pea kohal on alati vihmapilv. Ta soovib, et ka teised tunneksid end sama kehvasti nagu tema end iga päev tunneb. Kui näed temas järjepidevalt ainult selliseid emotsioone nagu viha, kurbus, kadedus, tasub sellisest isiksusest eemale hoida. Hoidu temast, kui tunned ära sellised omadused: ärevus ja närviline energia, järjepidev virisemine ja kaeblemine, teiste külge klammerdumine ja sõltumine, kõige kritiseerimine, negatiivne või küüniline maailmavaade, äärmuslikel juhtudel ka füüsiline kuritarvitamine.
Ebakindlatel inimestel on keeruline luua eneseväärtustunnet, mistõttu nad klammerduvadki teiste külge. Nad võivad muutuda ebameeldivaks, kui ei saa soovitud tähelepanu. Kui sa ei paku neile tähelepanu, leiavad nad siiski viisi, kuidas seda leida. Mitte ükski inimene ei vaja oma ellu sellist draamat! Peamine tähelepanu tekitamise meetod on kuulujuttude rääkimine. Kuulujuttudele kaasarääkimine kerib põnevust ning tekitab toksilises inimeses ühtekuuluvustunnet, et ta pole üksi. Sa peaksid võtma teadmiseks, et kui sina temale ühel päeval selja keerad, hakkavad kuulujutud käima sinust. Sa võid olla negatiivse või vihase inimesega sõber, aga oluline on sealjuures aksepteerida, millise isiksusega ta on ja mitte lasta end mõjutada. Toksiline isiksus on mürgine siis, kui ta mõjutab sind negatiivselt.

Selgita välja, mida ta saab sulle pakkuda ja mida mitte
Mitte keegi ei suuda sind ajama naerma nii nagu isa, aga kui tegemist on tõsiste jutuajamistega, ei mõista ta iial sinu valikuid ja ei paku heakskiitu, mida nii väga ihkad. Lase lahti nendest ootustest! Sul ei ole võimalik muuta teise arvamust – küll aga võid usalda enda otsustes oma sisetunnet. Aksepteeri, et su isa ei saa olema keegi, kellelt küsida karjääri või suhete kohta nõu. Ta võib olla inimeseks, kellega peale pingelist päeva lihtsalt lõbusat õhtut veeta.

Pane piirid paika
Tõsised vestlused sinu õega lõppevad alati üksteisest üle karjumise ja nutuga. Selle asemel püüa panna teda mõistma, miks ühte- või teistmoodi arvad – ära anna talle võimalusi sind kohe nutma ajada. Kui ta toob jutuks tundliku teema, ära lõimu sellega. Ta võib sulle jätkuvalt edasi peale käia, siis aga ole otsekohene ning ütle, et sul puudub huvi sellest teemast praegu rääkida.

Kui kõik eelnev ebaõnnestub, võib abi olla professionaalist
Sa oled proovinud kõike, et suhteid parandada, aga miski ei anna tulemust. Nüüd on aeg abi küsida professionaalilt. Teraapia aitab suhteid muuta loomulikumaks ja annab igaühele sobivad näpunäited, kuidas teineteist paremini mõista ning piire tunnetada. Pea meeles, et sa ei pea selle tundega üksi olema!

Avafoto: Pexels/Gianne Karla Tolentino

Loe lisaks:
Tuuli Mäemat: Alkohol hävitab kõik suhted!

UURING: Põhjused, miks inimesed püüavad endise kallimaga jätkuvalt sõbraks jääda

Millal ja kuidas peaks peale lahkuminekut lastele uut elukaaslast tutvustama?